Eindejaarslijstjes: Na het terugblikken het vooruitblikken: naar deze 64 series kijken we alvast uit in 2024

2023 was een vreemd seriejaar: de productie in Hollywood lag ongeveer vijf maanden stil door een scenaristen- en acteursstaking en dat zal zich ook nog dit jaar laten voelen. HBO schoof zo al heel wat series een jaar op zodat het nieuwe jaar geen nieuwe seizoenen van Euphoria, The Last Of Us of The White Lotus zal brengen. Netflix liet weten zo snel mogelijk verder te willen werken aan Stranger Things en Wednesday, voor de jonge acteurs te oud zijn om nog geloofwaardig te zijn. Heel wat andere series liepen vertraging op en zullen dus later verschijnen. Gelukkig blijft er ook nog heel wat over en zal het ook dit jaar weer onmogelijk blijken om zonder kijkvoer te vallen: dit zijn de 64 series waar we nu al naar uitkijken.

Series met bevestigde datum

1. The Brothers Sun – 4 januari (Netflix)

Netflix begint het jaar met een nieuwe serie van Brad Falchuk (American Horror Story) en Bryon Wu. De streamingdienst omschrijft de reeks zelf als een komedie vol actie en familiedrama. Het verhaal start wanneer het hoofd van een machtige Taiwanese triade wordt neergeschoten door een mysterieuze moordenaar. De oudste zoon (Justin Chien) – een legendarische moordenaar – vertrekt naar Los Angeles om zijn moeder, Eileen (Michelle Yeoh), en zijn naïeve jongere broer Bruce (Sam Song Li) te beschermen. Die werden tot nu toe volledig werd afgeschermd van de waarheid over de familie.

2. Tulsa King – 4 januari (Streamz)

Het aantal internationale kwaliteitstitels op Streamz wordt opnieuw aangezwengeld door de nieuwe deal van Streamz met Paramount+, en daar hoort heel wat Sylvester Stallone bij. Het eerste seizoen van de realityreeks The Family Stallone is nu al te bekijken op Streamz- en wie Sly nog eens wil zien schitteren in een goeie dramareeks kan dat in Tulsa King. Hij speelt een een maffia-capo, die na een gevangenisstraf van vijfentwintig jaar wordt vrijgelaten. Zijn baas stuurt hem zonder pardon naar Tulsa in Oklahoma om daar criminele operaties te starten. Zonder bestaande connecties en zonder steun van zijn maffiafamilie bouwt hij langzaam een crew van onwaarschijnlijke bondgenoten op om zijn eigen criminele imperium te stichten. Van de bedenker, schrijver en producent van Yellowstone, Taylor Sheridan.

3. Echo – 10 januari (Disney+)

Het is crisis bij Marvel, maar Echo gaat wel nog gewoon door. De reeks zal draaien rond Maya Lopez. In die reeks zal ook Matt Murdoch te zien zijn als Daredevil en zal ook Vincent D’Onofrio zijn opwachting maken als Wilson Fisk. Disney experimenteert ook met hun releasestrategie, want voor het eerst zullen alle afleveringen (het zijn er 5) van een reeks op dezelfde dag gelost worden.

4. Criminal Record – 10 januari (Apple TV+)

Het hedendaagse Londen. Een anoniem telefoontje brengt twee briljante rechercheurs in een confrontatie over een oude moordzaak: de ene een jonge vrouw in de beginfase van haar carrière, de andere een man met goede connecties die vastbesloten is zijn nalatenschap te beschermen. Er ontstaat een getouwtrek over de historische moordveroordeling waarbij ze zich bezighouden met kwesties als ras, institutioneel falen en de zoektocht naar een gemeenschappelijke basis in een gepolariseerd Groot-Brittannië. Klinkt veelbelovend, nee? Peter Capaldi en Cash Jumbo nemen de hoofdrollen voor hun rekening en dat maakt dat we nog net dat beetje meer naar deze reeks uitkijken.

5. True Detective: Night Country – 15 januari (Streamz)

Nu aangekondigd is dat HBO MAX in de zomer van 2024 in België zal lanceren, mag aangenomen worden dat de series van HBO in de loop van het jaar van Streamz willen verdwijnen. Maar voor die zomer ligt er nog een eerste jaardeel en daarin mag Streamz alvast mee het vierde seizoen van True Detective lanceren. Dat nieuwe seizoen heeft de ondertitel Night Country meegekregen en heeft met Jodie Foster een tweevoudig Oscarwinnaar in de hoofdrol. Het verhaal speelt zich af in het bevroren Alaska, waar Fosters personage en haar collega een seriemoordenaar moeten vinden in een barre streek zonder zonlicht. De reacties van het beperkte kransje aan journalisten die de eerste afleveringen al mochten bekijken zijn goed!

6. Starstruck (S3) – 18 januari (Streamz)

In Starstruck leren we Jessie (Rose Matafeo) kennen, een jonge vrouw die vanuit Nieuw-Zeeland in Londen beland is en een job in de plaatselijke cinema combineert met een job als kinderoppas. Op Oudejaarsavond wordt ze behoorlijk dronken en wanneer duidelijk wordt dat de kerel met wie ze aan het praten was enkel interesse heeft in haar roommate en beste vriendin Kate (Emma Sidi) raakt ze in de toiletten aan de praat met een jongeman. Ze gaat met ‘m naar huis, ze hebben seks en pas de ochtend nadien beseft Jessie dat ze het aangelegd heeft met Tom Kapoor (Nikesh Patel), een beroemd acteur. Dat is het startpunt van deze serie die wij eerder een frisse bries noemden en waarvan je nu al twee seizoenen op Streamz kan bekijken, iets dat wij ten zeerste aanraden. Het derde seizoen volgt op 18 januari en daarin moet Jessie haar identiteit opnieuw opbouwen na een ingrijpende gebeurtenis in haar leven.

7. Cristóbal Balenciaga – 19 januari (Disney+)

Net als Netflix begint Disney+ sterker in te zetten op lokale producties. Zo starten ze in januari ook met een minireeks die gewijd is aan het leven en werk van de Spaanse moderegisseur Cristóbal Balenciaga. De serie start wanneer de ontwerper met zijn midden in de Tweede Wereldoorlog opgericht modehuis Huis Balenciaga de stap naar Parijs zet en zijn ontwerpen probeert aan te passen aan de voorkeuren van het Parijse publiek. Een serie voor de meerwaardezoeker!

