Nieuw seizoen ‘Factcheckers’ begint deze week met drie nieuwe cases

Het eerste deel van het tv-seizoen dit najaar is al afgelopen, maar ook de komende maanden zijn er heel wat nieuwe programma’s te zien. Zo begint deze week op VRT 1 een nieuw seizoen van Factcheckers met Jan Van Looveren, Thomas Vanderveken en Britt Van Marsenille. Zij zoeken voor de kijker uit of enkele stellingen wel echt kloppen.

Na drie succesvolle seizoenen keren de feitencheckers van de VRT terug met het vierde seizoen van Factcheckers. Ook in de nieuwe afleveringen zullen ze grote en kleine stellingen proberen te weerleggen. Dat doen ze door onderzoeken, experimenten, testen én zelfs undercover pogingen.

Het programma zorgde er in het verleden al vaak voor dat zaken werden besproken. Zo was er vorig seizoen de grote hoteltest, waaruit bleek dat zelfs de meeste gepoetste kamers helemaal niet hygiënisch waren. Eerder toonden ze ook al aan dat minder dan 20 procent van de mensen hun rijbewijs opnieuw zou kunnen halen.

Wijn, AI en dickpics

Ook in het vierde seizoen zullen Britt, Thomas en Jan zaken gaan checken. In de eerste aflevering zijn er zo al drie cases die worden onderzocht. De eerste vraag die het trio zich gaat stellen is of elke wijn zomaar een prijs kan winnen. Daarvoor gaat Britt de uitdaging aan om een niet bestaande wijn een medaille te laten winnen op een echte wijnwedstrijd en trekt Thomas daarvoor zelfs naar een bekende wijnbeurs.

Daarnaast zet Thomas ook een wedstrijd op poten om na te gaan of artificiële intelligentie ondertussen zo ver geëvolueerd is dat ze het menselijk brein kan verslaan. Thomas, Jan en Britt nemen het op tegen de computer. De laatste case neemt Britt voor haar rekening. Zij meldt zich aan op de populairste datingapps. Niet om er een nieuwe liefde te vinden, maar wel om uit te zoeken of je via dat soort apps overspoeld wordt door ongevraagde piemelfoto’s.

Factcheckers is vanaf 15 november elke woensdag om 20.45 uur te zien op VRT 1 en via VRT MAX

Meer
Lees meer...