Facebook voorziet Afrika van beter internet met onderzeese kabel van 37.000 km

onderzeese kabel moet afrika van beter internet voorzien
bron: Facebook

Facebook is begonnen met het leggen van een onderzeese internetkabel rond het gehele Afrikaanse continent. Het project heet 2Africa. Zo wil het bedrijf de 1,3 miljard inwoners online krijgen. Dat schrijft Facebook in een blogbericht.

Voor project 2Africa werkt Facebook samen met China Mobile, het Zuid-Afrikaanse MTN, Orange, Vodafone en lokale Afrikaanse telecomproviders.

Bijna zelfde omtrek als de aarde

“Het primaire doel van 2Africa is om meer connectiviteit naar Afrika te brengen. Momenteel is het continent het minst verbonden in de wereld. Slechts een derde van Afrikaanse bevolking heeft toegang tot het internet”, schrijft Facebook.

Met een lengte van 37.000 kilometer is de onderzeese kabel bijna gelijk met de omtrek van de aarde (40.075 kilometer). De kabel zal 23 landen verbinden in Afrika, Europa en het Midden-Oosten en zal de totale Afrikaanse netwerkcapaciteit verdrievoudigen. Hoeveel het project kost is niet bekend.

Kapotte onderzeese kabels

2Africa is een voortzetting van onze voortdurende inspanningen om de wereldwijde netwerkinfrastructuur uit te breiden”, zegt Facebook. De reden voor het slechte of beperkte internet in Afrika zijn de kapotte onderzeese internetkabels. In januari ging zo nog verbinding tussen Afrikaanse landen en Europa op de Atlantische Oceaan stuk. Facebook gebruikt bij de nieuwe verbinding aluminium in plaats van kopervezel. Dat helpt de netwerkcapaciteit te vergroten.

Ook Google werkt aan een onderwaterkabel, genaamd Equiano. De kabel zou ook Afrika met Europa verbinden. Google maakt in Afrika bovendien gebruik van ballonnen op hoge hoogte waardoor het bedrijf zo 4G kan aanbieden.

Facebook en Google doen dit natuurlijk met een reden. Sneller en goedkoper internet betekent meer mensen online en dat staat dan weer gelijk aan meer verdienen. Als de twee technologiebedrijven kunnen doorbreken op het Afrikaanse continent opent dit in één klap veel economische deuren.

Gesponsorde artikelen