Golden Globes: ‘Nomadland’, ‘Soul’ en ‘Borat’ grote winnaars bij de films

Met de Golden Globes zijn vannacht onze tijd de eerste grote filmprijzen uitgereikt. Bij de film waren Nomadland, Borat Subsequent Moviefilm en Soul de winnaars met elk twee prijzen.

Tijdens filmprijzen en awardshows worden we er nog eens extra aan herinnerd wat een vreemd jaar we achter de rug hebben. Niet alleen gebeurt de uitreiking uiteraard via Zoom – al was dat bij de Golden Globes wel een heel fancy Zoom-meeting – ook de sluiting van de cinema’s heeft een zichtbaar effect.

Nomadland trok zich daar allemaal niets van aan. De lowbudgetfilm won in de categorie Beste Dramafilm en zag Chloé Zhao als verkozen worden als Best Regisseur. Zij is daarmee, na Barbra Streisand in 1983, nog maar de tweede vrouw die een Golden Globe wint in die categorie. Met drie vrouwelijke regisseurs bij de genomineerden was op dat vlak eerder al geschiedenis geschreven.

Sacha Baron Cohen

Het beeldje in de categorie Beste Komische of Muzikale Film was voor Borat Subsequent Moviefilm. Sacha Baron Cohen won ook zelf een prijs als hoofdrolspeler in die film. Voor zijn bijrol in The Trial of the Chicago 7 greep hij er wel naast. Die Golden Globe was voor Daniel Kaluuya voor zijn rol in Judas and the Black Messiah.

Beste vrouwelijke Bijrol was voor Jodie Foster in The Mauritanian. Rosemund Pike (Beste Actrice in een Komische of Muzikale Film) en Andra Day (Beste Actrice in een Dramafilm) waren de andere acrices die in de prijzen vielen, respectivelijk voor hun rol in I Care a Lot en The United States vs. Billie Holiday.

Chadwick Boseman

The Trial of the Chicago 7 moest wel niet met lege handen naar huis want Aaron Sorking won de Golden Globe voor Beste Script. Een ander opmerkelijk moment was de verwachte postume award voor Chadwick Boseman voor zijn rol in Ma Rainey’s Black Bottom.

Beste Niet-Engelstalige Film was dan weer voor het geprezen Minari. Het feit dat die film niet in aanmerking kwam voor de hoofdprijzen was omstreden. Het gaat namelijk wel om een Amerikaanse productie, maar er wordt grotendeels Koreaans gesproken.

Soul

Tot slot was er ook nog het prachtige Soul van Disney dat twee Golden Globes kreeg. Die film kwam als beste uit de bus bij Beste Animatiefilm en Beste Filmmuziek. Beste Filmsong ging dan weer verrassend naar Io Si van Niccolò Agliardi, Laura Pausini en Diane Warren voor de Italiaanse film La vita davanti a sé.

Lees ook: Golden Globes: Netflix en ‘The Crown’ triomferen bij de series

Meer
Lees meer...