Noodregering met PS en N-VA blijft wellicht uit: “Non” van Magnette (PS)

Franstalige partijen verzetten zich tegen federale noodregering.
EPA

Het lijkt dan toch onwaarschijnlijk dat er een federale noodregering komt met PS, N-VA, MR, Open Vld, sp.a en CD&V. De partijvoorzitters stopten vannacht zonder akkoord de vergadering en nu lijkt er onwil te zijn bij de Franstalige partijen. Later vandaag komen de partijen toch nog samen. Wat er precies besproken zal worden, valt nog af te wachten.

PS-voorzitter Paul Magnette zegt aan de Franstalige omroep RTBF dat de federale regering in lopende zaken en de deelstaatregeringen behoorlijk genoeg functioneren om de coronacrisis aan te kunnen.

Ecolo-voorzitter Jean-Marc Nollet zegt dat zijn partij de maatregelen van de regering in lopende zaken zal steunen vanuit het parlement. Ook Magnette wil de crisis op die manier aanpakken. “De PS zal voor alle maatregelen stemmen die de gezondheidssector kunnen helpen”, zegt die. De Vlaamse partijen wilden daarentegen in de noodregering aan elk landsdeel vijf ministers toekennen.

De huidige regering in lopende zaken heeft geen meerderheid en heeft dus minder ruime bevoegdheden.

Franstaligen willen niet meer

epa

N-VA-voorzitter Bart De Wever stelde gisteren nog voor om een noodregering in het leven te roepen met hem als premier. Koninklijk opdrachthouder Georges-Louis Bouchez (MR) zegt nu dat een nieuwe regering van lopende zaken met een nieuwe premier niet nodig is. Ook Magnette reageert nu dat het “compleet absurd” zou zijn als ministers nu van functie zouden wisselen.

Magnette noemt het ook “totaal cynisch” dat De Wever premier zou willen worden: “De Wever heeft een gezondheidscrisis willen gebruiken om zijn macht te versterken. Ik vind dat schandalig.”

N-VA misnoegd

epa

“U hebt mij nog niet vaak kwaad gezien, maar hier word ik kwaad van”, zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) in De Zevende Dag. “Waar zijn wij mee bezig? De grootste partij van het land doet een bod om de handen in elkaar te slaan om tenminste die crisis aan te pakken, dat vraagt de bevolking van politici. En dan kom je weer in die spelletjes terecht waarbij de voorzitter van de PS in Brussel zegt dat de PS niet met de N-VA in een regering kan?” 

“Zijn wij zulke baarlijke duivels? Vijf jaar lang hebben wij mee dit land beheerd op federaal niveau. Wij hebben toch aangetoond dat wij bestuurlijke verantwoordelijkheid kunnen nemen? Ik vind dit van een dermate onverantwoord gedrag in de huidige omstandigheden, ik kan dat niet plaatsen.”

Gesponsorde artikelen