Mijn Pop-uprestaurant: Peter Goossens spreekt Sergio en co flagrant tegen

Hoog bezoek in Mijn Pop-uprestaurant: Peter Goossens doet zijn ronde van de vijf restaurants en zal volgende week één vrijstelling voor de eerste nominatie uitdelen. Voorlopig is het contrast met de mening van de jury opvallend: Kortrijk en Antwerpen krijgen bijzondere lovende kritieken van de sterrenchef, terwijl Gent met vrij grote zekerheid de nominatiestress zal moeten doorstaan.

Jarenlang zat hij zelf in de jury van het programma, maar intussen heeft Peter Goossens de tv-camera’s toch een beetje de rug toegekeerd om weer in zijn eigen zaak achter het fornuis te kunnen staan. Maar als een echte culinaire vedette wou hij zijn entree in Mijn Pop-uprestaurant toch nog een keer maken. De omgekeerde wereld van vroeger, want toen was het Sergio Herman die met een blitzbezoek zijn opwachting maakte. Nu zit de Nederlander in de jury en het contrast tussen de twee sterrenchefs kon niet groter zijn. Natuurlijk hebben de restaurants nu al ruim een week ervaring, maar we zijn toch verrast dat zowel Kortrijk als Antwerpen de sterrenchef wisten te bekoren. En terwijl de jury het dan meer voor de Gentse dames had, klonk Peter Goossens bij Maël en Stefanie toch bijzonder kritisch.

1. GENT: de saus heeft een strontkleur

Peter Goossens heeft het volgens ons nog een beetje moeilijk met het idee van een pop-uprestaurant. Eén van de zaken met het sterkste concept is toch wel het restaurant van Maël en Stefanie, maar dat ontsnapte aan het oog van de chef. De verwarring begint al bij het presenteren van de kaart: een boekje waarin ook de gerechten van de voorbije dagen staan. “Dit is nieuw in het restaurantgebeuren. Je geeft een kaart van wat al geweest is, maar wat nieuw is staat er niet op”, zegt Peter. Ook verschillende klanten hebben er problemen mee, al heeft dat boekje toch ook wel charme binnen het concept van oud en nieuw. Het steekt echter het vuur aan de lont bij Peter Goossens, want de kritiek blijft komen.

“Zijn ze die asperges nog aan het uitdoen?”, zegt hij wanneer het eerste gerecht vrij laat op zijn bord verschijnt. Natuurlijk mag het voor een lunch zeker wat sneller gaan. Maar nu begint de kok op alles te vitten. “Ze willen een losse sfeer, maar er is hier geen sfeer.” Ook de kleding van het personeel staat hem niet aan: “Hoe heet dat restaurant hier? Center Parcs of zo?” Tussendoor is er ook nog wel positieve commentaar over de gerechten, maar dan valt hij de bieten op zijn bord aan. “Het is nu overal biet dat ge ziet. Vroeger gaven ze dat aan de koeien.” Tijd om dan maar te scoren met de stoverij van de bomma? Helaas voor Maël: nog voor het proeven wordt haar saus aangevallen: “Die saus ziet er niet appetijtelijk uit. Bij ons noemen ze dat een strontkleur.”

Weinig positieve commentaar dus, en dan mag Maël nog blij zijn dat hij geen rauwe kip op zijn bord gekregen heeft. Misschien heeft Sergio thuis nog wat van die vol-au-vent ingevroren? In dat geval moet hij zijn goede vriend en concurrent eens uitnodigen.

2. Kortrijk: beste bouillabaisse sinds lang

In Kortrijk zijn ze ongerust wanneer er commentaar zal worden geleverd. Vorige keer liet Sergio geen spaander heel van Stefaan en zijn keukenteam. De Nederlander stelde lang niet meer zo slecht te hebben gegeten, waardoor kok Wolfgang het schip moest verlaten. Ook het interieur scoorde niet bij de jury, ze vonden het allemaal nogal fake. Intussen staat Stefaan zelf aan de leiding van de keuken en lijkt er vanbinnen niet bijzonder veel veranderd, maar toch is Peter Goossens onder de indruk. Hij voelt in Kortrijk de echte sfeer van een pop-up en is ook duidelijk gecharmeerd door de naaktfoto’s van Barbra aan de muur.

