Eurovisiesongfestival: Dit zijn de presentatoren en hiervan kan je ze kennen

Het is zover. Deze week wordt de zender VRT 1 ondergedompeld in Eurovisiesongfestival-sfeer. Op dinsdag en donderdag zijn er de twee halve finales en op zaterdag 13 mei volgt de grote finale. Of we daarin België kunnen verwachten, dat valt af te wachten. Maar wie er sowieso van de partij is, zijn de vier presentatoren. Dat kwartet bestaat uit twee Britten, één Ier en één Oekraïense. Dit is waar je ze van kan kennen.

Het Eurovisiesongfestival van dit jaar is een samenwerking tussen het Verenigd Koninkrijk en Oekraïne. Dat laatste land won de vorige editie van de wedstrijd, maar kan door de aanhoudende gevaren in het land geen eigen festival organiseren. 

De presentatie is door de aangepaste organisatie ook een mengeling van Britse en Oekraïense sterren. Die bestaat dit jaar uit presentator Graham Norton (60), Britse popster Alesha Dixon (44), actrice Hannah Waddingham (48) en de Oekraïense zangeres Julia Sanina (32). De halve finales worden gepresenteerd door de drie vrouwen. Voor de finale komt Graham Norton erbij.

Wie zijn de presentatoren?

Graham Norton

De bekendste naam binnen de wereld van het Eurovisiesongfestival is zonder twijfel Graham Norton. Norton is al jarenlang bekend als de presentator van zijn eigen The Graham Norton Show, waar hij op ludieke wijze allerlei celebrity’s ontvangt en hen het vuur aan de schenen legt. Dit jaar zal hij enkel in de finale te zien zijn tijdens de presentatie.

Daarnaast voorziet hij in het Verenigd Koninkrijk al sinds 2009 het Eurovisiesongfestival van commentaar. Daarbij kiest hij vaak voor opmerkingen die net door de beugel kunnen of af en toe zelfs eens choqueert. Het was dan ook niet voor iedereen goed nieuws toen werd bekendgemaakt dat hij dit jaar zou presenteren en niet meer als voice-over te horen zou zijn.

Graham Norton is al jarenlang dé bekendste talkshowhost in de UK.

Hannah Waddingham

Daarnaast kan het Eurovisiesongfestival dit jaar op nog een andere ster rekenen. Hoewel de naam Hannah Waddingham misschien niet meteen een belletje doet rinkelen, heeft de actrice de laatste jaren al een enorm palmares bij elkaar gekregen. Zo is ze op dit moment te zien in de geprezen Apple TV+-reeks Ted Lasso, waar ze zelfs al verschillende prijzen voor won.

Daarnaast kennen de fans van Game of Thrones haar misschien wel als de iconische shame nun. Maar ook op de planken is Waddingham een bekende naam. In de Londense West End wordt ze gezien als musicalicoon. Daardoor was ze dit jaar ook al presentatrice van de Olivier Awards, de Britse tegenhanger van de Tony Awards. Tijdens de grote finale van het Eurovisiesongfestival zal zij samen met Norton de uiteindelijke puntentelling doen.

Hannah Waddingham was naast Lena Headey te zien als de ‘Shame Nun’ in Game of Thrones.
De actrice won in 2021 de Emmy Award voor Beste Bijrol in een Comedy door haar rol in Ted Lasso.

Alesha Dixon

Ook Alesha Dixon is geen onbekende. De zangeres begon haar carrière in de meisjesgroep Mis-Teeq en bracht daarna uiteindelijk ook een soloalbum uit met de naam ‘The Alesha Show’. Daarna bleef het redelijk stil rond de zangeres. Maar uiteindelijk vond ze haar weg als jurylid in allerlei talentenshows. De bekendste daarvan is misschien wel Britain’s Got Talent, waar ze nog altijd bij actief is. Daarna werkte ze ook al eerder als presentatrice.

Julia Sanina

De laatste in het lijstje is de enige Oekraïense toevoeging aan de presentatie. Julia Sanina is geboren in Kiev en is ondertussen bekend als zangeres. Ze is frontvrouw van de band The Hardkiss, een rockband die zowel in Oekraïne als ver daarbuiten bekend is en ons wat doet denken aan Within Temptation.

Daarnaast is ze ook geen onbekende op televisie. Zo was ze eerder al jurylid in The X Factor Ukraine en haalde ze de finale van Dancing With The Stars.

De halve finales van het Eurovisiesongfestival zijn op dinsdag 9 mei en donderdag 11 mei te volgen op VRT 1. De grote finale volgt op zaterdag 13 mei.

Meer
Lees meer...