Left Right
scrollTop top

Nationale Veiligheidsraad: nog geen beslissing over nieuwe versoepelingen coronamaatregelen


Sophie Wilmès Jan Jambon Nationale Veiligheidsraad persconferentie
© Sophie Wilmès en Jan Jambon – Bron: epa

De Nationale Veiligheidsraad van vandaag bleek een maat voor niets te zijn. Normaal moest een beslissing genomen worden over de verdere versoepelingen van de coronamaatregelen op 1 augustus. Omdat de coronacijfers in ons land sinds een week terug beginnen stijgen, is beslist om daarover op dit moment nog geen beslissing te nemen. Op donderdag 23 juli staat een nieuwe Nationale Veiligheidsraad gepland.

Mondmaskers

Premier Sophie Wilmès (MR) begon de persconferentie na de Nationale Veiligheidsraad van vandaag met een verduidelijking over de beslissing die is genomen rond mondmaskers. Die zijn sinds zaterdag verplicht in winkels, musea en bioscopen, te laat volgens velen.

Ondertussen vragen sommige experts om mondmaskers ook op straat in te voeren. Zo’n verplichting komt er voorlopig niet, al sluit Wilmès niet uit dat dat in de toekomst wel kan komen. “Dat kan nog op andere plaatsen verplicht worden, als de gezondheidstoestand dat vereist”. Wie geen mondmasker draagt waar dat verplicht is, riskeert een boete van 250 euro.

Versoepelingen 1 augustus

Daarna ging het over de zogenaamde fase 5 die zou ingaan op 1 augustus. In principe mogen evenementen vanaf 1 augustus indoor 400 mensen ontvangen en zijn outdoor zelfs 800 mensen toegelaten. Ook in theaters, concertzalen en sportstadions mag dan weer meer volk binnen, op voorwaarde dat de veiligheidsvoorschriften worden gegarandeerd. Die verdere versoepelingen waren wel onder voorbehoud en moeten dus nog een definitieve goedkeuring krijgen.

Ondertussen zijn de cijfers van het coronavirus in ons land de laatste week opnieuw in stijgende lijn met iedere dag meer besmettingen. Ondertussen zit het reproductiegetal ook opnieuw boven 1. Dat wil zeggen één iemand die besmet is het virus gemiddeld aan meer dan één iemand doorgeeft. “Dat is niet goed. De situatie mag zeker niet erger worden. Veel heeft te maken met ons eigen gedrag”, zei Wilmès daarover. Veel experts vroegen dan ook om voorzichtig te zijn met nieuwe versoepelingen.

Beslissing op 23 juli

Het is ook daarom dat deze fase 5 voorlopig nog geen goedkeuring krijgt van de Nationale Veiligheidsraad. De ministers en experts willen de situatie in ons land nog even afwachten en zullen een beslissing nemen op de volgende Nationale Veiligheidsraad op donderdag 23 juli. De evenementensector krijgt vandaag dus nog niet de duidelijkheid waar ze op gehoopt hadden.

Terugkeer van reizigers

De premier sprak ook over de discussie rond de kleurcodes van landen, regio’s en steden in het buitenland. Vooral de code oranje zorgt voor veel verwarring. Huisartsen vroegen vandaag dan ook om die af te schaffen en enkel over groen of rood te spreken.

Zo’n aanpassing komt er voorlopig niet. “We hebben een systeem met kleurcodes ingesteld. Het is belangrijk dat iedereen de regels volgt, voor de terugkeer, maar ook op reis zelf. Het virus gedraagt zich niet anders in het buitenland”, waarschuwde Wilmès. Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter De Crem (CD&V) gaf nadien aan de VRT wel aan dat er verduidelijking zou komen over de kleurcodes.

Tweede golf

Wilmès verdedigde zich ook tegen de kritiek van meerdere experts dat ons land niet voorbereid is op een tweede golf. “Het België van vandaag is niet het België van februari. In een paar maanden tijd hebben we een indrukwekkende expertise opgebouwd”, zei ze.

De premier eindigde met een waarschuwing dat iedereen zich aan de coronamaatregelen moet blijven houden. Het gaat dan in de eerste plaats over regelmatig je handen was, afstand houden en thuis blijven als je je ziek voelt. “De beste manier om ons voor te bereiden op een tweede golf, is hem proberen te vermijden”, zei ze.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  672.886
 • Aantal
  doden
  20.294