Amsterdam overweegt om cannabis te verbieden voor toeristen

Tot ver buiten Europa staat Amsterdam bekend als dé stad bij uitstek waar je legaal joints mag opsteken. Daar zou binnenkort wel eens verandering in kunnen komen, want het stadsbestuur denkt eraan om niet-Nederlandse toeristen te verbieden om nog hasj of wiet in te slaan in de wereldberoemde coffeeshops. Femke Halsema (GroenLinks), de burgemeester van Amsterdam, wil volgens de Nederlandse krant Het Parool op die manier voorkomen dat haar stad bezwijkt aan de overlast door massatoerisme.

Halsema heeft een onderzoek besteld naar de mogelijke gevolgen van een cannabisverbod voor buitenlanders in Amsterdam. Op de Wallen, de beruchte ‘rosse buurt’ waar heel wat coffeeshops gevestigd zijn, kregen toeristen de vraag of de aanwezigheid van de shops een rol speelde bij het maken van de keuze van Amsterdam als bestemming.

Bij 57 procent van de ondervraagden in de uitgaansbuurt waren de coffeeshops doorslaggevend voor hun keuze. Maar liefst 44 procent gaf aan niet of minder naar Amsterdam te komen als de coffeeshops verboden terrein zouden worden. Voor een derde van de Britse toeristen is cannabis zelfs de belangrijkste reden om naar Amsterdam te komen.

Raamprostitutie

epa
epa

Aan diezelfde toeristen werd ook gevraagd of de beroemde raamprostitutie in de stad een belangrijke reden was voor een bezoekje. Meer dan de helft van de ondervraagden zei dat dit niet of nauwelijks een rol speelde. Als het red light district raamprostitutie zou verbieden, zou amper een derde van de toeristen wegblijven.

Bovendien zou inkomgeld vragen voor de Wallen een afschrikwekkend effect hebben. Driekwart van de toeristen zou het stadsdeel niet meer bezoeken.

Nieuw beleid

epa: Femke Halsema (GroenLinks), de burgemeester van Amsterdam
epa: Femke Halsema (GroenLinks), de burgemeester van Amsterdam

Of de strengere regels op vlak van cannabis voor toeristen of zelfs sluiting van de coffeeshops er uiteindelijk van komt, is echter nog niet zeker. Halsema kondigt alvast aan rekening te zullen houden met de resultaten van het onderzoek bij het uittekenen van een beleid om de overlast in de binnenstad aan te pakken. Ze wil de Amsterdamse cannabismarkt naar eigen zeggen “beheersbaar” maken. Ook denkt de burgemeester aan nieuwe lokale regels waardoor de illegale aanvoer van hasj en wiet via de ‘achterdeur’ van de coffeeshops tot het verleden zou behoren. Vorig jaar liet Halsema al verstaan dat ze de prostitutie op de Wallen wil inperken.

Niet het enige cannabismecca

Tussen de jaren ’70 en jaren 2000 keek de hele wereld met grote ogen naar Nederland – en in het bijzonder naar Amsterdam – omwille van het gedoogbeleid. Cannabisbezit is volgens het strafwetboek nog steeds een misdrijf, maar de arm der wet knijpt voor het gebruik en de handel ervan een oogje dicht.

Onze noorderburen zijn echter ingehaald, want in Canada, Georgië, Zuid-Afrika en Uruguay is cannabisgebruik en -bezit 100 procent legaal. In sommige Amerikaanse staten mag je blowen, maar de federale wet van de States beschouwt cannabis nog steeds als een verboden middel.

Meer
Lees meer...