Biden geeft groen licht voor het leveren van Abrams-tanks aan Oekraïne

De beslissing van Duitsland om 14 Leopard-tanks aan Oekraïne te leveren, heeft zoals verwacht geleid tot een gelijkaardige geste van de Verenigde Staten, die 31 Abrams-tanks gaan sturen. Het Kremlin waarschuwt dat “door de Westerse provocaties” de oorlog in Oekraïne kan escaleren.

Waarom is dit belangrijk?

Het lijkt erop dat de Verenigde Staten en Duitsland met hun vrijwel simultane aankondigingen om tanks te leveren het signaal willen geven aan de Russische autocraat Vladimir Poetin dat het Westen eensgezind achter Oekraïne blijft staan, in afwachting van een gevreesd Russisch offensief in de komende maanden.

Het nieuws: De Verenigde Staten maken officieel bekend 31 Abrams-tanks te gaan leveren aan Oekraïne. De Abrams-tanks horen internationaal bij de beste tanks die er bestaan.

  • De opvallende toezegging van het Witte Huis kwam er amper enkele uren nadat Duitsland officieel bevestigde dat het 14 Leopard-tanks naar de oorlogszone stuurt.
  • “De verwachting van Rusland is dat we uiteen zullen vallen, dat we niet verenigd blijven. Maar we zijn volledig en diep verenigd”, verklaarde de Amerikaanse president Joe Biden in een toespraak.

De deal:

  • Vooraf lekte al uit dat de VS als voorwaarde voor de tankleveringen had gesteld dat Duitsland een klein aantal Leopard 2-tanks zou leveren, en ook de bondgenoten in Europa voorziet van extra tanks. Amerika houdt zich nu aan die overeenkomst. Na het groen licht van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz volgde dat van Biden.
  • Daarmee komt een einde aan diplomatieke onenigheid tussen de Verenigde Staten en Duitsland. Naar verluidt zouden de plooien zijn gladgestreken na een telefonisch gesprek tussen Biden en Scholz, op 17 januari.
  • Biden zei nog dat er ook deze ochtend overleg plaatsvond met de Europese NAVO-bondgenoten, onder met Scholz, Frans president Macron en de Italiaanse premier Giorgia Meloni. Rusland zal de VS en Europa niet uiteen spelen, was zijn boodschap.

Uitgezoomd:

  • De beslissingen van de VS en Duitsland passen in een bredere trend waarbij geallieerde landen Oekraïne krachtiger wapens verschaffen om Rusland tegen te gaan.
  • De vrees heerst dat Rusland een offensief in een van de komende maanden aan het voorbereiden is. Het Kremlin ziet dat omgekeerd en noemt de tankleveringen “provocaties van het Westen die de oorlog op een nieuw niveau brengen”.
  • Biden beklemtoonde dat dit niet als een offensief richting Rusland geïnterpreteerd moet worden, maar als een defensieve maatregel.

(lb)

Meer
Lees meer...