‘Liefde voor Muziek’ aflevering 5 draait om Laura Tesoro: wij spraken haar over de jongste zijn en genre-overschrijdend leren denken

‘Liefde voor Muziek’ aflevering 5 draait om Laura Tesoro: wij spraken haar over de jongste zijn en genre-overschrijdend leren denken

De vijfde aflevering van ‘Liefde voor Muziek’ wordt vanavond uitgezonden om 20 uur 35 op VTM en centraal staat deze week Laura Tesoro. Ze is de op één na jongste artieste ooit in het programma, wint elke week aan zelfzekerheid en pakt iedereen in met haar stem, geloofwaardigheid en stijl. “Dit wordt misschien wel de avond van de grootste verrassingen”, zegt de ervaren Jan Leyers. “Jij hebt een totaal andere wereld, die het verst van ons allemaal verwijderd is. Het is een uitdaging om daar ons eigen ding mee te doen.”

De deelnemers van het vijfde seizoen van Liefde voor Muziek 2019 zijn Ilse DeLange, Stef Kamil Carlens, Kommil Foo, Bart Kaëll, Jan Leyers en Laura Tesoro. Die laatste is het centraal figuur van deze vijfde aflevering. De andere deelnemers zullen nummers uit haar repertoire coveren. Wij voelden Laura Tesoro aan de tand.

Hoe kijk je terug op Liefde voor Muziek?

“Het was leuk. De afleveringen zijn eigenlijk een goede weerspiegeling van wat het was. Er is muziek gemaakt en er werd goed gelachen. Het was ook heel fijn om de andere artiesten te leren kennen, want ik kende eigenlijk niemand van hen persoonlijk. Het was ook fijn om hun muziek te leren kennen, want ik kende veel van hun nummers niet. Het oeuvre van Kommil Foo en Stef Kamil Carlens was bijvoorbeeld volledig onbekend terrein voor mij.”

“Maar ik ben heel blij dat ik dat nu wel heb leren kennen. Ik kan het ook echt appreciëren. Wat iedereen daar gedaan heeft, vond ik echt super. Ik vond het ook leuk en spannend om hun nummers te coveren. Spannend, want uiteindelijk sta je daar met je billen bloot voor de artiesten zelf en moet je daar jezelf bewijzen.”

“Dat gevoel had ik toch, ook omdat ik een beetje de jonkie van den hoop was. Ik wou niet onderdoen. Maar langs de andere kant is er ook die avond die volledig over mij gaat en dan kan je daar gewoon relaxen in de zetel en luisteren naar wat – niet de minste – artiesten met je songs hebben gedaan. Dat was magisch.”

(Lees hier ons interview met Bart Kaëll naar aanleiding van Liefde voor Muziek.)

(Lees verder onder het filmpje.)

Zo covert Bart Kaëll straks Ik Laat Me Verleiden (een Nederlandstalige versie van Higher):

vtm

De jongste

Was het intimiderend om de jongste deelnemer van het programma te zijn?

“Natuurlijk! Dat zijn allemaal grote artiesten met keiveel ervaring. Ik kom nog maar net piepen in vergelijking met die mensen. Mijn oeuvre is ook nog niet zo groot als dat van hen.”

“Het verschil is heel groot, maar daarom vond ik het des te meer een compliment dat ik ertussen mocht staan. Ik had zoiets van ‘ik wil bewijzen dat ik het verdien om hier te staan en dat VTM geen foute keuze gemaakt heeft’.”

“Dat motiveerde mij nog harder om het echt goed te doen. Ik wou niet dat mensen zoiets hadden van ‘wat doet die Laura daar nu tussen?’. Ik ben blij met wat ik gedaan heb en ik hoop dat dat ook zal overkomen en dat mensen het kunnen appreciëren.”

(Lees hier ons interview met Ilse DeLange naar aanleiding van Liefde voor Muziek.)

vtm

Heb je getwijfeld om mee te doen toen de programmamakers het je vroegen?

