Praag pakt feesttoerisme aan: nachtelijke kroegentochten verboden

In een poging om het feesttoerisme in te dammen en een ander type reiziger aan te trekken, verbiedt Praag nachtelijke georganiseerde kroegentochten. De Tsjechische hoofdstad wil hiermee niet alleen haar imago veranderen, maar ook de klachten van inwoners over overlast aanpakken.

Vanaf november geldt het nieuwe verbod op georganiseerde kroegentochten tussen 22 en 6 uur in de historische wijk Praag 1, waar bezienswaardigheden zoals het Oude Stadsplein, de Praagse Burcht en de Karelsbrug zich bevinden. Deze maatregel is een reactie op de toenemende zorgen van bewoners over het feestgedrag van toeristen, vooral tijdens vrijgezellenfeesten die vaak uit het Verenigd Koninkrijk komen. Dit meldt CNN.

Met dit besluit wil de stad haar toerisme verleggen naar een demografie die minder gericht is op feesten en meer op culturele en beschaafde uitstapjes. “We willen een andere soort toerist aantrekken, een die respect toont voor de stad en zijn inwoners”, verklaarde een stadsambtenaar.

Individueel plezier blijft mogelijk

Het verbod is specifiek gericht op grote, georganiseerde kroegentochten. Individuele groepen kunnen nog steeds op eigen initiatief genieten van een avondje uit, zolang ze zich aan de regels houden. Het is vooral bedoeld om het verstorende gedrag van luidruchtige groepen te verminderen.

De Tsjechische Vereniging van Hotels en Restaurants juicht het besluit toe. Volgens hen heeft de overlast van dergelijke tochten een negatieve invloed op zowel inwoners als toeristen die voor een meer ontspannen ervaring naar Praag komen.

Europese steden pakken overtoerisme aan

Niet iedereen in de toerismebranche is echter overtuigd van de effectiviteit van het verbod. Sommige experts waarschuwen dat het vrijgezellenfeesten waarschijnlijk niet zal ontmoedigen om naar Praag te komen. In plaats daarvan verwachten ze dat toeristen simpelweg hun plannen zullen aanpassen door op andere tijdstippen of in kleinere groepen te feesten.

Praag sluit zich met dit besluit aan bij andere Europese steden die worstelen met overtoerisme en de negatieve gevolgen daarvan voor lokale gemeenschappen. Zo heeft Venetië beperkingen opgelegd aan het aantal tourgroepen en het gebruik van megafoons, terwijl Barcelona plannen heeft om het verhuren van toeristische appartementen in 2028 uit te faseren.

Meer
Lees meer...