Apple lanceert Vehicle Motion Cues in iOS 18 om wagenziekte te bestrijden

Apple heeft een reeks nieuwe functies aangekondigd voor iPhone en iPad, waaronder Vehicle Motion Cues, een innovatieve technologie die wagenziekte moet tegengaan. De functie maakt deel uit van een breder pakket toegankelijkheidsfuncties die later dit jaar beschikbaar zullen zijn via iOS 18.

Wagenziekte ontstaat volgens Apple door een conflict tussen wat je ziet en wat je voelt. De bewegingen van de auto worden door je innerlijk evenwicht anders waargenomen dan door je ogen, wat kan leiden tot misselijkheid en braakneigingen. Vehicle Motion Cues pakt dit probleem aan door de inhoud op het scherm van je iPhone of iPad in realtime mee te laten bewegen met de bewegingen van de auto.

Stippen op het scherm

“Stippen aan de rand van het scherm geven de bewegingen van het voertuig weer”, legt Apple uit. “Sensoren in de iPhone en iPad detecteren wanneer de gebruiker in een bewegend voertuig zit. Gebruikers kunnen ervoor kiezen om de functie automatisch te activeren of deze handmatig in te schakelen.”

Vehicle Motion Cues maakt deel uit van iOS 18, de nieuwste versie van het besturingssysteem voor iPhone en iPad, die later dit jaar wordt gelanceerd. Wanneer dat precies zal zijn, is niet bekendgemaakt.

Andere nieuwigheden

Naast Vehicle Motion Cues kondigde Apple ook andere opvallende toegankelijkheidsfuncties aan, zoals:

  • Eye Tracking: Hiermee kunnen gebruikers hun iPhone of iPad in de toekomst bedienen met hun ogen in plaats van met hun vingers.
  • Live Captions: Deze functie genereert automatisch realtime ondertitels voor gesprekken en andere audio-inhoud.
  • Doorbraakgeluid: Deze functie versterkt geluiden die belangrijk zijn voor gebruikers met gehoorverlies.
Meer
Lees meer...