Het is vanavond tijd voor de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival. Daarin komt België voorlopig nog niet aan bod. Maar dat betekent niet dat er niets is om naar uit te kijken. Zo komen er al meteen enkele interessante acts aan bod, krijgen we de eerste blik op de arena én komt ook de topfavoriet in actie. Dit zijn 10 dingen die je zeker niet mag missen.
Door Griet Wils
1. Opening
De show start met het verhaal over een uitvinder die probeert een vliegende machine te maken, een verwijzing naar zowel Leonardo da Vinci als het wereldberoemde sprookje van Pinokkio. Want uit de chaos ontstaat de kleine Leo, een superschattige drone die de rode draad zal zijn doorheen deze 66ste editie van het Eurovisiesongfestival. Ter introductie van elk land vliegt Leo (Volare, hebben jullie hem?) over een nieuwe Italiaanse locatie, terwijl hij beelden van de komende act op bergen, meren en gebouwen projecteert.
2. De groene “green room”
Het mag van ons traditie worden dat de artiesten van elk land na hun optreden plaatsnemen in een “green room” die centraal in de arena staat. Het is heerlijk om te merken hoe sommige artiesten een feestje bouwen op de nummers van hun collega’s. Dit jaar is de “green room” ook letterlijk groen. Italianen houden ervan om gevels, balkons, tuintjes … van zoveel mogelijk groen te voorzien. Die liefde voor natuur werd doorgetrokken naar de arena en het podium, waar dit jaar trouwens ook een heuse waterval uit klatert.
3. De zwarte regenboog
De organisatoren waren apetrots op hun vooruitstrevend podium. Een opstelling in de vorm van een regenboog, met aan de ene kant led-schermen en aan de andere kant spots. De bogen konden los van elkaar bewegen, naar wens van de artiesten die zo konden kiezen voor leds, spots of een combinatie van beiden. Althans dat was de bedoeling.
De bogen bleken niet snel genoeg te draaien om ze tijdens de aankondiging van elk land terug op hun plaats te krijgen. Dus besloot de organisatie dat enkel de kant met de spots gebruikt mag worden. Een serieuze domper want de ene act heeft al meer visueel nadeel van de zwarte bogen achter zich dan de andere, en bij sommige nummers is de zwarte regenboog echt een doorn in het oog.
4. Letland – Citi Zēni – Eat Your Salad
De vrolijke bende van Citi Zēni wil iedereen een meer duurzame levensstijl aanpraten – of aanzingen – en ze geven zelf het goeie voorbeeld. Zanger Jānis opent het nummer met de aankondiging “instead of meat, I eat veggies and pussy”. Met die tweede maaltijd zijn de organisatoren het niet zo eens en ze hebben de band verboden het woord “pussy” in de mond te nemen. De kans is groot dat de duizenden fans in de zaal dat woordje wel even zullen brullen, tenzij de organisatie ook daar een auditief stokje voor steekt.
5. Oekraïne – Kalush Orchestra – Stefania
Veel liefde van het publiek én hun collega-artiesten voor de Oekraïense inzending van dit jaar. We eten ons roze vissershoedje op, als we dit nummer niet terug horen in de finale op zaterdag. Kalush Orchestra is ook één van de acts die weinig tot geen nadeel ondervindt van het haperende podium door handig gebruik te maken van de LED-vloer, die gelukkig wél doet wat ie moet doen.
6. Nederland – S10 – De diepte
Jérémie mag nog even op zijn gemakje genieten van enkele gelato’s en espresso’s want hij is pas donderdag aan zet. Dus – goede Zuiderburen dat we zijn – steunen we vanavond S10 die het intieme De Diepte brengt. Zaten in haar koffers voor Turijn: een sober podium, een stijlvolle zwarte outfit en een stem die door merg en been gaat. Benieuwd of dit pakketje voldoende is om bij de tien finalisten te zitten.
7. Moldavië – Zdob și Zdub and Advahov Brothers – Trenulețul
We zagen hen al aan het werk tijdens de generale repetitie en we moeten toegeven: het dak ging eraf in de arena. Kleuren! Energie! Plezier! Je kan niet anders dan vrolijk worden van dit nummer. Moldavië is een plezant afwisseling na het ontroerende nummer van Nederland.
8. Griekenland – Amanda Georgiadi Tenfjord – Die Together
De Griekse inzending van dit jaar, is er eentje die naar de keel grijpt. Het podium is bezaaid met gebroken en gesmolten stoelen, die symbool staat voor gebroken relaties. Nog één stoel – oftewel relatie – is nog heel: die waar Amanda op zit. Zonder twijfel het meest dramatische nummer van de avond.
9. Noorwegen – Subwoolfer – Give That Wolf a Banana
Vorig jaar bracht Noorwegen een engel en enkele demonen naar Rotterdam. Dit jaar sturen ze een koppel gele wolven. Mogelijk geïnspireerd door het succes van The Masked Singer overal ter wereld want wié er exact onder de maskers zit, is nog niet geweten. De Noren brengen een eenvoudig maar aanstekelijk popnummer, en wie het dansje op het refrein nog snel onder de knie wil krijgen, kan zich verdiepen in deze tutorial.
10. Fai Rumore
Eén Italiaanse artiest mocht natuurlijk zeker niet ontbreken op dit podium. Diodato, de Italiaanse inzending van 2020, mag ein-de-lijk zijn Fai Rumore brengen voor een volle arena. Een kippenvelmomentje om naar uit te kijken! Dit is trouwens ook het enige moment in deze eerste halve finale waarop we de fel besproken regenboog aan het werk zullen zien. Koester het.