Britten komen met ‘vaccinpaspoort’, België houdt het op ‘attest’

Het VK gaat mensen die een vaccin hebben gekregen een kaartje meegeven waarop staat welk vaccin ze wanneer hebben gekregen en hoeveel dosissen. In ons land kunt u een attest krijgen om te bewijzen dat u gevaccineerd bent.

Het Verenigd Koninkrijk begint donderdag met de uitrol van de eerste vaccins. De farmawaakhond keurde voorbije woensdag het vaccin van Pfizer en BioNTech goed. Er zijn nu 800.000 dosissen onderweg vanuit ons land, waar het vaccin geproduceerd wordt.

Het Pfizer-vaccin moet in twee dosissen worden toegediend met drie weken tussen om volledig te werken. Mensen boven 80 en bewoners van woonzorgcentra krijgen voorrang in het VK. Dat betekent dat de 94-jarige koningin Elisabeth en haar 99-jarige man Philip in de eerste golf zitten, maar ze zullen geen voorrang krijgen.

Bewijs

Om mensen eraan te herinneren dat ze nog een tweede dosis moeten krijgen, brengt de Britse regering een soort van vaccinpaspoort uit. Daarop staat welk vaccin ze gekregen hebben op welke datum en wanneer ze moeten terugkeren voor hun tweede injectie. Achteraf kunnen ze dat gebruiken om te bewijzen dat ze gevaccineerd zijn.

Ons land is niet van plan om zo’n paspoort in het leven te roepen, maar u kunt wel via uw dokter een attest aanvragen waarop staat dat u een vaccin hebt gekregen, zegt de woordvoerster van coronacommissaris Pedro Facon. “Het is nog te vroeg om te zeggen of mensen dat bij ons zullen nodig hebben, maar wij maken niet de wetten voor de hele wereld dus het kan nuttig zijn voor in het buitenland”, klinkt het.

De eerste vaccins zullen België waarschijnlijk bereiken op 5 januari, op voorwaarde dat er dan al één goedgekeurd is. Het Europese geneesmiddelenagentschap EMA kijkt eind deze maand naar het Pfizer-vaccin en midden januari oordeelt het over het vaccin van concurrent Moderna. Beide vaccins beweren voor 95 procent doeltreffend te zijn. De VS velt later deze week een oordeel over het Pfizer-vaccin.

Meer
Lees meer...