Josh Gad over z’n homoseksueel personage in ‘Beauty and the Beast’: “We gingen niet ver genoeg”

Josh Gad speelde in 2017 het eerste homoseksuele Disneypersonage in de live action-remake van Beauty and the Beast. Op dat moment was het heel baanbrekend voor Disney, maar nu Gad terugkijkt op die rol is hij toch van mening dat ze niet ver genoeg gingen.

In 2017 verscheen de live action-remake van Beauty and the Beast met Emma Watson en Dan Stevens in de hoofdrollen. De film viel op doordat hij het eerste homoseksuele personage in een Disneyfilm bevatte. Het ging daarbij om LeFou, die vertolkt werd door Josh Gad.

Overhyped

In een nieuw interview met The Independent vertelde Josh Gad over die rol. Daarbij liet hij weten dat hij nu vindt dat het personage “niet was wat een homoseksueel Disneypersonage had moeten zijn”. De scène waaruit moet blijken dat LeFou homoseksueel is, bevindt zich op het einde van de film. In de scène danst LeFou enkele seconden met een man.

Disney was toen heel trots op die scène, maar nu vindt Josh Gad dat de scène niet ver genoeg ging. Volgens hem keken de mensen te veel uit naar de scène omdat Disney deze als historisch aankondigde. Daardoor was de uiteindelijke scène een teleurstelling volgens Gad. “De scène was overhyped“, laat hij weten.

“Niet ver genoeg gegaan”

“We gingen niet ver genoeg om de lofbetuigingen te rechtvaardigen. We gingen niet ver genoeg om te kunnen zeggen: ‘Kijk hoe dapper wij zijn’. Ik vind het jammere dat het uitgroeide tot ‘Disneys eerste explicatie homoscène’, terwijl dat eigenlijk nooit de bedoeling was. Als we onszelf schouderklopjes willen geven, hadden we verdorie verder moeten gaan. Iedereen verdient een kans om zichzelf te zien op het scherm en ik denk – nee, ik weet – dat we niet genoeg hebben gedaan.”

De hype rond de “homoseksuele scène” begon enkele weken voor de release van Beauty and the Beast. Toen verscheen een interview met regisseur Bill Condon in het magazine Attitude. Condon liet toen weten dat “LeFou iemand is die de ene dag Gaston wil zijn en de andere dag Gaston wil kussen. “Hij weet niet goed wat hij wil. Het is iemand die ontdekt dat hij deze gevoelens heeft en Josh maakt het heel subtiel en mooi. En dat is wat z’n vruchten afwerpt op het einde, maar dat wil ik nog niet prijsgeven. Maar het is een leuk, exclusief homoseksueel moment in een Disneyfilm.” Maar zo had het moment volgens Josh Gad dus niet aangekondigd mogen worden.

Er werd gewerkt aan een spin-offreeks rond LeFou en Gaston, maar die werd recent geschrapt.

Meer
Lees meer...