Måneskin zette Coachella in vuur en vlam met covers van Britney Spears, The Stooges en een monoloog van Charlie Chaplin

Dat de Italiaanse rockers van Måneskin als de beste covers kunnen zingen, hebben wij vorige zomer eigenhandig mogen horen op het Ronquières festival in ons land. Hun bangelijke cover van Beggin’, origineel van The Four Seasons, belandde dan ook bovenaan de wereldwijde hitlijsten. Deze skill bewezen ze nogmaals op het podium van Coachella afgelopen weekend. Covers van Womanizer, I Wanna Be Your Dog en een voordracht van Charlie Chaplins toespraak uit de film The Great Dictator opgedragen aan Oekraïne, waren de hoogtepunten van de festivalset van de Italiaanse rockband.

Afgelopen zondag sierden Eurovisiesongfestivalwinnaars Måneskin voor de allereerste keer het podium van Coachella. De rockgroep maakte naam in de VS dankzij een cover van Beggin’ van The Four Seasons. Die groeide uit tot een immens populaire hit. Tijdens hun optreden op het grootste Amerikaanse festival mochten een aantal covernummers dan ook zeker niet ontbreken. Zo staken ze Womanizer van Britney Spears in een interessant punk/rock jasje. Verder brachten ze ook hun eigen, unieke versie van I Wanna Be Your Dog van The Stooges.

Covers

Het publiek ging uit hun dak en riep het uit van de vreugde toen ze de eerste noten van Britney Spears‘ popklassieker Womanizer herkenden. De Italianen zweepten het nummer op met behulp van rockende gitaren en gaven het een echte Måneskin-makeover. En net als bij een andere iconische cover van dat weekend, waarbij Harry Styles Man! I Feel Like a Woman met de hulp van Shania Twain bracht, zong Damiano David het nummer vanuit een sterk vrouwelijke invalshoek. De zanger deed dus geen moeite om de tekst van geslacht te laten veranderen. Daarbij sierde hij het Mojave-podium op Coachella in een schaars geklede bondage-outfit.

“Zoals jullie weten, houden we ervan om covers te doen”, vertelde de zanger aan het publiek. “Maar meer dan het houden van het zingen van covernummers, houden we van Britney Spears”, voegde hij eraan toe.

Hun volgende cover, I Wanna Be Your Dog van The Stooges, droegen ze op aan diens zanger Iggy Pop. Die was onlangs nog te horen in een samenwerking met Måneskin voor hun hit I Wanna Be Your Slave.

Oekraïne

Hun pikante optreden sloten ze af op een serieuzere toon met hun nieuw nummer We’re Gonna Dance on Gasoline. Dat werd voorafgegaan door een korte opmerking over de oorlog in Oekraïne, waaraan het nummer ook is opgedragen. Daarbij droeg zanger Damiano David een van de grootste filmtoespraken aller tijden voor. Hij bracht namelijk een monoloog uit Charlie Chaplins klassieke anti-fascistische film The Great Dictator uit 1940 als de inleiding van het nieuwe lied.

“Hebben jullie het naar jullie zin?”, vroeg de zanger. “Ik ben blij om dat te horen. Maar soms moeten we begrijpen hoe groot ons voorrecht is. Wij hebben namelijk de kans om gewoon een optreden bij te wonen, plezier te maken, zorgeloos te genieten en nergens aan te hoeven denken. Niemand van ons hoeft er aan te denken hoeveel bommen er op je stad zijn afgevuurd bij het wakker worden. Dus voordat we ons laatste nummer gaan spelen, wil ik jullie een toespraak geven die Charlie Chaplin gaf”, vertelde Damiano op een serieuze toon aan het publiek.

Hij bracht vervolgens een verkorte versie van de monoloog die de grote filmacteur gaf in de film uit 1940. Daarna riep hij in het midden van het nieuwe nummer nog “Fuck Poetin!“, uit.

Meer
Lees meer...