Left Right
scrollTop top

Coronavirus: 61 procent meer besmettingen, straks Overlegcomité


Coronavirus Besmettingen Overlegcomité
© Isopix

De voorbije week raakten gemiddeld 143 mensen per dag besmet met het coronavirus. Da’s zo’n 61 procent meer dan de week ervoor, toen sprake was van een stijging van 41 procent. Het alsmaar stijgende aantal besmettingen is ook de reden waarom het Overlegcomité zo meteen samenzit.

Op zondag geeft Sciensano enkel het aantal besmettingen van de voorbije week mee. Op nieuwe cijfers over ziekenhuisopnames en overlijdens moeten we dus nog wachten tot morgen. Maar wat we wel krijgen, ziet er niet goed uit.

207 nieuwe besmettingen

De voorbije week werden per dag gemiddeld net geen 143 besmettingen per dag (142,9 om precies te zijn) vastgesteld. Da’s een stijging met 61 procent in vergelijking met de week ervoor. Het totale aantal besmettingen met het coronavirus in ons land staat nu op 63.706. Dat zijn er 207 meer dan het aantal dat gisteren werd doorgegeven.

Overlegcomité

Jan Jambon
Jan Jambon na de vorige Nationale Veiligheidsraad – EPA

Doordat het aantal besmettingen blijft stijgen, zit het Overlegcomité straks samen. Premier Sophie Wilmès (MR) en andere toppolitici zitten rond de tafel, naar verluidt op vraag van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).

De vergadering van het Overlegcomité zou gaan over de aankomende Nationale Veiligheidsraad, die op donderdag gepland staat. De kans bestaat dat die nog vervroegd wordt. Daarnaast zullen de politici zich ook buigen over de problemen rond het contactopsporingssysteem.

Geen nieuwe versoepelingen

Het is zo goed als zeker dat er geen extreem drastische maatregelen zullen komen. Horecazaken zullen dus waarschijnlijk kunnen openblijven, en ook winkels zullen hun deuren hoogstwaarschijnlijk niet opnieuw moeten sluiten.

Wat normaal wel zal veranderen, zijn de nieuwe versoepelingen, die op 1 augustus in werking zouden treden. Na de laatste Veiligheidsraad werd al aangekondigd dat die versoepelingen onder voorbehoud waren. Het aantal besmettingen mocht niet meer stijgen, maar da’s dus wel het geval.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…