Netflix blijft achter film ‘365 Dni’ staan, ook na kritiek van onder andere zangeres Duffy

De nieuwe Netflix-film 365 Dni is een verrassend succes. Maar niet iedereen is fan van “de Poolse Fifty Shades of Grey“. Zangeres Duffy bijvoorbeeld, die eerder dit jaar nog onthulde dat ze ontvoerd, gedrogeerd en verkracht was, vindt de film “achteloos, ongevoelig en gevaarlijk”.

Ongeveer een maand geleden verscheen 365 Dni op Netflix. Da’s een Poolse film over een meisje dat ontvoerd wordt door een maffiabaas, en een jaar de tijd krijgt om op hem verliefd te worden. De film wordt ook wel “de Poolse Fifty Shades of Grey” genoemd en is een razend succes op Netflix.

Niet iedereen fan

Maar lang niet iedereen is fan van 365 Dni. Zo krijgt de prent op Rotten Tomatoes een indrukwekkende critics-score van 0 procent. “Dit is het soort film waarbij je doorspoelt om naar het volgende goede stuk te springen, alleen besef je dat er geen goede stukken zijn”, klinkt het.

Maar niet alleen het feit dat het gewoon geen goeie film is, zorgt ervoor dan mensen geen fan zijn van 365 Days (want zo heet ie in ’t Engels). Zangeres Duffy bijvoorbeeld, heeft een open brief geschreven aan Reed Hastings, de CEO van Netflix.

De zangeres kwam in februari nog maar met een opmerkelijk verhaal naar buiten. Ze zou volledig uit de muziekwereld verdwenen zijn, omdat ze ontvoerd was, gedrogeerd werd en dan verkracht werd. Dagen aan een stuk.

“Achteloos, ongevoelig en gevaarlijk”

https://www.instagram.com/p/CBklZTOH7hn/

“Het doet me pijn dat Netflix een platform biedt aan zo’n soort ‘cinema’, die ontvoering erotiseert, en seksueel geweld en seksuele mensenhandel als ‘sexy’ afschildert”, staat in de brief te lezen. “Ik kan gewoon niet geloven hoe Netflix negeert hoe achteloos, ongevoelig en gevaarlijk dit is.”

“Jullie hebben geen idee hoe hard 365 Days de mensen gekwetst heeft, die de pijn en horror ondergingen, die deze film verheerlijkt, als entertainment en voor het geld. Wat ik, en iedereen die deze onrechtvaardigheden heeft meegemaakt, nodig heeft, is net het tegenovergestelde: een verhaal van waarheid, hoop en het krijgen van een stem.”

“Zelf kiezen”

Netflix reageerde niet op de kritiek, maar benadrukte wel dat in het begin van 365 Dni gewaarschuwd wordt voor geweld, seks en naaktheid. Bovendien zei Netflix dat ze daar niets met de productie van de film te maken hebben gehad.

“We vinden het heel belangrijk dat iedereen over de hele wereld zoveel mogelijk kan kiezen en controleren wat ze op Netflix kijken”, zei de woordvoerder van de streamingdienst. “Gebruikers kunnen kiezen wat wel en niet willen zien, door verschillende filters rond maturiteitsniveau in te stellen.”

“Op die manier krijgen ze bepaalde content niet te zien, om hen zo te beschermen van wat ze zelf te matuur vinden”, klinkt het nog.

Meer
Lees meer...