Left Right
scrollTop top

Het internet ontploft … om dit paar schoenen. Welke kleur denk jij dat ze hebben?


Het internet ontploft … om dit paar schoenen. Welke kleur denk jij dat ze hebben?

Twee jaar na ‘the dress’ is het internet weer compleet in de war en deze keer gaat het om een paar schoenen. De Britse Nicole Coulthard postte de foto in een populaire groep op Facebook en het bericht ontplofte compleet. Grijs met appelblauwzeegroen of roze met wit, welke kleuren zie jij?

De Britse Nathalie Coulthard kreeg deze foto van een vriendin met de vraag welke kleuren deze schoenen hebben. Volgens haar vriendin was de sneaker grijs met appelblauwzeegroen, Nathalie zelf daarentegen ziet de kleuren als roze met wit. Ze postte de foto daarom in de Facebookgroep GIRLSMOUTH, een groep met meer dan 90.000 leden. Bij de foto stelde ze de vraag: “What do you girls see? Please tell me pink and white!”

De antwoorden liepen zoals verwacht sterk uit elkaar. Al ziet een overgrote meerderheid de schoenen als grijs met appelblauwzeegroene accenten. Maar welke kleur zijn de sneakers nu echt? Genoeg voer voor een klein onderzoekje dachten wij hier.

Facebook Nathalie Coulthard

Op onderzoek

In de eerste plaats zijn we vertrokken vanuit de foto zelf. Wanneer je met Photoshop de kleuren uit de foto opneemt, krijg je de kleuren die je onderaan de foto hiernaast kan zien. Overduidelijk grijs en appelblauwzeegroen dus, de kleuren die door de meeste mensen gezien worden. Dit brengt de stand dus op één voor team grijs met appelblauwzeegroen, nul voor team roze met wit.

Facebook Nathalie Coulthard/Photoshop

Want een korte zoektocht op het internet wijst dan weer in het kamp van roze met wit. Op de website van Vans kan je namelijk wél roze sneakers met witte accenten kopen, maar geen grijze sneakers met appelblauwzeegroene accenten. Ook is de zool van de populaire sneaker in geen enkele uitgave appelblauwzeegroen. Dit brengt de stand dus opnieuw in evenwicht. Eén – één.

Screenshot Vans

De onthulling

Het raadsel van de sneaker is echter al onthuld. De sneaker is – trommelgeroffel – roze met wit. Zo laat Nathalie zelf weten aan Metro. Haar vriendin had de schoenen gekocht en de bewuste foto naar haar moeder gestuurd. Die antwoordde dat blauw haar mooi staat. Daarop reageerde de vriendin van Nathalie verbaasd want de schoenen zijn wel degelijk roze. Maar toen ze zelf terug naar de foto keek, zag ze ook een grijze schoen met appelblauwzeegroene accenten. Vervolgens stuurde ze de foto naar Nathalie met de vraag welke kleur zij zag, en dat was dus overduidelijk roze en wit. En de rest is geschiedenis.

Maar hoe is dit mogelijk?

Een dikke twee jaar geleden ontplofte het internet ook al eens compleet over deze jurk. Was ‘the dress’ blauw met zwart of wit met goud? Dat was de vraag die de hele wereld verdeelde.

‘The dress’ bleek uiteindelijk blauw met zwart te zijn. Dit bleek uit andere foto’s van dezelfde jurk en het feit dat de jurk niet verkrijgbaar was in wit met goud. Dit beantwoorde dan wel die vraag, maar de vraag waarom sommige mensen de jurk als wit met goud zagen werd verder uitgediept in een heus wetenschappelijk onderzoek.

Tumblr

Kort gezegd zijn de pixels in de foto bruin en blauw, wat je kan zien als je de kleuren in Photoshop onttrekt uit de foto. Maar de kleuren van de jurk zijn natuurlijk niet blauw en bruin. Want elke foto zorgt voor een vervorming van de werkelijke kleuren. Dus zijn onze hersenen het gewoon om aan kleurcorrectie te doen. Ze onttrekken kleuren vanuit de omgeving om zo tot de correcte kleur te komen. En dat is dus waar het soms misloopt. Sommige mensen interpreteren het licht op de foto als warm licht met een gele schijn. Anderen zien het als koud licht met een blauwe schijn. Zie je de verlichting met een gele schijn, dan is de jurk voor jou blauw met zwart. Zie je de verlichting met een blauwe schijn dan zie je de jurk als wit met goud.

Hetzelfde is dus gebeurd met deze foto van de sneaker en een paar maanden geleden ook met een jasje van Adidas.

Wikipedia

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  112.547.616
 • Aantal
  doden
  2.497.865
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  760.809
 • Aantal
  doden
  21.988