De gerechten vindt de chef vaak iets te eenvoudig, maar over de smaak heeft hij vooral lovende woorden. Vooral de vissoep brengt hem in hogere sferen: “Die soep is echt wow. Het is lang geleden dat ik nog zo’n bouillabaisse gegeten heb.” Hij gaat er Stefaan zelfs speciaal voor feliciteren. Zijn woorden kon hij trouwens niet beter kiezen, want het is precies het tegenovergestelde van wat Sergio Herman gezegd heeft. Al heeft de Nederlander natuurlijk iets anders gegeten dan de soep. En Wolfgang leidde toen nog de keuken. Er moet dus duidelijk een gunstige wind door de zaak waaien met Stefaan aan het roer. Al vragen we ons af hoe de sterrenchef zou reageren wanneer hij hoort dat de vers gepelde garnalen uit een pakje komen en de bisque gemaakt is met garnalen die teruggekeerd zijn naar de keuken.

3. Antwerpen: enkel de tafel krijgt kritiek

Hetzelfde verhaal krijgen we in Antwerpen. De zaak die bij het laatste bezoek van de jury nog steeds geen concept had, heeft voor de allereerste keer in dit programma goede punten gekregen. Het is natuurlijk wel waar dat Jeremy kan koken en dat mag Peter Goossens niet ontgaan. Maar ook Noémie wordt door de chef een goede gastvrouw genoemd en dat heeft ze tijdens dit programma nog niet vaak mogen horen. Zelfs sommelier Max valt in goede zin op, hoewel de spanningen achter de schermen steeds groter worden.

Enkel de tafel kan Goossens minder bekoren. “Alles is heel bruut. Dat is wel leuk als ge op kamp zijt, maar op restaurant… Als ge een dame zijt en uw jurk blijft hieraan hangen.” Maar nadien horen we alleen maar positieve commentaren uit de mond van Goossens komen. Ook zijn bezoek aan de keuken valt goed mee. De afwasser is op mysterieuze wijze verdwenen en Jeremy moet iemand uit de zaal optrommelen. Het feit dat die dat meteen doet, wijst er volgens de chef op dat de sfeer in 22 heel goed is. Voor Antwerpen is dit na alle kritiek schitterend nieuws, want we vrezen nog steeds dat ze een vroege nominatie niet zouden overleven. Misschien hebben ze volgende week dus wel de vrijstelling op zak en is een spectaculaire ommekeer nog mogelijk.

Op naar Brussel en Hasselt

Volgende week zijn Brussel en Hasselt nog aan de beurt. Zal Peter Goossens ook daar voor verrassende kritieken zorgen? Dan ziet het er voor Brussel niet goed uit, terwijl Hasselt een schouderklopje kan gebruiken. In Limburg hebben Nathan en Deborah geen geld meer. De catwalk ligt er verlaten bij, al wordt hij door de kok van de zaak af en toe eens gebruikt als podium voor een stripteasenummer. Zeker niet doen wanneer Peter Goossens aan een tafel zit toe te kijken, want daar is Center Parcs niets tegen. We hebben er wel een schitterende quote aan te danken.

In Brussel blijft Jaro in de keuken een twijfelgeval. Al mogen Hanne en Jaro natuurlijk bijzonder blij zijn met de stem van Kris Peeters, die deze week voor de gelegenheid werd opgevoerd als de George Clooney van de Belgische politiek. Gratis reclame voor de Vlaamse minister-president en ook voor Sticks & Stones. Dat valt dus goed mee. We zijn benieuwd wat de ‘Robert De Niro’ van de Belgische keuken er volgende week van zal vinden. Wordt vervolgd…
Meer
Lees meer...