Heb je al vaak gedacht dat je misschien net iets té lang aan het bingewatchen bent? Je bent niet alleen! In het Verenigd Koninkrijk zijn bingewatch-verslavingen sinds kort ook officieel te behandelen.
Iedereen heeft het wel als eens gedaan: een serie in minder dan een maand (of week of dag) volledig uitgekeken. Bingewatchen is helemaal niks nieuws meer en in tijden van Netflix, Apple TV+, Disney+ en zoveel andere streamingplatformen, zal het fenomeen alleen nog feller aanwezig worden in onze maatschappij.
Niet zonder problemen
Maar je favoriete serie niet willen of kunnen afzetten, heeft heel wat schadelijke gevolgen. Je gaat namelijk vaak veel te laat of zelfs niet slapen, waardoor je de volgende dag veel minder productief bent op school of op het werk.
De problemen van bingewatchen gaan nog veel verder dan “enkel” slechte punten of ontslagen worden. Echte bingewatchers gaan namelijk ook hun relaties verwaarlozen, om toch nog een extra aflevering (of twee of drie) te kunnen bekijken.
Beloningsmechanisme
De Britse psychotherapeut Adam Cox heeft ondertussen drie patiënten met een bingewatch-verslaving behandeld en deed z’n verhaal aan de Britse krant The Telegraph. Het probleem zit volgens hem in het beloningsmechanisme dat cliffhangers met zich meebrengen. Da’s ook logisch: als je een nieuwe aflevering start, word je beloond met nieuwe informatie. Hoera!
Maar eigenlijk is dat niet zo’n goed nieuws. Want een nieuwe aflevering starten veroorzaakt hetzelfde gevoel bij een bingewatcher als de kick die een alcoholverslaafde krijgt bij een vers glas. Op dat moment komt er dopamine vrij, en da’s enorm gevaarlijk voor mensen die andere problemen hebben, zoals heel veel stress of bepaalde angsten.
Eén aflevering per week?
Een oplossing zou kunnen zijn om terug te gaan naar het standaard televisiemodel. Op die manier krijgen kijkers elke week een nieuwe aflevering te zien in plaats van een heel seizoen in één keer. Bij verschillende series (onder andere op Netflix) is dat al het geval, maar kijkers zijn daar over het algemeen geen al te grote fans van.
Televisiemakers zijn vaker net wél fan van één aflevering per week. De tijd tussen verschillende afleveringen zou het verhaal bevorderen en bovendien blijven kijkers langer geboeid door dat verhaal.