Na HYBE trekt ook BELIFT LAB naar de rechter tegen Min Hee-jin

Er is een nieuwe ontwikkeling gebeurd in de zaak van HYBE tegen Min Hee-jin, de CEO van ADOR. Deze keer is het BELIFT LAB dat zich mengt in de discussie. BELIFT LAB is het agentschap van de nieuwe meidengroep ILLIT, de groep die volgens Min Hee-jin z’n inspiratie haalde bij “haar” NewJeans.

Enkele weken geleden barstte de bom bij HYBE, het Zuid-Koreaanse label, waaronder onder andere de agentschappen van K-popgroepen BTS (BIGHIT MUSIC), SEVENTEEN (Pledis Entertainment) en LE SSERAFIM (Source Music) te vinden zijn. HYBE startte vorige maand een onderzoek naar Min Hee-jin, nadat ze probeerde om het agentschap ADOR los te koppelen van HYBE. Ze deed dit achter de rug van het label en ging daarbij naar verluidt niet al te koosjer te werk.

Min Hee-jin

Min Hee-jin begon haar carrière bij het Zuid-Koreaanse agentschap SM Entertainment. Daar werkte ze voor groepen als Red Velvet, Girls’ Generation, SHINee en EXO. In 2019 ging ze aan de slag voor HYBE, een van de grote concurrenten van SM Entertainment.

In 2021 werd ADOR opgericht als het eerste onafhankelijke agentschap dat opgericht werd onder HYBE. Onder het label werd in 2022 de meidengroep NewJeans gelanceerd. NewJeans werd al snel een groot succes en kon met een verfrissende sound snel veel fans voor zich winnen. Kenners schreven een deel van dat succes toe aan de ervaring van Min Hee-jin.

In minder dan twee jaar tijd is NewJeans uitgegroeid tot een van de paradepaardjes van HYBE en haalt de groep heel wat geld binnen. Het vijftal doet dat niet enkel via de verkoop van cd’s, maar ook door middel van brand deals. Zo werkte NewJeans al samen met merken als Coca-Cola en Levi’s en maakten ze het officiële nummer voor het wereldkampioenschap League of Legends.

HYBE vs. Min Hee-jin

Maar vorige maand kwam er een breuk tussen HYBE en Min Hee-jin. HYBE bezit 80 procent van de aandelen in het agentschap ADOR. De overige 20 procent zijn in de handen van Min Hee-jin en de andere leidinggevenden van ADOR. Maar volgens HYBE probeerde Min de afgelopen maanden haar aandeel te vergroten. Ze zou daarbij bedrijfsinformatie en persoonlijke gegevens van artiesten van HYBE doorgespeeld hebben als een manier om het label onder druk te zetten.

Kort nadat HYBE het onderzoek startte, gaf Min Hee-jin een persconferentie. Daarin haalde ze vooral fel uit naar ILLIT, de nieuwste meidengroep van BELIFT LAB, een ander agentschap onder HYBE. Volgens haar zouden het concept en algemeen thema van deze groep te sterk lijken op NewJeans en daar was ze niet over te spreken. “Het succes van NewJeans wordt zo ironisch genoeg ondermijnd door het overkoepelende label HYBE”, klinkt het. “ILLIT kopieert NewJeans in alle domeinen, gaande van de kapsels, de make-up, de outfits, de choreo, de fotoshoots, de video’s en de evenementen waaraan ze deelnemen. ILLIT wordt door velen gezien als een afkooksel van NewJeans met termen als ‘Min Hee-jin-stijl’, een ‘Min Hee-jin-type’ of ‘NewJeans tegenhanger’.”

Min liet toen al weten dat ze klacht indiende tegen HYBE. Daarbij ging het zowel om de “slechte houding van het label tegenover NewJeans en de copycat-zaak rond ILLIT. Maar nu heeft ook BELIFT LAB gereageerd.

Reactie BELIFT LAB

In een officieel statement, dat vandaag gepost werd, laat BELIFT LAB weten dat het een klacht heeft ingediend tegen Min Hee-jin. De klacht gaat enerzijds over inmenging in het bedrijf en anderzijds om smaad door de “valse verwijten over plagiaat”. Volgens BELIFT LAB heeft dit niet enkel een impact op hun bedrijf, maar ook op de betrokken artiesten.

In het statement gaat BELIFT LAB ook dieper in op beschuldigingen van Min Hee-jin. “We willen benadrukken dat de beschuldigingen van plagiaat over onze artiest ILLIT onjuist zijn. We hebben bewijsmateriaal ingediend bij de juridische autoriteiten dat aantoont dat deze beschuldigingen onjuist zijn. Als het nodig is zullen we hiervoor verdere juridische stappen nemen. De vaststelling of er sprake is van plagiaat van intellectueel eigendom moet worden gebaseerd op redelijke normen en procedures, en niet op basis van eenzijdige en verdraaide interpretaties. Wij betreuren het dat de inspanningen en prestaties van onze artiesten en medewerkers worden ondermijnd door speculatie en valse informatie.”

Vervolgens laat het agentschap weten dat de (jonge) leden van ILLIT te maken kregen met “ernstige kwaadaardige opmerkingen, spot en persoonlijke aanvallen” na de uitspraken van Min Hee-jin. BELIFT LAB vraagt dan ook aan het publiek om hiermee te stoppen. “We doen ons uiterste best om onze artiesten en medewerkers te beschermen”, besluit het statement.

Meer
Lees meer...