“Ik heb zeker niet getwijfeld. Dit was echt iets waar ik op zat te wachten. Als je dat programma ziet, dan heb je zoiets van ‘ik wil dat ook eens doen’. Ik was heel blij dat ik het mocht doen. Toen het dichterbij kwam, vond ik het wel steeds enger. Het was niet zo dat ik terug wou, maar ik had wel zoiets van ‘shit, waar ben ik aan begonnen?’.”

“Het was confronterend, omdat je écht geconfronteerd wordt met het feit dat zij meer ervaring en songs hebben. Dat is zo, je kan daar niks aan doen. Het is wat het is. Ik ben heel blij dat ik al die supertoffe mensen heb leren kennen, dat was echt een verrijking. Meestal wordt muziek in hokjes en genres ingedeeld – uiteindelijk doe ik dat zelf ook zonder dat ik dat altijd besef – maar door Liefde voor Muziek vergeet je plots al die hokjes.”

(Lees hier ons interview met Jan Leyers naar aanleiding van Liefde voor Muziek.)

Genre-overschrijdend

Is dat belangrijk, denk je? Dat je als artiest verder dan over de grenzen van muziekgenres denkt?

“Ik denk dat wel. Ik ben blij dat mijn ogen geopend zijn en dat die hokjes even verdwenen zijn, want daardoor heb ik andere muziek leren kennen die je niet direct in mijn Spotify-playlist zou terugvinden. En nu is dat wél het geval, omdat je gewoon meer leert luisteren naar andere soorten muziek, je leert dat meer appreciëren.”

“Je opent je ogen gewoon, dat is een soort verrijking. Ik vind het heel tof dat al die genres in zo’n programma kunnen samenkomen en dat dat ineens allemaal bij elkaar past in één aflevering. Je hebt nooit zoiets van ‘oei, dat nummer past niet in het rijtje’. Het klopt bewoon allemaal en dat is zo grappig. Uiteindelijk zal je nooit verwachten dat zo’n uiteenlopende artiesten samen één optreden zouden geven.”

Songs eigen maken

Hoe waren de voorbereidingen voor Liefde Voor Muziek? Al die songs in een nieuw jasje steken moet toch niet eenvoudig zijn?

“Eigenlijk is dit programma vooral veel voorbereiding, want die covers moeten er al zijn voordat je vertrekt. Dat begint met al die nummers beluisteren, ja kan natuurlijk niet alles beluisteren, maar je moet zoveel mogelijk liedjes luisteren totdat je denkt ‘dit is het, hier wil ik mijn ding mee doen, let’s do it‘.”

“Dan hebben we demo’s gemaakt in de studio. We hebben geprobeerd om de song in ons kamp te trekken en dan ben ik daarmee naar Jeroen zijn waanzinnige band gegaan. Die hebben leven in het nummer geblazen. Dat was zalig. Ik vond dat echt supercool, het moment dat alles samenvalt en je daar in die zaal in Sevilla staat met dat licht en die band … Je zingt je song en dat is zo spannend, alsof je je allereerste optreden opnieuw beleeft, alsof je opnieuw voor de eerste keer op een podium staat. Toen het voorbij was, had ik ook zoiets van ‘yes, ik heb dat gedaan’.”

VTM

Had je het moeilijk om liedjes van bepaalde artiesten te coveren?

“Eigenlijk totaal niet. Ik vond het kiezen van de nummers moeilijker dan ze van jezelf maken. Als je een nummer zelf zingt, klinkt het al snel helemaal anders dan het origineel. Vooral qua tekst en gevoel was het aanpassen.”

“En dat ging eigenlijk vanzelf. Eens we daarmee bezig waren, ging dat wel vlot. Ik vond het vooral ook een leuke uitdaging om na te gaan ‘wat is mijn sound?’, want je moet de liedjes van de andere artiesten laten klinken als een nummer van jezelf. De oefening was om na te gaan hoe dat dan klinkt. Dat was een goede opdracht.”