8. Masters Of The Air – 25 januari (Apple TV+)

Het paradepaardje van Apple TV+ moet dit jaar Masters Of The AIr worden. De serie was al voor 2023 gepland, maar de stakingen staken daar een stokje voor. De reeks wordt in de etalage gezet als een soort van sequel op het legendarische Band Of Brothers van HBO. Hiervoor slaan John Orloff, één van de scenaristen van Band Of Brothers, en Cary Joji Fukunaga, de regisseur van het eerste seizoen van True Detective en van No Time To Die (2021) de handen in elkaar. De reeks draait rond een aantal piloten die alles hebben allergelaten om hun steentje bij te dragen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de strijd met nazi-Duitsland vanuit de lucht willen aangaan. Naar verluidt hangt er een prijskaartje van maar liefst 250 miljoen dollar aan deze reeks. Austin Butler die bij het grote publiek bekend raakte omdat hij Elvis Presley vertolkte in Elvis, speelt één van de hoofdrollen.

9. Griselda – 25 januari (Netflix)

Sofia Vergara is bij het grote publiek vooral bekend als Gloria uit de sitcom Modern Family, maar nu mag ze in de zesdelige minireeks Griselda een geheel andere kant van haar kunnen laten zien. Ze vertolkt Griselda Blanco, een slimme en ambitieuze Colombiaanse zakenvrouw en moeder die het brein was achter één van de grootste drugskartels. Met een dodelijke combinatie van onverwachte wreedheid en charme wist Blanco in het Miami van de jaren zeventig en tachtig haar zakelijke belangen te combineren met haar familieleven, wat haar de bijnaam ‘The Cocaine Godmother’ opleverde.

10. Grease: Rise Of The Pink Ladies – 25 januari (Streamz)

Eigenlijk is Grease: Rise Of The Pink Ladies een serie van vorig jaar, maar nu ze op Streamz toegevoegd is, is het de eerste keer dat ze in België te bekijken is. De reviews waren niet schitterend, maar toch zijn wij benieuwd naar deze prequel op Grease. Het verhaal speelt zich af in 1954, vier jaar voor de gebeurtenissen die zich afspelen in Grease. We volgen vier schoolmeisjes die het zat zijn buiten de groep te vallen. Ze spannen samen om de school Rydell High onveilig te maken, en iedereen te laten merken wie zij zijn: de kliek die bekend staat als de Pink Ladies. Internationaal werd de serie al helemaal verwijderd van Paramount+ en dat nog in dezelfde maand dan de laatste aflevering van de reeks werd uitgezonden. In november kwam de reeks daardoor zelfs nog op dvd, om ze toch maar beschikbaar te kunnen maken. Bij ons komt ze gewoon op Streamz te staan.

10. Expats – 26 januari (Prime Video)

Expats is een nieuwe minireeks om naar uit te kijken, want bedenker en regisseur Lulu Wang maakte in 2019 grote indruk met haar film The Farewell (die momenteel op VRT MAX staat) waarin ze Awkwafina naar een grootse acteerprestatie dreef. Voor Expats verfilmde ze de roman The Expatriates van Janice Y.K. Lee en wist ze onder andere Nicole Kidman te strikken voor de cast. Het verhaal draait rond Margaret (Kidman), haar man Clarke (Brian Tee) en hun drie kinderen die vanuit de Verenigde Staten naar Hong Kong zijn verhuisd. Ze hebben een gemeenschap van mede-expats opgebouwd waar ook Hilary (Saraya Blue) en haar man David (Jack Huston) deel van uitmaken. De hechte gemeenschap raakt echter gebroken nadat een plotselinge familietragedie hun levens drastisch beïnvloedt.

11. Mr. & Mrs. Smith – 2 februari (Prime Video)

Begin februari lossen ze bij Prime Video alle acht de afleveringen van Mr. & Mrs. Smith in één keer. De serie werd geschreven en mee ontwikkeld door Donald Glover, die we ook kennen van Atlanta en als performer en muzikant Childish Gambino. Hij speelt ook zelf de hoofdrol als de spion die door het spionagebureau waarvoor hij werkt tot een gearrangeerd huwelijk wordt gedwongen. De vrouwelijke hoofdrol is in handen van Maya Erskine en ook Alexander Skarsgard, Sarah Paulson en Ron Perlman zullen in de serie te zien zijn. De reeks werd al aangekondigd voor 2023, maar liep door de stakingen in Hollywood vertraging op. Regisseur van dienst is Christian Sprenger die hiermee zijn eerste grote regisseursjob heeft gescoord, maar die al wel het camerawerk verzorgde voor knappe series als Atlanta, Reservation Dogs en Station Eleven.

12. Curb Your Enthusiasm (S12) – 5 februari (Streamz)

HBO-directeur Programmering Casey Bloys – dé man die beslist welke series groen licht krijgen – zei eerder al dat er in februari een nieuw en twaalfde seizoen van Curb Your Enthusiasm zou komen. Daarna werd die datum concreter gemaakt: vanaf 5 februari zal de reeks hier te volgen zijn op Streamz en het is meteen ook duidelijk geworden dat dit het allerlaatste seizoen van Curb Your Enthusiasm zal worden. Daarin zal weinig vernieuwends te zien zijn, en dat is maar goed ook: we verwachten dat Larry David een uitvergroting van zichzelf zal spelen, zich heel wat zal ergeren, veel kabaal zal maken en situaties in het honderd zal doen lopen, net als vanouds. En zo is het goed. Er verandert al genoeg in deze wereld.

13. One Day – 8 februari (Netflix)

Films die een seriebewerking krijgen: het gebeurt vaker en vaker. Net als bij Mr. & Mrs. Smith was ook One Day (2011) eerst een boek, daarna een film en nu dus ook een serie. Het lijkt ons moeilijk om die film, die bij ons een snaar raakte, te overtreffen, maar we geven de serie op Netflix wel graag de kans. Het verhaal werd gebaseerd op het gelijknamige boek van David Nicholls en draait om de decennialange vriendschap tussen Dexter (Leo Woodall) en Emma (Ambika Mod). De moeilijkste taak ligt bij Ambika Mod, want zij moet proberen om Anne Hathaway, die Emma speelde in de film, te doen vergeten.

14. The New Look – 14 februari (Apple TV+)

Hierboven tipten we al de minireeks Cristóbal Balenciaga op Disney+ en die ontwerper komt ook in The New Look aan bod, want ook deze serie duikt de modewereld in. De cast bestaat uit een exquise verzameling acteurs en actrices, zoals onder andere Ben Mendelsohn, Juliette Binoche, Maisie Williams, Emily Mortimer en John Malkovich. Daarbovenop is de ontwikkelaar van deze reeks Todd A. Kessler en die man was in een ver verleden één van de producers van The Sopranos, hij schreef ook enkele episodes. Ben Mendelsohn speelt niemand minder dan Christian Dior, die tijdens de Tweede Wereldoorlog de modewereld in Parijs weer tot leven brengt. Door Diors opkomst komt Chanels monopolie als ’s werelds beroemdste modeontwerper in gevaar. Diors overige contemporainen en rivalen, zoals Pierre Balmain, Cristóbal Balenciaga en consorten, komen ook aan bod.

