Lachgas is weer populair bij jongeren, maar hoe raken ze er zo makkelijk aan?

Lachgas is weer populair bij jongeren, maar hoe raken ze er zo makkelijk aan?

Om de zoveel tijd is het weer in het nieuws, maar eigenlijk verdwijnt het nooit echt. Lachgas blijft populair, vooral bij jongeren. Maar hoe raken ze er zo makkelijk aan? En hoe schadelijk is het eigenlijk?

Lachgas werd vroeger vaak gebruikt als verdovingsmiddel, maar is tegenwoordig vooral te koop via kleine patronen om slagroom of espuma te maken. Officieel dan toch, want eigenlijk wordt het vooral gebruikt door jongeren voor het roeseffect. Deze week nog werd in een café in Laken een voorraad van 3.000 capsules lachgas gevonden. Volgens de eigenaar worden die door zijn klanten gebruikt voor het aangename effect.

Het gas wordt via een slagroomspuit of een kleinere zogenaamde cracker in een ballon gegaan. Met die ballon wordt het lachgas dan enkele keren geïnhaleerd. Dat zorgt voor een roes waarbij je tintelingen voelt, kleuren vervormen, hallucinaties hoort of ziet. Hoewel het effect voor de gebruiker soms langer lijkt te duren, is het na enkele minuten altijd weer weg.

Irritatie en hoofdpijn

Toch is lachgas niet zo onschuldig als het lijkt. Het effect ontstaat doordat het lachgas zuurstof in je longen vervangt en je hersenen dus een zuurstoftekort hebben. Aanvankelijk zal je niet veel nadelige gevolgen ondervinden, maar wie vaak lachgas gebruikt kan last krijgen van irritatie van zijn luchtwegen, hoofdpijn en zelfs onvruchtbaarheid.

Lachgas is lichamelijk niet verslavend, maar doordat de roes maar zo kort duurt, kan je wel snel zin hebben in meer. Tegenstanders wijzen er ook op dat het gebruik van lachgas de stap naar andere drugs groter zou maken, maar dat is niet bewezen.

Eenvoudig te koop

Als het dan toch zo schadelijk is, hoe komen jongeren er dan zo eenvoudig aan? Het probleem is dat lachgas dus ook gewoon in de keuken wordt gebruikt. Al heb je daarvoor niet echt veel nodig. Met één capsule kan je een halve liter slagroom of espuma maken.

De kans dat die 14-jarige aan de kassa van de supermarkt met zijn doos met 50 ampullen van plan is 25 liter slagroom te maken, lijkt heel klein. Er wordt dan ook al een tijdje gevraagd om de verkoop van lachgas aan minderjarigen te verbieden, maar voorlopig is dat geen prioriteit voor minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).

Al zou dat waarschijnlijk niet veel uithalen. Lachgas valt ook eenvoudig te bestellen via het internet via websites als bol.com (dat vroeger zelfs een pakketje met ballonnen erbij verkocht) of zelfs via specifieke sites die enkel dat verkopen. In grote Nederlandse steden rijden zelfs speciale pizzabrommertjes rond om de ampullen bij jou thuis te brengen zodat je ’s nachts je deur niet meer uit moet. Het probleem is bij onze noorderburen dan ook veel groter.

Gesponsorde artikelen