De heksenjacht op Binance en waar het zal eindigen

’s Werelds grootste cryptobeurs Binance, opgericht in juli 2017 door de Canadees-Chinese cryptomiljardair Zhao ‘CZ’ Changpeng, wordt de laatste maanden genadeloos in het vizier genomen door regelgevers in verschillende landen. Binance kan wel eens als winnaar van de cryptomarkt uit zijn worsteling met de autoriteiten komen. Hoe dan?

De autoriteiten van Italië, Maleisië, Polen, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, de Kaaimaneilanden, Thailand, Canada, Japan, Singapore en Nederland beschuldigden de cryptobeurs al van “illegale activiteiten” en het overtreden van allerlei handelswetgevingen.

Waarom andere cryptobeurzen, zoals Coinbase, FTX, Gemini en Kraken, wel grotendeels gespaard worden, blijft onduidelijk.

“Nooit de markt gemanipuleerd”

Een Twitter-gebruiker genaamd ‘FullTimeApe’ beschuldigde Binance dit weekend van allerlei duistere zaken. Zo zou Binance “een overzicht van grote accounts bijhouden en prijzen manipuleren om hen bankroet te krijgen”. De tweet in kwestie werd ondertussen verwijderd.

Hoewel anonieme twittergebruikers kunnen vertellen wat ze willen, reageerde Binance vandaag openbaar op de beschuldigingen. “Binance heeft nooit gehandeld tegen zijn gebruikers of de markt gemanipuleerd, en zal dat ook nooit doen”, klonk het in een tweet.

Binance zet de laatste weken dan ook fors in op compliance, het meewerken met overheden om te voldoen aan wetgeving, en het verstrengen van de eigen regels. Zo introduceerde Binance vorige week een volledige Know Your Customer-routine voor nieuwe gebruikers, waarbij de volledige identiteit moet worden opgeladen op het handelsplatform.

Een tegenslag voor Binance wel op 7 augustus: Brian Brooks, de CEO van de Amerikaanse tak van Binance, stapte toen op. De man was amper drie maanden aan de slag en werd naar voren geschoven als de kampioen die Binance doorheen deze turbulente compliance-fase zou kunnen loodsen. Brooks was namelijk ooit werkzaam als regelgever voor Amerikaanse banken voor de federale overheid.

Profijt voor wie trouw bleef aan Binance

Waarom blijven beleggers, ondanks al deze slechte vooruitzichten en uitdagingen, nog steeds stiers beleggen in Binance en zijn gelijknamige hoofdmunt (BNB, met een koersstijging van 64 procent op een maand tijd)?

Omdat cryptostieren de regulering van cryptobeurzen steeds vaker zien als hét moment voor de markt om volwassen te worden. Als CZ Binance doorheen dit grillige proces kan leiden, zal Binance de eerste cryptobeurs worden die over de hele wereld kan samenwerken met autoriteiten.

Beleggers gokken erop dat Binance uit deze crisis zal komen als de sterkste en meest populaire cryptobeurs, en dat kan heel wat profijt opleveren voor wie aan de zijde van Binance bleef tijdens deze moeilijke tijden.

(am)

Lees ook: Binance-CEO gooit de handdoek in de ring en zoekt opvolger

Meer
Lees meer...