Left Right
scrollTop top

Bart De Wever in tranen na beschuldigingen van belangenvermenging: “Ik ben bijzonder verdrietig!”


Bart De Wever in tranen na beschuldigingen van belangenvermenging: “Ik ben bijzonder verdrietig!”

Bart De Wever heeft op een persconferentie bijzonder emotioneel gereageerd op beschuldigingen van belangenvermenging. Hij noemt de beschuldigingen “een politiek spel” en zegt “bijzonder verdrietig” te zijn dat zijn “integriteit door het slijk wordt gehaald”. De Wever zegt alle bouwvergunningen die onder zijn burgemeesterschap zijn goedgekeurd openbaar te willen maken. 

Sp.a-politicus Tom Meeuws, een van de kopstukken van Samen (het kartel tussen sp.a en Groen), haalde vandaag in een opiniestuk in De Morgen zwaar uit naar N-VA-voorzitter Bart De Wever. “Wie een paaitaks betaalt, mag alles bouwen in Antwerpen”, is Meeuws hard voor De Wever. De N-VA-voorzitter wordt ervan beschuldigd te nauwe banden te hebben met de vastgoedsector. Zo wordt gehekeld dat hij aanwezig was op een feestje van bouwpromotor Land Invest.

“Alles is te koop, als je maar geld op tafel legt”

Met de ‘paaitaks’ verwijst Meeuws naar de ‘stedenbouwkundige lasten’, een systeem waarbij bouwpromotoren een bepaalde compensatie betalen als zij een project binnenhalen in Antwerpen. Voor een kantoorgebouw in Antwerpen moet er zo 100 euro per vierkante meter worden betaald, voor een appartement wordt dat 50 euro. Meeuws stelt dat “bedrijven die die ‘paaitaks’ betalen, zich niet aan de regels of de stedenbouwkundige adviezen hoeven te houden”.

Facebook @Samenwerktbeter

“Alles is te koop. Zolang je maar geld op tafel legt”, duidt hij. Meeuws noemt het een ‘immocratie’, waarin projectontwikkelaars gewoon een grotere som neertellen en de stad daardoor de bouwregels en adviezen naast zich neer zouden leggen.

“Mijn integriteit wordt door het slijk gehaald”

N-VA-voorzitter Bart De Wever doet die beschuldigingen af als leugens: “Wat vandaag in de krant staat, is het schoolvoorbeeld van iemand die weet dat hij liegt, en dat toch doet.” “Dat men een politiek spel speelt, kan ik mee leven”, reageert De Wever zeer emotioneel op een persconferentie. “Dat men een laag niveau kiest, kan ik niets aan doen. Maar dat men mijn integriteit door het slijk haalt, maakt me bijzonder verdrietig.”

De Wever zegt bereid te zijn alle toegekende toestemmingen op tafel te leggen. “U mag er alle specialisten die u wilt bij halen om te controleren of er iets raars aan is.” Hij duidde ook waarom adviezen in bepaalde gevallen niet worden gevolgd. “Soms zegt de administratie dat we iets niet mogen toelaten omdat een rolluik één centimeter te ver uitsteekt en keuren we dat toch goed”, legt hij uit. “Dat is ook onze rol als politici, anders kunnen we ons bestuursmandaat net zo goed aan de administratie geven en over zes jaar kijken hoe ze het hebben gedaan.”

Bekijk hieronder een deel van de emotionele persconferentie van De Wever:

VRT

Tranen … maar waarover gaat het eigenlijk?


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…