Left Right
scrollTop top

E-sigaret kan leiden tot kanker, toont nieuw onderzoek aan


E-sigaret
© Pixabay – https://www.blacknote.com/e-juice/

We krijgen steeds vaker te horen dat de elektronische sigaret eigenlijk niet zo gezond is. In de Verenigde Staten vielen al verschillende doden die allemaal te maken hebben met een e-sigaret. Maar een eenduidig verband is er nog altijd niet. Nu is er een nieuw onderzoek waaruit blijkt dat vapen kan leiden tot een verhoogd risico op kanker.

De laatste tijd horen we alleen nog maar over de elektronische sigaret. Het product dat een aantal jaar geleden op de markt kwam, zou hét alternatief zijn voor rokers, aangezien het alleen nog maar nicotine bevat en geen andere schadelijke stoffen. Maar dat wordt nu toch in twijfel getrokken. In de Verenigde Staten vielen er al verschillende doden die gelinkt kunnen worden aan vapen. En ook bij onze noorderburen zijn er al klachten.

Verhoogd risico op kanker

Nu toont nieuw Amerikaans onderzoek aan dat er wel degelijk een verband is tussen een elektronische sigaret en een verhoogd risico op kanker. Onderzoekers van de New York University (NYU) deden een onderzoek met een kleine groep muizen. De researchers stelden de muizen voor een lange periode bloot aan vaping vloeistoffen die nicotine bevatten. Daaruit blijkt dat het risico op kanker verhoogd wordt.

e-sigaret
pixabay

De onderzoekers stelden de muizen bloot aan een mengsel van nicotine, propyleenglycol en glycerine. Die vloeistoffen worden vaak gebruikt voor een elektronische sigaret.

De researchers stelden een andere groep muizen bloot aan datzelfde mengsel maar zonder nicotine. De derde groep muizen ademende alleen maar gefilterde lucht in.

schokkende resultaten

Nadat de muizen 20 uur per week de verschillende stoffen moesten inademen, toonden de resultaten dat 22,5 procent van de groep muizen die nicotine inademde kankercellen ontwikkelden in de longen. 57,5 procent van de muizen ontwikkelde een groei in de blaas, die een voorloper van kanker kan zijn.

In totaal stierven er na een jaar vijf muizen die de nicotine-dampen moesten inademen. In de andere twee groepen stierven er ook telkens twee muizen.

Het onderzoeksteam van de New York University benadrukt wel dat er meer onderzoek nodig is om te checken of vapen leidt tot kanker bij mensen. Ze hopen met hun onderzoek dat mensen twee keer nadenken vooraleer ze naar een elektronische sigaret grijpen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.160.472
 • Aantal
  doden
  1.396.267
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  559.902
 • Aantal
  doden
  15.755