Nintendo wil zich niet meer focussen op mobiele Mario-games

In een interview met Amerikaans tijdschrift Variety liet Mario-ontwerper Shigeru Miyamoto vallen dat Nintendo in de toekomst niet meer wil focussen op games voor smartphones. Het gesprek ging aanvankelijk over de nieuwe Mario Bros. film.

Nintendo, waarschijnlijk ’s werelds populairste gamefranchise, heeft een moeizame geschiedenis op mobiele platforms. Nu lijkt het er op dat Nintendo zich voor de Super Mario-games zal blijven richten op de consolegames die het bedrijf zelf produceert. “Telefoons zullen niet onze primaire focus blijven”, vertelt videogameontwerper Shigeru Miyamoto.

Opbrengsten

Mario-games waren decennialang uitsluitend bedoeld voor Nintendo-consoles, totdat in 2016 de smartphonegame Super Mario Run uitkwam. Dat spel bracht in het eerste jaar 60 miljoen dollar (een grote 54 miljoen euro) op, terwijl de Mario Kart Tour van 2019 300 miljoen dollar (zo’n 274 miljoen euro) opleverde. Investeerders wilden dat Nintendo games zou blijven ontwikkelen voor mobiele telefoons, omdat het veel succes met zich mee zou brengen.

Afweging

Miyamoto benadrukt wel het feit dat er ook voordelen aan de mobiele games verbonden zijn: “Mobiele Mario-games en apps zorgen ervoor dat een veel breder publiek onze spellen kan ervaren. Daarnaast was het een nieuwe ervaring waarbij je met één duim het spel kon spelen.”

Terwijl andere spelcomputers als Xbox en PlayStation grotendeels consistent zijn gebleven van console tot console, staat Nintendo erom bekend nieuwe ontwerpfilosofieën in te voeren bij elke nieuwe generatie: van de focus op bewegingsbesturing met de Wii tot de nieuwe hybride Switch. Het lijkt er op dat Nintendo zich nu ook terug zal focussen op die consistentie van consoles.

Wanneer we een nieuwe Mario-game kunnen verwachten, wil Shigeru Miyamoto nog niet kwijt. “Ik kan alleen maar zeggen dat je op de hoogte moet blijven van toekomstige Nintendo Directs-conferenties”, vertelt hij aan Variety.

Meer
Lees meer...