‘De Slimste Mens ter Wereld’: welke kandidaat zorgt voor een primeur in de finale?

Wint er met Merol of Arjen Lubach voor het eerst een Nederlander de Vlaamse versie van De Slimste Mens ter Wereld? Of slaagt Geert Meyfroidt erin de zege te pakken na een prestatie die nog niemand hem voordeed? Vanavond kennen we het antwoord op die vragen en weten we dus ook wie het negentiende seizoen van De Slimste Mens ter Wereld wint.

Bijna exact één jaar geleden kroonde Catherine Van Eylen zich tot De Slimste Mens ter Wereld. In een volledig vrouwelijke finale schakelde ze eerste Delphine Lecompte uit, om in het finalespel genadeloos topfavoriete Ella Leyers te kloppen. Van Eylen was daarmee, na Linda De Win en Annelies Rutten, pas de derde vrouw op achttien seizoenen die De Slimste Mens ter Wereld wist te winnen.

Kerstman op bezoek

De finale van het negentiende seizoen van De Slimste Mens ter Wereld begint straks alvast heel luchtig met een onverwacht gastjurylid tussen Jeroom en James Cooke. De kerstman is namelijk op bezoek en hij heeft cadeautjes mee voor de kandidaten, de jury en presentator Erik Van Looy.

Juryleden Jeroom en James Cooke krijgen in de finale even bezoek van de kerstman – Bron: Play4

Nederlandse zege dankzij Merol …

Daarna is het dan toch eindelijk tijd om te beginnen. Dankzij haar negen deelnames en twee zeges keert Merol vanavond als allerlaatste kandidate terug in het spel. De 30-jarige zangeres zou bij winst niet alleen de vierde vrouw op de erelijst zijn van De Slimste Mens ter Wereld, maar ook de eerste Nederlander die de populaire quiz in Vlaanderen weet te winnen.

Nochtans hebben er de voorbije jaargangen al regelmatig landgenoten van Merol hun kans gewaagd, met wisselend succes. De beste prestatie van een noorderbuur kwam er in het elfde seizoen in 2013. Radio- en televisiemaker Prem Radhakishun bereikte toen de laatste aflevering, maar moest daarin tevreden zijn met een derde plaats na Jelle Cleymans en winnaar Gilles De Coster. Opvallend is dat Prem tijdens het programma exact dezelfde cijfers kon voorleggen als Merol nu: negen deelnames en twee overwinningen. Eén jaar voor de straffe prestatie van Prem was het brons overigens voor de in Nederland geboren Otto-Jan Ham, maar die kunnen we ondertussen meer als Belg dan als Nederlander beschouwen.

… of dankzij Arjen Lubach?

Onze noorderburen zullen dit seizoen alvast hun beste prestatie ooit verbeteren. Met Arjen Lubach wist er namelijk nog een Nederlander het tot in de finale te schoppen. De 42-jarige televisiemaker, cabaretier en schrijver won in 2012 De Slimste Mens in Nederland en hoopt die prestatie in ons land te herhalen.

De voorbije dagen oefende hij alvast volop op het finalespel door achtereenvolgens Steven Van Gucht, Anthony Nti, Lisbeth Imbo en Gloria Monserez uit te schakelen. Haast iedere dag liet Lubach het finalespel uitdraaien om een ware thriller, maar keer op keer wist hij die naar zijn hand te zetten. Tijdens de gewone afleveringen had de Nederlander nochtans maar één keer het finalespel gewonnen, tegen Daphne Wellens. Drie afleveringen was hij de beste en bij zijn vijfde deelname verloor hij in de finale van … Merol.

Geert Meyfroidt voor de Belgische eer

Misschien wel dé verrassing in de finale van De Slimste Mens ter Wereld is Geert Meyfroidt. Niet dat de 49-jarige intensivist niet veel weet, maar toch vloog hij er enkele weken geleden al na vier deelnames en amper één overwinning uit. Daardoor moest Geert Meyfroidt vorige week dinsdag al terugkeren in de finaleweken.

Dat bleek echter helemaal geen obstakel voor de dokter, want sinds zijn terugkeer won hij iedereen keer, in totaal maar liefst zes afleveringen op een rij. Als hij ook vanavond de finale van De Slimste Mens ter Wereld weet te winnen, realiseert Geert Meyfroidt een unicum. Nog nooit slaagde iemand die zo vroeg terugkeerde in de finaleweken er namelijk in om de quiz te winnen. Meer zelfs: Catherine Van Eylen was vorig jaar de eerste ooit die vanuit de eerste finaleweek wist door te stoten naar de eindoverwinning. Zij keerde toen wel maar één dag voor de slotweek – op donderdag – terug. Slaagt Geert Meyfroidt er straks in zijn nooit vertoond parcours succesvol af te werken en zo meteen ook de Belgische eer hoog te houden?

De finale van De Slimste Mens ter Wereld is donderdag 23 december 2021 te zien op Play4 en GoPlay vanaf 21.40 uur.

Meer
Lees meer...