15. Constellation – 21 februari (Apple TV+)

Apple TV+ heeft een nieuwe scifi-reeks klaarstaan die door de streamingdienst ook benoemd wordt als een psychologische thriller. In de hoofdrol zien we Noomi Rapace als een astronaut die terugkeert naar de aarde na een tragische gebeurtenis in de ruimte en worstelt met haar overleven.

16. Avatar: The Last Airbender – 22 februari (Netflix)

Netflix komt dit jaar met een live action bewerking van de sterk gewaardeerde animatiereeks Avatar: The Last Airbender dat van 2005 tot 2008 op Nickolodeon liep, gewaardeerd wordt met een stevige 9.3/10 op IMDb en waarvan het eerste seizoen sinds kort op Streamz te vinden is. In de reeks is de menselijke beschaving verdeeld in vier naties, genoemd naar de vier natuurelementen: de Luchtnomaden, het Aarderijk, de Vuurnatie en de Waterstam. In elke natie kunnen slechts een paar mensen, de “stuurders”, het element van hun natie gebruiken via regionale gevechtskunsten en telekinetische krachten. De enige gebruiker die alle vier de elementen kan gebruiken is de Avatar. Na honderd jaar te hebben geslapen, wordt Aang, de nieuwste Avatar van de Luchtnomaden, gewekt door Katara en Sokka van de Waterstam. Aang hoort over de wereldverwoestende oorlog die de Vuurnatie is begonnen. Met de hulp van zijn nieuwe vrienden moet Aang de vaardigheden van de elementen beheersen om harmonie te brengen in de naties.

17. The Second Best Hospital In The Galaxy – 23 februari (Prime Video)

Het valt op hoeveel animatiereeksen er gepland staan voor dit jaar, verderop in deze lijst staan er nog negen. Ook dat zal wel ergens iets met de staking te maken hebben. Er mochten dan geen scenaristen of acteurs beschikbaar zijn geweest, animatoren konden wel gewoon doorwerken. The Second Best Hospital In The Galaxy op Prime Video heeft niet enkel één van de leukste titels, maar ook een stemmencast die ons doet uitkijken naar deze reeks. Stephanie Hsu en Keke Palmer spelen Dr. Sleech en Dr. Klak, twee alien-dokteressen die gespecialiseerd zijn in zeldzame ziektes. Naast die twee toppers doen ook Greta Lee, Natasha Lyonne, Kieran Culkin, Maya Rudolph én Sam Smith mee.

18. Shōgun – 27 februari (Disney+)

Na een minireeks in 1980 krijgt ook Shōgun nu een update in de vorm van een tiendelige reeks. Het verhaal draait rond de Britse zeeman John Blackthorne die in de zeventiende eeuw als buitenstaander in Japan belandt. Daar schoolt hij zich om tot samoerai en wordt hij door de leider Yoshii Toranaga als pion gebruikt om diens macht te vergroten. Shōgun is weliswaar een Amerikaanse productie, maar wordt aangedreven door een veelgeprezen Japanse cast en belooft heel wat spektakel.

19. Supersex – 6 maart (Netflix)

Een Netflixserie over een pornoster die zichzelf aankondigt als “erotisch” en de titel Supersex draagt: in normale omstandigheden zouden we hiervoor passen. Dat zouden we hier dan ook gedaan hebben, ware het niet dat scenariste van dienst Francesca Manieri laten weten heeft dat ze het levensverhaal van de Italiaanse pornoster Italiaanse Rocco Siffredi met een feministische kijk zal benaderen en dat ze oog zal hebben voor Siffredi’s leven, vanaf zijn kindertijd met aandacht voor zijn familie en zijn relatie met de liefde. Francesca Manieri schreef eerder al de televisiereeks We Are Who We Are die geregisseerd werd door Luca Guadagnino en schreef ook scenario van L’immensità, een film van vorig jaar met Penélope Cruz.

20. Girls5Eva (S3) – 14 maart (Netflix)

Een opvallend leuke serie op Netflix is Girls5Eva. De reeks draait rond een meidengroep uit de jaren 90 die hernieuwd succes krijgt wanneer ze gesampled worden door een jonge rapper. Na twee seizoenen nam Netflix de reeks over van Peacock en besloot de streamingdienst nog een derde afrondende seizoen te laten maken. In de laatste zes afleveringen trekt de groep op comebacktournee, zonder strak plan en zonder tourmanager maar mét een nieuw album. Sara Bareilles, die in 2007 een hit scoorde met Love Song, is één van de vier zangeressen uit Girls5Eva.

21. Palm Royale – 20 maart (Apple TV+)

Vorig jaar heette de reeks – die al startte met filmen in 2022 – nog Mrs. American Pie, maar in april van vorig jaar werd deze serie herdoopt tot Palm Royale. De tiendelige dramareeks komt uit de koker van Abe Sylvia, de bedenker van Dead To Me (Netflix) en Hap And Leonard. Daarin speelt Allison Janney een vrouw die haar hele identiteit en wat ze van het leven wil moet beginnen herdenken wanneer ze gedumpt wordt door haar man en haar hele sociale cirkel van op dat moment daardoor wegvalt. De serie kan rekenen op meer dan één sterke vrouw, want ook Laura Dern, Kristen Wiig en Kaia Gerber doen mee.

22. 3 Body Problem – 21 maart (Netflix)

3 Body Problem trekt richting het oosten. Naar deze reeks wordt al enige tijd uitgekeken omdat de reeks als vuurproef gezien wordt voor David Benioff en D.B. Weiss. Het is immers de eerste echt grote productie voor de heren die nu exclusief voor Netflix werken sinds ze van Game Of Thrones een gigantische hit wisten te maken. Ze werkten aan een nieuwe Star Wars-trilogie voor Disney toen ze tekenden bij Netflix, maar die gaat nu dus niet meer door, wat de druk die op 3 Body Problem ligt om te slagen best hoog maakt. De sciencefictionreeks draait rond Ye Wenjie (Rosalind Chao), een astrofysicus die haar vader op brute wijze vermoord zag worden tijdens de Chinese Culturele Revolutie. Verder klinkt de synopsis erg raadselachtig, want bij Netflix schrijven ze nog dat “de jonge vrouw echoot door de ruimte en tijd naar een groep briljante wetenschappers in het heden. Terwijl de natuurwetten voor hun ogen uiteenvallen, komen vijf voormalige collega’s samen om de grootste bedreiging in de geschiedenis van de mensheid te confronteren.” Oké. We zijn alleszins benieuwd.

