“Thank God”: Amerikaanse commentatoren Johnny Weir en Tara Lipinski houden zich niet in na val Kamila Valieva in finale kunstschaatsen

Een hartverscheurende gebeurtenis vond plaats tijdens de individuele competitie van het kunstschaatsen bij de vrouwen op de Olympische Winterspelen in Peking. De 15-jarige Russische kunstschaatser Kamila Valieva was namelijk de grote kanshebber op het olympisch goud, ondanks alle controverse omtrent haar positieve dopingtest. Die kans werd echter snel verkeken toen Valieva meermaals ten val kwam tijdens haar vrije kür.

Het heeft dus niet mogen zijn voor de Russische Kamila Valieva, die de topfavoriete was voor het goud in het kunstschaatsen. De amper 15-jarige Russin bezweek blijkbaar toch onder de druk en schaatste – op zijn zachtst uitgedrukt – een allesbehalve foutloze vrije kür en moest zo alle olympische medailles aan haar voorbij laten gaan. Hierdoor ging mede-landgenote Anna Shcherbakova aan de haal met goud en Russin Alexandra Trusova kreeg het zilver, ondanks dat ze de hoogste score neerzette met haar lange kür en de eerste vrouwelijke kunstschaatsster ooit is die vijf viervoudige sprongen in één programma landde.

Opgelucht

De Amerikaanse kunstschaatscommentatoren Tara Lipinski, de gouden medaillewinnares op de Olympische Winterspelen van 1998, en Johnny Weir, een voormalig olympiër, konden hun opluchting wel niet verbergen nadat de van doping verdachte Russische kunstschaatsster Kamila Valieva naar de vierde plaats kelderde in de finale van de olympische vrije kür bij de vrouwen, schrijft The New York Post.

Valieva leidde de wedstrijd na het korte programma en had de hoogste basisscore voor haar geplande vrije kür van vier minuten. Ze had een foutje of twee kunnen overleven, maar niet zo veel als zij uiteindelijk maakte. De Russin raakte namelijk meermaals ten val, waardoor het goud en het zilver eigenlijk al buiten bereik waren nog voordat haar schaatsen het ijs verlieten.

Kunstschaatsster Kamila Valieva van Team ROC valt tijdens haar optreden in het vrij schaatsen voor vrouwen op de Olympische Winterspelen in Peking – bron: The Yomiuri Shimbun via AP Images/Isopix

En toen de lage scores van de 15-jarige Valieva, die de kunstschaatsster deden uitbarsten in tranen daarna bekend werden gemaakt en werd al snel duidelijk dat het plan van het Internationaal Olympisch Comité om de medailleceremonie te schrappen als ze in de top drie zou eindigen, niet nodig zou zijn. “Thank God!”, riep Weir hierbij uit. “Godzijdank dat alle andere medaillewinnaars dat moment nu toch zullen hebben”, zei Lipinski.

Controverse dopingtest

Valieva testte in december positief op de verboden stof trimetazidine, maar beweerde toen het resultaat deze week bekend werd gemaakt dat het per ongeluk in haar lichaam terechtkwam en eigenlijk het medicijn van haar grootvader is.

Lipinski en Weir zijn uitgesproken critici van het besluit van het Hof van Arbitrage voor de Sport die stelde dat Valieva toch mocht deelnemen aan de competitie, ondanks dat ze een drugstest had gefaald. “Op menselijk niveau kan ik me niet voorstellen wat zij heeft doorgemaakt”, zei Weir, “maar dat verandert niets aan het feit dat ze nergens in de buurt van deze wedstrijd had mogen zijn. Elke atleet op dit niveau weet en begrijpt dat als je positief test op een verboden middel, je niet mee mag doen.”

Gemengde gevoelens

“Ik kan me niet voorstellen hoe moeilijk dit voor Kamila is geweest en het maakt me boos dat de volwassenen niet in staat waren om betere beslissingen te nemen, haar te begeleiden en er voor haar te zijn. Zij is namelijk wel degene die nu met de gevolgen moet omgaan”, zei Lipinski. “En ze is pas 15 en dat is niet eerlijk. Met dat gezegd zijnde, had ze niet mogen schaatsen in dit Olympisch evenement.”

De toon veranderde echter naarmate de scène zich verder afspeelde, Valieva bleef ontroostbaar achter en haar ROC-teamgenoten leken woedend. In een poging de taal te vertalen, suggereerde Weir dat zilver-medaillewinnares Alexandra Trusova eigenlijk boos was. Ze dreigde niet op het podium te komen omdat ze niet geslaagd zou zijn om het goud te pakken van Shcherbakova.

(Van L naar R) Zilveren medaillewinnares Alexandra Trusova van Team ROC, gouden medaillewinnares Anna Shcherbakova van Team ROC en bronzen medaillewinnares Kaori Sakamoto van Japan – bron: Sergei Bobylev/TASS/ABACAPRESS.COM/Isopix

“Ik weet niet eens wat ik moet voelen of denken”, zei Lipinski. “Alle andere atleten, wat ze deze week hebben doorgemaakt. De mogelijkheid dat er geen medailleceremonie of podium is, dat is waar elk klein meisje van droomt als ze aan de Olympische Spelen denken.”

“Hartverscheurend”

Weir noemde het “hartverscheurend” om Valieva’s emotie te zien toen ze achter in de coulissen ging, maar zei dat de “mensen om haar heen haar hadden moeten weerhouden om hier mee te doen.” Het Hof van Arbitrage voor de Sport besliste eerder om Valieva toch te laten deelnemen, omdat een diskwalificatie “onherstelbare schade” zou hebben toegebracht aan een minderjarige.

“Het hof dat oordeelde dat Kamila aan deze wedstrijd mocht deelnemen, maakte zich zorgen over de gevolgen voor haar geestelijke gezondheid als ze niet zou meedoen”, zei Weir. “Ik vraag me af wat ze nu denken over wat er net gebeurd is met Kamila Valieva.”

Het lijkt dus dat de jonge Valieva uiteindelijk toch bezweek onder alle druk, wat leidde tot een desastreuze uitkomst tijdens het lange programma van de kunstschaatsster. “Ik weet niet hoe je daarmee omgaat”, zei Lipinski nog. “Ik zou zijn ingestort.”

Meer
Lees meer...