Belgian Tornado Julien Watrin heeft teelbalkanker en start chemo

De Belgische atleet Julien Watrin vecht tegen teelbalkanker. Dat heeft hij zelf bekendgemaakt op een persconferentie in Louvain-la-Neuve. De 31-jarige Watrin is vice-Europees kampioen op de 400 meter indoor en een van de sterkhouders bij de 4 x 400 meter aan de zijde van de broers Borlée. Door zijn ziekte mist hij sowieso de Olympische Spelen van komende zomer in Parijs.

Het nieuws van Julien Watrin deze namiddag kwam compleet uit de lucht gevallen. Nochtans is de kanker bij de loper al in september – anderhalve week na de Memorial Van Damme – vastgesteld. Daaraan is hij toen meteen geopereerd. Chemotherapie leek toen niet nodig, al was er 15 procent kans om te hervallen.

Toekomst?

Omwille van de rust is in september beslist om zijn diagnose stil te houden. Nu de ziekte teruggekeerd is, komt Watrin er toch mee naar buiten. “Donderdag begin ik met chemotherapie voor een periode van 9 weken. Het zal niet mogelijk zijn de Olympische Spelen te halen”, laat hij weten.

“De prognoses zijn wel goed. Ik doe het nu stap voor stap”, klinkt het bij Sporza. Over een sportieve toekomst is Julien Watrin voorzichtig, maar hoopvol. “De dokters spreken zich er nog niet te veel over uit. Maar atleten die erdoor geraakt werden, konden daarna opnieuw een normaal leven leiden.”

Belgian Tornados

Julien Watrin is al zo’n tien jaar een vast waarde bij de Belgian Tornados, de succesvolle 4 x 400 meter-ploeg. Met hen won hij meerdere Europese kampioenschappen, medailles op wereldkampioenschappen en een vierde plaats op de Olympische Spelen. Ook in Parijs rekende de tweeling Borlée bij hun afscheid op ploegmaat en trainingsmakker Watrin.

Individueel begon Julien Watrin zijn carrière op de 200 en 400 meter om later over te schakelen op de 400 meter horden. Op de 400 meter bleef hij ook indoor actief. Daar pakte hij vorig jaar zelfs een zilveren medaille op tijdens het EK in een indrukwekkend Belgisch record van 45.44.

Meer
Lees meer...