23. Fallout – 12 april (Prime Video)

The Last Of Us heeft het vorig jaar bewezen: een waardevolle verfilming maken van een populaire game kan wel degelijk. Prime Video wil het nu proberen met Fallout. De oorspronkelijke game verscheen in 1997 en kent sindsdien al vele vervolgen en afscheidingen. Eerdere pogingen om een verfilming van de grond te krijgen mislukten, maar nu lijkt het bij Prime Video toch gelukt te zijn én zijn de eerste beelden zelfs veelbelovend. De reeks speelt zich af in een wereld 200 jaar na de apocalyps wanneer de overblijvende mensen, die lang leefden in luxe schuilkelders, verzocht worden om weer bovengronds te gaan wonen. Ze maken kennis met een wereld die complex, vrolijk, vreemd en zeer gewelddadig is. Jonathan Nolan en Lisa Joy van Westworld hebben mee hun schouders onder deze reeks gezet als uitvoerend producent, Jonathan Nolan (broer van) is ook aan boord als regisseur.

24. Bridgerton (S3) – 16 mei & 13 juni (Netflix)

Penelope Featherington (Nicola Coughlan) heeft haar langgekoesterde verliefdheid op Colin Bridgerton (Luke Newton) eindelijk opgegeven. Ze heeft besloten dat het tijd is om een man te vinden die haar genoeg vrijheid geeft om haar dubbelleven als Lady Whistledown voort te zetten, ver weg van haar moeder en zussen. Maar vanwege haar gebrek aan zelfvertrouwen mislukken Penelope’s pogingen op de huwelijksmarkt dramatisch. In de tussentijd is Colin teruggekomen van zijn zomerse reis met een nieuwe look en een flinke portie zelfverzekerdheid. Tot zijn grote verdriet merkt hij dat Penelope, de enige persoon die hem altijd heeft gewaardeerd, hem de rug toekeert. Colin doet er alles aan om Penelope’s vriendschap terug te winnen en biedt haar aan om haar te helpen meer zelfvertrouwen te krijgen, zodat ze dit seizoen een echtgenoot kan vinden. Maar wanneer zijn lessen iets te goed blijken te werken, begint Colin zich af te vragen of zijn gevoelens voor Penelope wel echt vriendschappelijk zijn. Het derde seizoen van Bridgerton wordt in twee delen aangeboden, samen goed voor acht nieuwe afleveringen.

Nieuwe series zonder datum

25. Hazbin Hotel – januari (Prime Video)

Tv maken is een vreemde buisness: de pilootaflevering van de animatiereeks Hazbin Hotel werd gemaakt in 2019. Sindsdien werd er niks meer vernomen, maar nu start op Prime Video in januari een eerste seizoen en werd er voor de start van dat seizoen meteen al een tweede reeks aangekondigd. Er lijkt dus een zeker vertrouwen te liggen in deze toch vreemde reeks. Het hoofdpersonage is Charlie Morningstar, de prinses van de hel. Ze heeft zichzelf een schijnbaar onmogelijk doel gesteld: het rehabiliteren van demonen om de overbevolking in haar koninkrijk vreedzaam te verminderen. Ze opent een hotel in de hoop dat patiënten zullen “uitchecken” naar de hemel. Terwijl het grootste deel van de hel haar doel bespot, lijkt haar droom kans op slagen te krijgen wanneer de ‘Radio Demon’ contact met haar opneemt en aanbiedt om haar te helpen bij haar inspanningen.

26. The Walking Dead: The Ones Who Live – februari

Nadat The Walking Dead in 2022 na een indrukwekkende run van 177 afleveringen tot een einde kwam, kwam de ene na de andere spin-off tot leven. Dead City, rond Neagan en Maggie, was er eentje en ook Daryl Dixon kreeg al een eigen serie. Voor 2024 staat The Ones Who Live op het programma en daarin zullen we Rick Grimes en Michonne terug zien.

27. Young Royals (S3) – maart (Netflix)

In Young Royals volgen we al twee seizoenen het liefdesverhaal van kroonprins Wilhelm (Edvin Ryding) en Simon Eriksson (Omar Rudberg). Nadat de twee hun relatie lang geheim moesten houden, heeft Wilhelm op het einde van het tweede seizoen tijdens een persconferentie toegegeven dat hij te zien was in de gelekte beelden met Simon. Daardoor is de relatie van Wilhelm en Simon dus niet langer een geheim en dat zal voor hen beiden ongetwijfeld grote gevolgen hebben. Het derde seizoen van de Zweedse Netflixhit zal eveneens het laatste zijn.

28. Styx – voorjaar (Streamz)

In het voorjaar brengt Streamz de nieuwe Streamz Original Styx uit. De reeks is een mysterieuze misdaadreeks met horrortwist en is gebaseerd op de gelijknamige internationale bestseller van Bavo Dhooge. Sebastien Dewaele speelt de corrupte politieman Raphaël Styx. Op een nacht verrast hij op de pier van Oostende een gemaskerde moordenaar die een man wurgt. Hij achtervolgt de dader, maar de moordenaar trekt een wapen en schiet Styx neer. Wanneer de zon terug opgaat, spoelt Styx’ lichaam aan op het strand. Leeft hij nog? Hij voelt geen pols meer en de kogelwonden in zijn borstkas bewijzen dat hij niet gedroomd heeft. Naast Sebastien Dewaele zijn ook onder andere Koen De Bouw, Wim Willaert en Anemone Valcke in de reeks te zien.

29. Kameleon (Streamz)

Kameleon wordt omschreven als een komische jeugdreeks over vier vrienden die proberen te ontsnappen uit de Antwerpse wijk waarin ze zijn opgegroeid. De vier vrienden Chris, Kofi, Blackson en Tina – samen noemen ze zichzelf de Kameleons – hebben elk hun eigen dromen en ze doen er alles aan om die dromen waar te maken. De opnames van de eerste reeks afleveringen werd in de zomer van 2023 afgerond.

30. Putain (Streamz)

Putain verplaatst de actie dan weer naar Brussel. Dit is een tiendelige dramareeks die het verhaal vertelt van Gorik en zijn vrienden Snokkie, Rian en Jolien in de grootstad. Veel is er verder nog niet over deze reeks geweten, al laten de makers – waar ook rapper Zwangere Guy toe behoort – wel weten dat ze een veelzijdig portret zullen tonen van hoe vriendschap en een stad soms de opvoeding aanreiken waar we thuis niet op kunnen terugvallen.

