Left Right
scrollTop top

Kurt Cobains ‘Unplugged’-gitaar gaat onder de hamer: waarde geschat op minstens 1 miljoen dollar


Nirvana Kurt Cobain Gitaar Veiling MTV Unplugged
© MTV Unplugged

Heel wat Nirvana-fans noemen het optreden van de band in MTV Unplugged het beste en meest memorabele optreden dat de band van Kurt Cobain ooit heeft gegeven. Het is dan ook niet verrassend dat er gigantisch veel geld geboden wordt om objecten van tijdens die show in handen te krijgen. De gitaar die Cobain bespeelde? Die zal waarschijnlijk voor meer dan een miljoen dollar (925.000 euro) onder de hamer gaan.

Nirvana-frontman Kurt Cobain is nog steeds een fenomeen, ook al is het ondertussen al meer dan 25 jaar geleden dat hij overleed. En voor veel mensen is het optreden van Nirvana op MTV Unplugged het bekendste en ook het beste ooit. En voor extreme fans (met een spaarpotje) heeft veilinghuis Julien’s Auctions goed nieuws!

“Plekje in de rock-‘n-rollgeschiedenis verdiend”

De gitaar die Kurt Cobain in het optreden bespeelde, gaat namelijk binnenkort onder de hamer. De Martin D-18E uit 1959 is (zelfs zonder het feit dat ie van Kurt Cobain was) een zeldzaam stuk. Van dat type half-akoestische gitaren zijn er amper driehonderd gemaakt.

Het wereldberoemde instrument is de headliner van de Music Icons-veilingen van Julien’s Auctions. “Deze belangrijke gitaar heeft z’n plekje in de rock-‘n-rollgeschiedenis verdiend”, klinkt het bij Darren Julien van het veilinghuis.

“Het instrument speelde een belangrijke rol voor één van de invloedrijkste rockmuzikanten en iconen, in één van de beste en meest memorabele live optredens ooit.” Het MTV Unplugged-optreden van Nirvana (met Foo Fighers-frontman Dave Grohl op de drums) werd opgenomen in november 1993, vijf maanden voor Cobain overleed. Hij heeft nooit een opname van het optreden kunnen zien of horen.

Originele – gevulde – gitaarkist

Kurt Cobains gitaar komt in z’n originele kist, die de Nirvana-frontman ooit zelf “versierde” met een flyer van ‘Feel the Darkness’, een album uit 1990 van rockgroep Poison Idea. Aan het handvat van de kist hangen nog drie bagagelabels van luchtvaartmaatschappijen en op de kist zelf kleeft een sticker van Alaska Airlines.

In de opbergruimte van de kist vindt de hoogste bieder een half pakje gitaarsnaren terug. Daarnaast liet de legendarische muzikant ook een hele hoop plectrums en een suède stash bag in z’n gitaarkist achter.

Kurt Cobains Martin-gitaar is niet het enige Nirvana-stuk uit de Music Icons-collectie. Het gaat onder andere om een Fender Strat, de gitaar die Cobain bespeelde tijdens de In Utero-tournee in 1994 en het T-shirt dat hij droeg in de video van Heart-Shaped Box.

Kostelijke hebbedingen

Wie geïnteresseerd is in de zeldzame gitaar, zal wel even z’n spaarboekje moeten leeghalen. Het veilinghuis verwacht dat Kurt Cobains Martin D-18E onder de hamer zal gaan voor minstens een miljoen dollar (dus minsten 925.000 euro).

Eind vorig jaar werd al een MTV Unplugged-item van Kurt Cobain geveild. De olijfgroene trui, waarvan één van de knopen ontbreekt, brak toen alle records. Het winnend bod bedroeg meer dan 334.000 dollar (een dikke 300.000 euro).


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  61.636.609
 • Aantal
  doden
  1.442.572
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  570.829
 • Aantal
  doden
  16.339