Left Right
scrollTop top

Jan Mulder: “Ja, België kan wereldkampioen worden. Hazard is met Messi de beste speler ter wereld”


Jan Mulder: “Ja, België kan wereldkampioen worden. Hazard is met Messi de beste speler ter wereld”

De populairste Nederlander in België, zelf eigenlijk gewoon een halve Belg, en tegenwoordig een echte duizendpoot: Jan Mulder is zowat overal. Dit najaar zie je hem zelfs in zijn eigen tv-programma op VIER. Daar moesten we het toch even met hem over hebben. Al ging ons gesprek na een tijdje haast onvermijdelijk over zijn grootste passie: voetbal. En over die wereldtitel waar we volgens Jan Mulder echt van mogen dromen.

Analist, columnist, presentator, … is er iets wat Jan Mulder dezer dagen niet doet. “Nee, er zijn geen momenten meer waarop ik niet werk. En mijn geluk is dat ik mijn hele leven eigenlijk niet gewerkt heb. Ik was profvoetballer bij Anderlecht, dat was een genot. Maar dat is alles wat ik nu doe ook”, zegt Mulder. Straks is hij het gezicht van het VIER-programma Dwangers, over enkele mensen die erg te lijden hebben onder dwanghandelingen. “Wat zij hebben, verwoest hun leven. Eén: hun relatie. Twee: hun werk. Daar kun je niks mee doen.”

“Er was een jongen die telt, kut, wanneer hij de krant leest. Hij leest een zin en telt alle woorden per letter. En dan krijg je hoofdpijn, je kunt niets meer lezen. En je moet het tellen. Ook de auto’s in de straat. Als er zeven voorbij zijn gekomen, dan wacht hij net zolang tot de achtste voorbijkomt, want het moet een even getal zijn”, legt Jan uit.

Geen voetbal, verfrissend!

Mulder ziet zichzelf niet als presentator of gezicht van het programma, het is niet ‘zijn’ programma, legt hij uit. Dat zijn de dwangers en hun therapeuten. We zullen Jan Mulder wel eens een vraag horen stellen of een opmerking horen maken, maar hij wordt zeker niet de ster van de show. Dus waarom dan Jan Mulder voor een programma dat niets met voetbal te maken heeft?

“Het feit dat het eens niet over voetbal gaat, was een verfrissend geluid. Ik wist meteen dat het raar moest lopen als ik dit niet zou doen”, zegt hij. “Ze vertelden mij ook dat ik in een talkshow het probleem altijd van een verrassende andere kant bekijk. Dankjewel! Dat vond ik een leuke opmerking. Of ze nu gelijk hebben of niet, ik interesseer me wel in mensen en daarom vond ik dat ik het zeker moest doen.”

VIER

Wees blij met Wilmots en Hazard!

Wanneer je de kans hebt om even met Jan Mulder te praten, moet je het natuurlijk ook over voetbal hebben. Het is geen geheim dat hij zich meer Belg dan Nederlander voelt, en op de vraag of hij Oranje of de Rode Duivels wereldkampioen wil zien worden, kiest hij resoluut onze kant. “België heeft een beter elftal dan Nederland”, zegt Mulder, die nog steeds de term ellende-elftal in de mond neemt als hij aan het voetbal van zijn eigen vaderland op het WK in Brazilië denkt.

De sleutel ligt bij onze sterspelers, Kevin De Bruyne en natuurlijk vooral Eden Hazard. “Hij doet het net niet voor de Belgen, he. Hazard moet bij de Rode Duivels nog bewijzen dat hij wereldklasse is.” Maar het komt wel goed, volgens Jan Mulder. “Hazard is met Messi de beste speler ter wereld. En dat wordt hem elke dag in z’n oor getoeterd in de Premier League. Zijn trainer is ook niet de eerste de beste. Dan ga je dat toch geloven?”

En die wereldtitel, is die mogelijk, Jan? “Jawel! Je moet niet in de halve finale geloven, dan ga je meteen all the way.”

In het filmpje hieronder hoor je Jan Mulder praten over zijn nieuwe tv-programma en over de blessure die hij tijdens de opnames opliep, en waar hij nog altijd slecht van slaapt. Hij verdedigt bondscoach Marc Wilmots en maakt duidelijk dat we moeten geloven in de Rode Duivels. We konden Jan maar op het nippertje spreken, dus onze excuses voor het achtergrondlawaai.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  115.171.279
 • Aantal
  doden
  2.560.021
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  777.608
 • Aantal
  doden
  22.169