31. Feud: Capote vs. The Swans (Disney+)

Een tweede reeks van Feud, het komt er dan toch van. Het is intussen al zéven jaar geleden dat het eerste seizoen van Feud – dat draaide rond de vete tussen Bette Davis en Joan Crowfoard – menig serieliefhebber aan het scherm gekluisterd hield. Tom Hollander speelt in het tweede seizoen (Capote vs. The Swans) de schrijver Truman Capote die zich in New York liet omringen door een groep glamoureuze dames die deden herinneren aan de gloriejaren van high society New York en die hij “the swans” noemde. De regie ligt in handen van niemand minder dan Gus Van Sant. Schrijver Jon Robin Baitz liet zich inspireren door het boek Capote’s Women: A True Story Of Love, Betrayal And A Swan Song For An Era (2021) van Laurence Leamer. Babe Paley wordt gespeeld door Naomi Watts en ook onder andere Diane Lane, Chloë Sevigny, Molly Ringwald en Demi Moore nemen rollen voor hun rekening.

32. Rivals (Disney+)

Rivals is een Britse dramareeks met David Tennant en Alex Hassell in de hoofdrol. De serie speelt zich af in de harde wereld van de televisie en zoomt in op het jaar 1986 wanneer een vete tussen twee machtige mannen op het punt staat om te ontploffen. Aan de ene kant ex-Olympiër, parlementslid en beruchte vrouwenversierder Rupert Campbell-Black (Alex Hassell) en Tony Baddingham (David Tennant), controleur van de onafhankelijke televisiefranchise Corinium Television én Ruperts buurman. Disney beschrijft de reeks als “boordevol romantische ontwikkelingen, seks en onvergetelijke personages.”

33. Renegade Nell – voorjaar (Disney+)

Nog meer vragen over schuld en onschuld dit voorjaar in Renegade Nell, een reeks die werd aangekondigd voor de lente van dit jaar. De reeks volgt Nell (Louisa Harland), een vrouw die onterecht wordt beschuldigd van moord en de meest beruchte struikrover van het Engeland van de 18e eeuw wordt. Acht avontuurlijke afleveringen komen eraan!

34. Agatha All Along – najaar (Disney+)

Het lijkt wel alsof ze er mee aan het lachen zijn bij Marvel: na Agatha: House Of Darkness, Agatha: Coven Of Chaos en Agatha: Darkhold Diaries is deze Marvelreeks al aan zijn VIERDE titel toe om dan uiteindelijk te landen op de slechtste van alle opties. De definitieve keuze lijkt nu dus gevallen te zijn op Agatha All Along, alsjeblieft. Kathryn Hahn speelt daarin een personage dat we leerden kennen in de uitstekende minireeks WandaVision (2021) en zal in die reeks het gezelschap krijgen van de altijd te verwelkomen Aubrey Plaza. Marvel heeft een reeks van negen afleveringen aangekondigd die eveneens deel zal uitmaken van de vijfde fase van het MCU.

35. The Regime (Streamz/HBO MAX)

Bij HBO zullen er dit jaar nog geen nieuwe seizoenen van The White Lotus, Euphoria of The Last Of Us te zien zijn, maar ze hebben wél al een aantal nieuwe series aangekondigd. Zo ook The Regime, dat eerder nog The Palace heette. Dit is een reeks waarin Kate Winslet, Andrea Riseborough én onze eigen Matthias Schoenaerts te zien zullen zijn. Heel veel is er nog niet geweten behalve dat het verhaal zich afspeelt achter de schermen van een modern autoritair regime en dat we de komische kant van Kate Winslet zullen kunnen ontdekken. De regie voor de reeks is in handen van Stephen Frears die al menig goeie film heeft ingeblikt en de eerste teaser is veelbelovend.

36. The Franchise (Streamz/HBO MAX)

Aya Cash – Bron: Mike Coppola/Getty Images for CNN

Nog meer humor bij HBO: in The Franchise neemt een kijkje achter de schermen van de productie van een superheldenfilm. De crew van een onbeminde franchisefilm vecht voor erkenning in de harde en ongenadige filmindustrie. Hoofdrollen worden hier vertolkt door Aya Cash (uit You’re The Worst en The Boys) en Himesh Patel (Yesterday). Sowieso eentje om naar uit te kijken, want niemand minder dan regisseur Sam Mendes (van onder andere American Beauty, Road To Perdition, 1917 en Skyfall) staat achter de camera. Armando Iannucci van Veep (2012-2019) is uitvoerend producer.

37. The Penguin (Streamz/HBO MAX)

The Penguin was aangekondigd voor 2023, maar is nu dus voor dit jaar. Deze serie speelt zich af in het Batman-universum en laat Colin Farrell zijn sublieme rol uit The Batman (2022) hernemen. Matt Reeves vergeleek de reeks met misdaadklassieker Scarface (1983) en gangsterfilm The Long Good Friday (1980). Regisseur Craig Zobel die Mare Of Easttown (2021) inblikte zal alvast de twee eerste afleveringen voor zijn rekening nemen. Reeves heeft duidelijk gemaakt dat deze reeks er eerst zal komen, vooraleer er een sequel op The Batman zal verschijnen.

38. The Sympathizer (Streamz/HBO MAX)

Het lijkt erop dat 2024 opnieuw een jaar wordt met echte HBO-minireeksen die 2023 zo miste. Zo kijken we ook heel erg uit naar The Symphatizer. De zevendelige spionagethriller wordt geproduceerd door Robert Downey Jr., een man die zijn zin in het echte acteerwerk de laatste jaren weer gevonden lijkt te hebben. Downey Jr. speelt ook zelf een grote rol in de reeks. Het verhaal volgt de strijd van een half-Franse, half-Vietnamese communistische spion tijdens de laatste dagen van de Vietnamoorlog en wat er gebeurt nadat hij is verbannen naar de Verenigde Staten. De Zuid-Koreaanse regisseur Park Chan-wook van onder andere Oldboy (2003), The Handmaiden (2016) en Decision To Leave (2022) regisseert drie afleveringen.

39. Chief Of War (Apple TV+)

Jason Momoa 2022
Jason Momoa – Bron: by Leon Bennett/WireImage

Het is al van het voorjaar van 2022 geleden dat Jason Momoa in Nieuw-Zeeland beginnen filmen is aan wat Chief Of War moet worden. Deze keer is het voor Momoa een erg persoonlijke aangelegenheid, want naast acteren schreef hij voor het eerst ook zelf mee aan een serie. De acteur is van Hawaiiaanse afkomst en vertelt in de serie het verhaal van de eenwording en kolonisatie van Hawaïi, vanuit het standpunt van de inheemse bevolking. Het is, naast See dat drie seizoenen liep, de tweede samenwerking tussen Apple TV+ en Jason Momoa.