Is er iemand die je verbaasd heeft met een cover van één van jouw songs?

“Iedereen heeft me op een bepaalde avond wel verbaasd. Er zijn veel verschillende dingen gedaan, dus elke avond was wel bijzonder. Voor mij persoonlijk was de grootste verrassing Kommil Foo.”

“Ik wist totaal niet wat zij deden, maar ik ben heel blij dat ik hen heb leren kennen, want ik vind hen echt geweldig. Ze hebben me laten lachen, ze hebben me ontroerd, … Dat is bij iedereen het geval, hoor, want ik heb ook traantjes gelaten bij Ilse DeLange of Bart Kaëll bijvoorbeeld. Dat was voor mij de grootste verrassing. Ik had geen idee van wat zij deden en ik vond het enorm leuk om daar kennis mee te maken.”

Hoe heeft de omgeving, een afgelegen villa nabij het Spaanse Sevilla, de dynamiek van het programma beïnvloed?

“Het feit dat je een beetje weg bent van alles, van buitenwereld, en met z’n allen op zo’n magische locatie zit, zorgt voor een speciale sfeer. Dat samenzijn zorgde voor meer focus op die muziek. Dat was een meerwaarde.”

Emotionele rollercoaster

Was Liefde voor Muziek ook een emotionele ervaring?

“Het was wel een rollercoaster van emoties. Je vertrekt met je nummers en als je dan andere dingen hoort en de mensen leert kennen, vraag je je af ‘heb ik dat wel goed gedaan?’, ‘had ik niet beter een ander nummer gekozen?’ of ‘gaat die persoon daar wel tevreden mee zijn?’.

Het wordt opeens heel persoonlijk wanneer je die mensen leert kennen. Je wil het ook gewoon goed doen. Ik heb alles van emoties gevoeld. Ik heb geweend, me goed gevoeld, me onzeker gevoeld. Ik was écht een rollercoaster, maar ik ben wel tevreden met het resultaat. Ik vond het het wel waard.”

Heb je een guilty pleasure in de muziek?

“Ik luister echt naar heel uiteenlopende genres: popmuziek, jazz, hiphop, r&b, zelfs gangstarap. Misschien is dat laatste iets dat mensen niet meteen met mij zouden associëren. Of van die Hollandse rap, Nederhop, dat vind ik ook megatof.”

VTM

Ideale Liefde voor Muziek

Als je zelf een Liefde voor Muziek zou mogen samenstellen met eender welke artiest. Wie mag dan zeker niet ontbreken?

“Ik zou gaan voor mijn voorbeelden: Stevie Wonder, Michael Jackson, Ariana Grande, Bruno Mars, Justin Timberlake en Jessie J. Dat is misschien een heel rare combinatie, maar ik denk dat dat megavet zou klinken. Ik zou toch kijken in ieder geval.”

Toekomstmuziek

Liefde voor Muziek is voor veel artiesten een boost. Wat zijn jouw toekomstplannen?

“Het grappige is dat wij dat zelf totaal niet in de hand hebben. We hebben nu dit programma opgenomen, we hebben ons geamuseerd en we hebben met hart en ziel daar opgetreden. Nu komt dat op televisie en hangt het ervan af hoe mensen erop zullen reageren en hoe media het zullen oppikken.”

“Wij hebben daar zelf eigenlijk niet veel controle over. We hebben gedaan wat we moesten doen en nu zullen we wel zien welke nummers daar zullen uitkomen. Ik ben in ieder geval blij dat ik het heb kunnen doen. Het was ook een zeer leerrijke week. En verder zien we wel. Ik zou het graag willen plannen, maar dat gaat op dit moment gewoon niet.”

Wat ga je deze zomer doen?

“Ik nog bezig met de Studio 100-musical 40-45, ik ben volop bezig met mijn band want onze zomertour is intussen al begonnen en Belgium’s Got Talent komt er ook weer aan. Dat zijn de plannen.”


twitter @ laura tesoro

Gesponsorde artikelen