Koffiedrinkers hebben lager sterfterisico, vooral bij een zittende levensstijl: nieuwe studie onthult verrassende voordelen

Een nieuwe studie met meer dan 10.000 deelnemers toont aan dat koffiedrinkers een aanzienlijk lager sterfterisico hebben, vooral als ze een zittende levensstijl leiden. Dit onderzoek onderstreept de mogelijke gezondheidsvoordelen van koffie, zelfs voor mensen die dagelijks urenlang inactief zijn.

De bevindingen zijn opvallend: mensen die dagelijks meer dan zes uur zitten en geen koffie drinken, hebben een 60 procent hoger risico om vroegtijdig te sterven in vergelijking met degenen die wél regelmatig koffie consumeren. Voor koffiedrinkers met een sedentaire levensstijl bleek het sterfterisico zelfs met 24 procent lager te zijn.

Sedentair gedrag, dat vaak gepaard gaat met langdurig zitten of liggen, is wereldwijd een toenemend probleem. Het is in verband gebracht met gezondheidsproblemen zoals obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes. Door de moderne levensstijl, waarin veel tijd wordt doorgebracht achter computers of voor televisieschermen, is bewegen vaak beperkt tot een minimum. De studie suggereert echter dat koffie wellicht kan helpen om de negatieve effecten van dit gedrag deels tegen te gaan.

Gezondheidsvoordelen van koffie verder bevestigd

Eerdere onderzoeken wezen al op de gezondheidsvoordelen van koffie, maar deze studie benadrukt specifiek het effect van koffie op mensen met een zittende levensstijl. Koffie wordt in verband gebracht met een verminderd risico op stofwisselingsziekten en ontstekingen, factoren die bijdragen aan vroegtijdig overlijden.

Uit het onderzoek bleek dat de grootste koffiedrinkers een 33 procent lager sterfterisico hebben in vergelijking met niet-koffiedrinkers. Dit bevestigt nogmaals dat matige koffieconsumptie een positief effect kan hebben op de gezondheid.

De risico’s van langdurig zitten

Hoewel koffie voordelen biedt, blijft langdurig zitten een ernstige risicofactor. De studie liet zien dat mensen die dagelijks meer dan acht uur zitten, een 40 procent hoger risico hebben om door welke oorzaak dan ook te sterven, en een 80 procent hoger risico op sterfte door hart- en vaatziekten.

De onderzoekers benadrukken dat meer onderzoek nodig is om precies te begrijpen hoe koffie deze risico’s verlaagt. Desalniettemin kan koffie, binnen een gezonde levensstijl, een eenvoudige manier zijn om de schadelijke effecten van een zittende levensstijl enigszins te compenseren.

Meer
Lees meer...