40. Dead Boy Detectives (Netflix)

Netflix blijft maar nieuwe titels afvuren en dat valt niet altijd even goed bij fans van series die al even talrijk stopgezet worden. Zo was er vorig jaar Lockwood & Co, dat best goed ontvangen werd, maar toch tijdens de stakingen werd stopgezet. Dead Boy Detectives lijkt dat nu te moeten bekopen online omdat de reeksen fel op elkaar lijken. In deze reeks maken we kennis met Edwin Payne en Charles Rowland, die respectievelijk het brein en de spierballen zijn achter het Dead Boy Detectives Agency. Ze zijn niet alleen beste vrienden, ze zijn ook allebei geesten die ervoor gekozen hebben om op aarde te blijven en hun krachten ten goede te gebruiken. Met de hulp van helderziende Crystal en haar vriend Niko doorgronden Edwin en Charles een aantal van de meest mysterieuze paranormale gebeurtenissen in het sterfelijke rijk.

41. The Gentlemen (Netflix)

The Gentlemen was een behoorlijk goed ontvangen film uit 2019 van Guy Ritchie. Die film vormt nu de basis van een achtdelige reeks op Netflix waar Guy Ritchie ook zelf bij betrokken werd. Hij schreef mee en zal de twee eerste afleveringen ook zelf regisseren. Theo James heeft de ondankbare taak om Matthew McConaughey te doen vergeten en speelt de hoofdrol als soldaat Eddie Halstead. Die heeft het landgoed van zijn vader geërfd en ontdekt vervolgens dat het bovenop een marihuana-imperium ligt. Heeft Eddie wat nodig is om zich te redden in de Britse onderwereld en de hele zaak over te nemen?

42. Tomb Raider: The Legend Of Lara Croft (Netflix)

Een nieuwe Tomb Raider-verfilming, daar zitten we echt niet op te wachten. Maar een animatiereeks, dat is weer even iets anders. Veel is er nog niet geweten over deze reeks, maar de first look-teaser die Netflix al loste, ziet eruit alsof dit zou kunnen werken. De stem van Lara Croft is die van Hayley Atwell, een uitstekende keuze als je ’t ons vraagt.

43. Terminator: The Anime Series (Netflix)

Netflix zet steeds sterker in op animatiebewerkingen voor volwassenen. Op hun “Geeked Week” kondigde de streamingdienst ook een animereeks aan die zich zal afspelen in het Terminator-universum. In het aankondigingsfilmpje van de serie zijn nog geen beelden te zien, maar de reeks zal draaien rond een computerwetenschapper, Malcolm Lee, die in 1997 in zijn laboratorium in Tokio aan een AI-programma werkt waarvan hij gelooft dat het de wereld zal redden. Er wordt een huurmoordenaar vanuit de toekomst naar 1997 gestuurd om Malcolm en zijn drie kinderen te vermoorden om zo de toekomstige dominatie van de mensheid over de wereld te garanderen. Een tweede partij zal er alles aan doen om Malcolm en zijn familie in leven te houden. Klinkt behoorlijk bekend dus, en als je daarbij rekent dat ook Mattson Tomlin (de medeschrijver van The Batman Part II die voor 2025 gepland staat) aan het project meewerkt en heeft aangekondigd dat hij risico’s wil nemen met deze reeks, dan denken wij: oké, laat maar komen!

44. Jurassic World: Chaos Theory (Netflix)

Maar liefst 50 afleveringen verdeeld over zes seizoenen kreeg de animatiereeks Jurassic World: Camp Cretaceous tussen 2020 en 2022. De reeks werd een groot succes op Netflix en dus kan een vervolgreeks niet uitblijven. Net zoals in Camp Cretaceous zal het in de nieuwe reeks Jurassic World: Chaos Theory draaien rond Darius Bowman, een bezoeker van het park toen de boel misliep en de dino’s ontsnapten. In Chaos Theory is het park intussen gesloten, maar dat neemt niet weg dat er “a new era of chaos” op uitbreken staat. Dat wordt ons alvast beloofd in de trailer.

45. Exploding Kittens (Netflix)

Zeiden we al dat er opvallend veel animatiereeksen waren aangekondigd? Exploding Kittens werd gebaseerd op het gelijknamige kaartspel waarbij je – kort door de bocht – verliest van zodra je een kattenkaart trekt. De serie volgt een verhaal van goed en kwaad en heeft dus zowel de duivel als God in een kattenlichaam geplaatst. De God van dienst is Tom Ellis en dat is best grappig, want net die acteur gaf jarenlang gestalte aan de duivel in de reeks Lucifer.

46. Win Or Lose (Disney+)

Het had vorig jaar al moeten gebeuren, maar dit jaar gaat het écht gebeuren: Pixar gaat debuteren met hun eerste echte animatiereeks met origineel materiaal. In het veelbelovend klinkende Win Or Lose wordt een softballteam van scholieren gevolgd in de week van hun finale wedstrijd. Elke aflevering wordt verteld vanuit het perspectief van een ander personage. Will Forte – die we misschien nog het best kennen als Phil Tandy uit The Last Man On Earth (2015-2018) – zal de stem vertolken van de coach van het team.

47. X-Men ’97 (Disney+)

We zijn vast niet alleen wanneer we zeggen dat we de X-Men hebben leren kennen door de animatiereeks van begin jaren 90. Die weg wil Marvel voortzetten met de nieuwe animatiereeks X-Men ’97. Meer nog: de reeks zal er een direct vervolg op vormen en gebruik maken van dezelfde personages. Nu ook Hugh Jackman als Wolverine komt opduiken in Deadpool 3 en Marvel-baas Kevin Feige al gezegd heeft dat de X-Men eerder vroeg dan laat zullen toetreden tot het MCU kan alles daartoe in stelling gebracht worden. Een eerste seizoen komt er dus aan, we verwachten in de eerste helft van het jaar, en een tweede seizoen is al besteld.

48. Eyes Of Wakanda (Disney+)

Het is bizar, de stilte waarmee Marvel de geanimeerde reeks Eyes Of Wakanda heeft aangekondigd. De serie werd aangekondigd tijdens een screening van twee afleveringen van het tweede seizoen van What If…?, dat sinds eind vorig jaar op Disney+ te streamen is. Vervolgens werd het nieuws amper opgepikt. Met Eyes Of Wakanda keert Marvel terug naar de wereld van Black Panther. De reeks zal draaien rond de heldhaftige krijgers van Wakanda die de taak hebben gekregen om de wereld over te reizen om gevaarlijke artefacten van vibranium terug te halen. Meer details over de reeks werden niet losgelaten.

