Bewezen: slaap inhalen in het weekend werkt wél en is zelfs gezond!

Bewezen: slaap inhalen in het weekend werkt wél en is zelfs gezond!

Uitslapen in het weekend is goed voor je gezondheid. Je haalt er niet alleen de uren slaap mee in die je in de week verloren hebt, maar het brengt ook gezondheidsvoordelen met zich mee. Laat die wekker dus maar voor wat hij is en slaap dit weekend maar eens goed uit!

In het weekend urenlang in je bed blijven liggen en slapen tot na de middag, er is toch niets beter dan dat? En nu kan je het ook zonder schuldgevoel doen, want een onderzoek toont aan dat uitslapen in het weekend wel degelijk werkt tegen een slaaptekort en dat het zelfs gezond is.

Slaaptekort

De volgende keer dat iemand je zegt dat je je verloren slaap niet kan inhalen, duw dan deze studie van de de Zweedse onderzoeker Torbjörn Åkerstedt in hun gezicht. Want deze onderzoeker heeft na een uitvoerige studie over de periode van 13 jaar ontdekt dat je wel degelijk slaap kan inhalen in het weekend.

In zijn onderzoek, getiteld Slaapduur en sterfelijkheid – Speelt slapen in het weekend een rol?, onderzocht hij het slaapgedrag van meer dan 35.000 mensen. Er werd gekeken naar het effect van slaaptekort op het sterftecijfer. Zo resulteert een constant slaaptekort, waarbij je elke nacht minder dan 5 uur slaapt, in een hoger sterftecijfer, maar ook wie steevast meer dan 8 uur slaapt per nacht loopt een verhoogd risico op vroegtijdig sterven.

Maar, en da’s het interessantste uit de studie, wie op weekdagen minder dan 5 uur slaapt, maar in het weekend meer dan 8 uur, heeft geen afwijkend sterftecijfer vergeleken met de referentiegroep die steevast 7 uur sliep per nacht. Wie het dus op weekdagen met minder dan 5 uur slaap per nacht moet doen, kan de risico’s verbonden aan dit slaaptekort dus perfect vermijden door in het weekend eens goed uit te slapen.

Uitslapen in het weekend is gezonder

Uitslapen in het weekend is niet alleen beter wanneer je in de week weinig slaapt, maar zelfs wanneer je geen slaap in te halen hebt, is het beter om op zaterdag of zondag langer in je bed te blijven liggen.

Uit de resultaten van de studie blijkt namelijk dat het sterftecijfer bij mensen jonger dan 65 jaar die in het weekend minder dan 5 uur slapen 52 procent hoger ligt dan bij mensen die 7 uur slapen of meer dan 9 uur slapen in het weekend.

Wie deze week dus maar weinig kon slapen, door z’n thesis, de blok of werk, heeft nu dus dé perfecte reden om dit weekend eens goed lang uit te slapen. Slaapwel!

iStock

Gesponsorde artikelen