‘Facts’ viert 30ste verjaardag met grote namen, opvallende kostuums en mooi eerbetoon

Afgelopen weekend vierde Facts zijn dertigste verjaardag in de Flanders Expo in Gent. Voor de zoveelste keer op rij konden fans van games, series en muziek op het evenement terecht om er een hele dag rond te neuzen. Net zoals bij vorige edities waren er ook nu enkele grote sterren van de partij. Maar ook een prachtig eerbetoon en een wel heel speciale Pokémonkaart gingen met de aandacht lopen.

Wie aan conventies in België denkt, denkt meteen aan Facts. Het evenement is ondertussen een vaste waarde in de Flanders Expo in Gent en vindt meestal twee keer per jaar plaats. Afgelopen weekend was het opnieuw tijd voor de herfsteditie en daar konden heel wat geeks opnieuw hun hart ophalen. Dat gebeurde ook, want deze editie kon op de aanwezigheid van 45.268 fans rekenen.

Grote namen

Hoewel het verre van het enige is dat zo’n conventie interessant maakt, blijft de grootste trekker vaak de line-up aan acteurs. Dit jaar kon het halfjaarlijkse evenement op enkele grote namen rekenen. Zo was acteur Stephen Amell, bekend van onder andere Arrow, van de partij, kwam ook Buffy The Vampire Slayer-actrice Charisma Carpenter langs en stal Harry Potter-acteur Mark Williams ook de harten van de fans.

Toch was de grootste naam afgelopen weekend misschien wel die van James McAvoy. McAvoy brak door met zijn rol in Shameless, maar is vooral bekend als Mr. Tumnus in Narnia en de jonge Charles Xavier in de X-Men films. Hij was enkel op zaterdag te zien op het evenement.

Gezinsevenement

Net zoals vorig jaar kregen we ook nu opnieuw de indruk dat het evenement een alsmaar ruimer publiek begint aan te spreken. Naast gepassioneerde verzamelaars en gamers lijken ook anderen hun weg te vinden naar de Flanders Expo. Het meest opvallende daarbij is misschien wel de hoeveelheid jonge kinderen.

Zo zagen we tijdens ons bezoek meerdere kinderen verkleed en kregen ook zij de kans om zich uit te leven bij verschillende activiteiten zoals het spelen van games of gezelschapsspelletjes. Die games en gezelschapsspelletjes zijn er natuurlijk ook voor een oudere generatie en lijken ook elke editie te zijn uitgebreid. Kortom: Facts heeft voor ieder wat wils, ook deze editie.

Alsmaar meer kinderen vinden hun weg naar Facts Convention (Bron: Facts Convention)

Mooi eerbetoon

Naast de verschillende activiteiten en de gastenlijst, draait Facts natuurlijk ook om community. Die community kwam afgelopen weekend nog dichter bij elkaar om een mooi eerbetoon voor overleden Harry Potter-acteur Michael Gambon te houden. Gambon overleed enkele weken geleden en was bekend door zijn rol als Perkamentus – ofwel Dumbledore – en kreeg al op verschillende plaatsen een soortgelijk eerbetoon. Deze keer was het dus aan de Potterheads in Gent om hun toverstaf omhoog te houden.

Bekijk de aftermovie van Facts hier:

Facts keert in de lente van 2024 terug.

Meer
Lees meer...