49. Your Friendly Neighborhood Spider-Man (Disney+)

Er staat heel wat animatie op stapel bij Marvel volgend jaar, want ook Your Friendly Neighborhood Spider-Man staat op het programma. Die show was eerst aangekondigd voor 2025 onder de naam Spider-Man: Freshman Year, maar de serie heeft nu een sprongetje gemaakt naar dit jaar én heeft een titelverandering ondergaan. Beelden hoorden daar nog niet bij, vandaar dat we hier nog even de aankondiging van de oude titel gebruiken. De reeks speelt zich in een alternatieve realteit af waarin niet Tony Stark, maar wel Norman Osborn de mentor van Peter Parker is. Verder is er nog niet heel veel geweten over de reeks, behalve dat ook Charlie Cox erin te horen zal zijn als Matt Murdock/Daredevil.

50 & 51. Star Wars-reeksen Skeleton Crew & The Acolyte (Disney+)

Skeleton Crew is een reeks die we eerst vorig jaar verwacht hadden, maar die nu toch weer uitgesteld lijkt. Volgens de huidige bronnen wordt er nu eerder gekeken naar een releasevenster in het najaar van 2024. Wat Skeleton Crew ons precies te bieden heeft, is nog niet echt duidelijk. Wat we wel al zeker weten is dat de reeks zal draaien om een aantal kinderen die verloren lopen in het Star Wars-universum en dat Jude Law zal meespelen in de reeks. Over The Acolyte is er meer duidelijk, maar niet véél meer. Het verhaal zou zich zo’n twee eeuwen voor de Luke Skywalker-saga afspelen. Dat maakt dat de reeks wel iets geheel anders zou kunnen bieden dan we tot nu toe van de wereld van Star Wars gewend zijn. Maar: de productie van deze reeks is voor zover bekend nog niet gestart en dus is het ook hierop best nog even wachten. Onder andere Dafne Keen en Jodie Turner-Smith zijn aan dit project verbonden.

Terugkerende series zonder datum

52. House Of The Dragon (S2) – zomer (Streamz/HBO MAX)

Zelf waren we geen onverdeelde fan van het eerste seizoen van House Of The Dragon, maar velen waren dat wel. HBO heeft aangekondigd dat de serie in de zomer zal terugkeren, het is dus de vraag of dat bij ons dus nog op Streamz zal zijn, of op het intussen aangekondigde HBO MAX. In het tweede seizoen maken we kennis met een lid van de familie Stark, Cregan Stark die vertolkt zal worden door Tom Taylor. Er staat een oorlog tussen de Zeven Koninkrijken voor de deur en ook verraad en moord zullen weer zeker aanwezig zijn in deze afscheiding van Game Of Thrones.

53. The Bear (S3) – Disney+

Het zou ons verbazen als het derde seizoen beter wordt dan dat formidabele tweede, maar dat wil niet zeggen dat we niet naar een derde seizoen van The Bear uitkijken. Tijdens promopraatjes voor The Iron Claw (een worstelfilm) vertelde Jeremy Allen White dat hij in januari afspraken had staan met wat chefs en voorbereidend werk zou doen. Eind februari of begin maart zouden de opnames van het derde seizoen dan moeten starten en daarin wordt er opnieuw de keuken in gedoken. Want na een tweede seizoen dat in het teken stond van voorbereiding, is in het derde seizoen het restaurant The Bear klaar om de deuren open te gooien! Zet ons alvast maar op de gastenlijst.

54. Slow Horses (S4) – Apple TV+

Op Apple TV+ zetten ze vaart achter Slow Horses: de uitstekende reeks waarin Gary Oldman te zien is als de cynische aanvoerder van een reeks geheim agenten die een onvergeeftlijke fout hebben gemaakt kreeg al drie seizoenen in anderhalf jaar tijd en het vierde seizoen is al door Apple aangekondigd voor 2024. Adam Randall regisseert en er komen ook wat nieuwe castleden aan boord. Deze keer wordt de vierde roman van Mick Herron in de Slough House Series verfilmd, Spook Street. Als Apple nog even verder zou willen met Slow Horses kan dat perfect, want na deze heeft Herron nog vier romans en drie novelles in dezelfde reeks in de aanbieding.

55. Arcane (S2) – november (Netflix)

Deze serie is gebaseerd op de wereld waarin League Of Legends zich afspeelt – een populair computerspel waarin je online en in team speelt – en zoomt verder in op de ontstaansgeschiedenis van twee bekende helden uit dit universum. Zelfs wie niets heeft met deze wereld moet Arcane eens een kans geven, want de reeks ziet er oogstrelend mooi uit. Op IMDb blinkt er een indrukwekkende 9/10 als score naast de serie, wat deze serie een mooie 27e plaats bezorgt in de lijst van de beste series ooit op IMDb. De animatie combineert 2D en 3D en is van zo’n visuele pracht dat je je best doet om de afleveringen niet té snel uit te kijken. Tegelijkertijd zijn de emoties groot en herkenbaar. Er is nog tijd genoeg om bij te benen vooraleer het tweede seizoen verschijnt, want dat is aangekondigd voor november.

56. Vikings: Valhalla (S3) – Netflix

Het leek erop dat Vikings: Valhalla een lange toekomst tegemoet ging, maar nu het aankomende derde seizoen het laatste blijkt te zijn, is dat toch enigszins anders. Uitvoerend producent Jub Stuart liet in een statement weten dat hij de verhalen wilde vertellen van drie van de beroemdste vikingen, dat dat precies is wat hij gedaan heeft en dat de serie dus een natuurlijk eindpunt bereikt heeft. Die drie figuren waren meer specifiek Leif Eriksson, zijn zus Freydis Eriksdotter en de Noordse prins Harald Sigurdsson. Hoe het hen vergaat in het derde seizoen zien we ergens dit jaar in de laatste reeks van acht afleveringen.

57. The Umbrella Academy (S4) – Netflix

Ook voor The Umbrella Academy lonkt het afsluitende seizoen. Het ging om een beslissing in overeenkomst, ook maker Steve Blackman had al laten verstaan dat het na vier seizoenen wel voldoende zou zijn voor deze reeks. Het eerste seizoen van de reeks begon in 1989 bij de geboorte van 43 baby’s bij vrouwen die voorheen geen tekenen van zwangerschap vertoonden. Zeven van die baby’s worden geadopteerd door sir Reginald Hargreeves, een miljardair die in The Umbrella Academy zijn kinderen klaarstoomt om de wereld te redden van de ondergang. Wat er in het vierde seizoen te gebeuren staat, is nog een groot mysterie. Het enige dat Steve Blackman al wilde lossen is dat het Hargreeves niet helemaal vergaat zoals hij gehoopt had.

