Inwoners van Balkan geloven massaal in complottheorieën over Covid-19

Meer dan drie vierde van de inwoners van de Westerse Balkanlanden gelooft één of meerdere complottheorieën over het coronavirus. Dat blijkt uit een studie van de Balkans in Europe Policy Advisory Group.

Sinds de uitbraak van de coronapandemie wordt het internet overstelpt met allerhande complottheorieën over het virus. “Het coronavirus is door China als biowapen ontwikkeld”, “Bill Gates gebruikt de pandemie om microchips in mensen te steken via de coronavaccins”, “de coronacrisis een hoax” en “5G is verantwoordelijk voor Covid-19″ zijn maar enkele van de veel gehoorde samenzweringstheorieën.

53,4 procent wil geen vaccin

Hoewel deze theorieën in ieder land aanhangers hebben, zijn er toch grote verschillen. Daarbij valt op dat ze in de Balkan wel heel populair zijn. Dat blijkt uit het zopas gepubliceerde rapport The suspicious Virus: Conspiracies and COVID-19 in the Balkans. Daarin staat namelijk dat meer dan 77 procent van de inwoners van de Westerse Balkanlanden één of meer Covid-19-samenzweringen gelooft. Maar liefst 53,4 procent van hen is niet bereid om zich te laten injecteren met het coronavaccin. In België ligt dat aantal rond de 20 procent.

De studie is uitgevoerd in zes Westerse Balkanlanden: Servië, Kosovo, Albanië, Montenegro, Noord-Macedonië en Bosnië en Herzegovina. Normaal wordt Kroatië ook tot die regio gerekend, maar omdat die al deel uitmaken van de Europese Unie zijn ze in dit rapport niet meegenomen.

Regionale verschillen

Hoewel de regio vaak als één geheel wordt gezien, is dat zeker niet het geval. Ook hier blijkt dat er heel wat verschillen zijn tussen de Balkanlanden onderling. Zo blijken Albanezen het meest vatbaar voor deze complottheorieën.

Ook blijken minderheidsgroepen sneller te geloven in samenzweringen rond Covid-19. Zo gelooft 93,7 procent van Kosovaarse Serviërs dat de farmaceutische sector het virus heeft gemaakt. 89,6 procent van hen is dan ook van plan om een coronavaccin te weigeren.

Niet verrassend

Voor ons kunnen deze hoge cijfers als verrassend overkomen, maar experts in de Balkanregio zijn niet verbaasd. Door de jarenlange politieke instabiliteit in deze landen is het vertrouwen van de bevolking in de regering er heel laag. Politici vertellen burgers er ook al decennia lang dat ze door externe vijanden worden belegerd.

Voor de stabiliteit van de regio is het echter zeker geen goede zaak. Samenzweringstheorieën versterken vaak ook de antiwesterse gevoelens in veel Balkanlanden.

Meer
Lees meer...