Charlie Brooker liet ChatGPT een aflevering van ‘Black Mirror’ schrijven: “Het was sh*t”

Black Mirror kijkt al sinds 2011 naar nieuwe ontwikkelingen op technologisch vlak en voorspelt in zijn afleveringen welk effect deze ontwikkelingen zullen hebben op ons leven. Het is dan ook niet vreemd dat maker Charlie Brooker besloot om te experimenteren met de bekendste technologische ontwikkeling van het moment: ChatGPT. Brooker liet de app, die werkt met artificial intelligence, een aflevering schrijven. Maar we moeten in het nieuwe seizoen dus geen aflevering van ChatGPT verwachten.

Volgende week verschijnt het langverwachte zesde seizoen van Black Mirror op Netflix. Daarin zullen we opnieuw vijf nieuwe afleveringen krijgen over verschillende toekomstbeelden. Die nieuwe afleveringen werden zoals gewoonlijk geschreven door Charlie Brooker. Al was er dit seizoen bijna een aflevering met een bijzondere gastschrijver.

ChatGPT

In een interview met Empire vertelde Charlie Brooker dat hij aan ChatGPT vroeg om een aflevering van Black Mirror te schrijven. “Ik speelde wat met ChatGPT. Het eerste dat ik vroeg was: ‘Generate Black Mirror episode‘. Het resultaat was iets dat op het eerste zicht acceptabel was, maar bij nader inzicht gewoon sh*t was. Wat ChatGPT deed was kijken naar de synopsis van alle vorige Black Mirror-afleveringen en deze samenvoegen tot één geheel. Wanneer je wat dieper zoekt, merk je dat er eigenlijk geen enkel origineel idee in te vinden was.”

Toch heeft Brooker ook iets geleerd van z’n ervaring met ChatGPT. “Ik merkte dat ik veel afleveringen had geschreven waarbij iemand plots merkte: ‘Oh, ik zat de hele tijd in een computer!’. Daarom besloot ik om het nu helemaal anders aan te pakken. Het heeft geen nut om een anthology-reeks te maken wanneer je je eigen regels niet kan breken. Het voelt verfrissend, als een koud glas water in je gezicht.”

Het zesde seizoen, zonder aflevering door ChatGPT, verschijnt op vrijdag 15 juni op Netflix.

Bekijk hier de officiële trailer voor het zesde seizoen van Black Mirror:

Black Mirror is te vinden op onze lijst met de 50 beste reeksen op Netflix.

Meer
Lees meer...