58. The Boys (S4) – Prime Video

Het universum van The Boys is intussen alleen maar aan het uitbreiden. Naast Gen V, de spin-off van vorig jaar, is er ook aangekondigd dat er gewerkt wordt aan een The Boys: Mexico voor 2025. Intussen gaat ook de moederserie lustig verder. Dat speelt zich namelijk ongeveer één maand na de gebeurtenissen van de seizoensfinale van Gen V af en bevat met onder andere Sister Sage en Firecracker enkele nieuwe superhelden. Homelander (Antony Starr) staat terecht voor het doodlaseren van een fan van Starlight (Erin Moriarty) aan het einde van het derde seizoen van The Boys. Vought probeert daarbij uiteraard zijn paradepaardje vrij te krijgen met de hashtag #FreeHome. Homelander oefent dan weer al zijn macht uit op Victoria Neuman (Claudia Doumit), die op het punt staat om het Oval Office voor zich te winnen na de verkiezingen.

59. Doctor Who (S14) – Disney+

Doctor Who vierde in 2023 zijn 60e verjaardag en dat werd gevierd met enkele specials waarin David Tennant opnieuw te zien was als Doctor. Hij maakte het publiek in drie specials warm voor Ncuti Gatwa (bekend uit Sex Education) die in de kerstspecial voor het eerst een aflevering helemaal rond hem zag draaien. Dit jaar wacht een geheel nieuw seizoen met Gatwa als de vijftiende Doctor. En voor Belgische Whovians is er goed nieuws, want de Britse zender BBC ging een samenwerking aan met Disney+. Op die streamingdienst zal bij ons het aankomende seizoen van Doctor Who te zien zijn, net als alle toekomstige afleveringen die nog van de reeks gemaakt zullen worden. Dat is dus iets om naar uit te kijken!

EXTRA

60. Poker Face – sinds 22 december 2023 (Streamz)

Poker Face was één van de fijnste nieuwe series van 2023, maar was pas sinds het staartje van het jaar ook bij ons te bekijken, dankzij de deal tussen Paramount+ en Streamz. Natasha Lyonne speelt Charlie Cale, een vrouw met de bijzondere gave die kan vaststellen wanneer iemand liegt. Elke aflevering begint met een andere moord en dus maken we in elke aflevering ook kennis met andere personages. Pas nadat de moord gepleegd is komt Natasha Lyonne op de proppen. Tot de gastacteurs behoort schoon volk als Adrien Brody, Joseph Gordon-Levitt, Nick Nolte, Chloë Sevigny, Ron Perlman, Hong Chau en Cherry Jones. Showrunner van dienst was niemand minder dan Rian Johnson (van Knives Out, The Last Jedi en Looper) die ook zelf drie afleveringen regisseerde en er twee schreef.

61. Chantal (S2) – sinds 29 december 2023 (Streamz/later VRT1 en VRT MAX)

Oké oké, officieel behoort de tweede reeks afleveringen van Chantal tot 2023, want het nieuwe seizoen is sinds 29 december op Streamz te bekijken. Maar eerlijk: wie heeft daar nu al tijd voor gehad? Maaike Cafmeyer is terug als Chantal in een tweede seizoen van de felgesmaakte reeks van de hand van Mathias Sercu. Tot grote vreugde van haar dochter Emma blijft Chantal coördinator van de wijkdienst van Loveringem. Ze wordt geconfronteerd met vreemde criminele zaken die ze op haar eigenzinnige manier aanpakt. Intussen hoopt Emma vurig dat haar moeder eens opnieuw verliefd wordt. Het tweede seizoen zal eerst volledig te bekijken zijn via Streamz waarna het ook wekelijks beschikbaar wordt voor kijkers van VRT1 en VRT MAX.

Series die al lang niet meer te streamen waren

Aan het einde van december 2023 breidde Streamz zijn aanbod aan internationale series uit dankzij een deal met Paramount+. Daardoor zijn series als Poker Face, Rabbit Hole en 1923 voor het eerst in België te streamen. Bij de deal met Paramount horen ook een aantal oudere series bij die al lange tijd niet meer te streamen waren in ons land.

62. Twin Peaks – sinds 22 december 2023 (Streamz)

Twin Peaks is niets minder dan legendarische televisie. De serie van David Lynch die de wereld begin jaren negentig helemaal in de ban hield met de vraag wie Laura Palmer vermoord had, die dan in het tweede seizoen even ontspoorde om dan in 2017 met Twin Peaks: The Return de monden te doen openvallen is nu eindelijk opnieuw te streamen. Normaal gezien had die vervolgreeks een jaar eerder moeten verschijnen, maar David Lynch onderhandelde 16 maanden met de zender Showtime over het budget en het aantal afleveringen dat hij daarmee mocht maken (hij wilde er 18 en kreeg zijn zin). Het was de eerste keer dat een televisiereeks in première ging op het filmfestival van Cannes.

63. Deadwood – sinds 22 december (Streamz)

Wie destijds naar Deadwood heeft gekeken zag voor elke aflevering het bekende HBO-logo. Toch stond de serie al erg lange tijd niet meer op Streamz en staat de serie in Nederland ook niet meer op HBO MAX. Bleek dus al die tijd dat Paramount+ ermee gaan lopen was. Door de nieuwe deal met Streamz kunnen we nu ons nu eindelijk nog eens vergapen aan de hoge kwaliteit van deze serie over een stadje dat vanuit het niets ontstaat in de slipstream van de gold rush eind 19e eeuw, aan het ongebreidelde gevloek van Al Swearengen (Ian McShane) en aan de pogingen van sherrif Seth Bullock (Timothy Olyphant) om de wetteloosheid van het stadje binnen de perken te houden.

64. The Affair – sinds 22 december (Streamz)

The Affair mag dan wel net iets minder legendarisch zijn dan de bovenstaande twee klassiekers, maar is zeker de moeite om te bekijken, al was het maar om Dominic West en Ruth Wilson een masterclass in acteren te zien geven. The Affair stond lang geleden een tijdje op Netflix, maar is daar al veel langer weer weg en was sindsdien nergens meer te bekijken. Tot nu dus. De reeks verkent op intelligente wijze de emotionele effecten van een buitenhuwelijkse relatie. Noah is een schoolleraar en schrijver in New York City die gelukkig getrouwd is. Alison is een jonge serveerster die haar leven en huwelijk na een tragedie probeert op te pikken. Het verhaal ontvouwt zich zowel vanuit het perspectief van de man als dat van de vrouw, gebruikmakend van de selectieve geheugens van beiden om het verhaal te vertellen.

Meer
Lees meer...