Ongegronde artikels over legerdienst BTS zorgen voor daling met bijna 3 procent in aandelen HYBE

De afgelopen dagen verschenen er verschillende artikels over de legerdienst van BTS. Hoewel die compleet ongefundeerd waren, hadden ze toch een impact op de aandelen van HYBE, het agentschap van BTS.

In de nasleep van het optreden van BTS op de Grammy’s, schreven verschillende nieuwsmedia dat BTS “binnenkort aan hun legerdienst moet beginnen”. Deze artikelen waren gebaseerd op een quote van roddelwebsite TMZ en waren niet meer dan pure speculatie. Maar toch hadden deze grote gevolgen.

Daling van 2,94 procent

HYBE, het agentschap van BTS, is een van de grootste bedrijven van Zuid-Korea. Zo stonden oprichter Bang Si-hyuk en BTS zelfs op de cover van TIME Magazine in een nummer over de meest invloedrijke bedrijven ter wereld. Vorige week stegen de aandelen van HYBE nog met 4,36 procent. De reden was toen het bezoek van Ahn Cheol-soo aan de gebouwen van het entertainmentbedrijf. Ahn is de voorzitter van het overgangsteam van de nieuwe Zuid-Koreaanse president Yoon Seok-yeol. Hij liet na afloop weten dat ze gesproken hadden over wat de overheid kan doen om startups te helpen overleven. Want HYBE begon enkele jaren geleden als een kleine startup in de Zuid-Koreaanse entertainmentindustrie.

Maar de afgelopen dagen daalde het aandeel van HYBE opnieuw met 2,94 procent. Volgens kenners is dat niet enkel het gevolg van de speculatieve artikels over de legerdienst van BTS. “De waarde van HYBE daalde om twee redenen. Enerzijds door de militaire kwestie, anderzijds doordat BTS zondag naast een Grammy greep”, vertelde analist Kim Hyun-yong aan UPI News Korea. “Als de leden van BTS een uitzondering krijgen op hun legerdienst, of ze kunnen hun legerdienst uitoefenen terwijl ze kunnen blijven optreden, zal het aandeel van HYBE de hoogte in schieten.”

Uitzondering op legerdienst

In Zuid-Korea wordt er al enkele jaren fel gediscussieerd over een mogelijke uitzondering op de legerdienst voor BTS. De groep brengt jaarlijks enkele miljarden binnen voor de Zuid-Koreaanse economie en zette het land internationaal op de muzikale kaart. Daarom vinden heel wat mensen dat BTS even veel, of misschien zelfs meer, doet voor het land dan atleten die een gouden medaille winnen. Die krijgen namelijk wel een uitzondering op de legerdienst.

Naast K-popartiesten vallen ook esporters naast de uitzondering. Daarom probeert de Zuid-Koreaanse overheid nu al enkele jaren om de uitzonderingen uit te breiden. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan omdat je een nieuw kader moet bouwen, dat vastlegt wie gebruik kan maken van de uitzondering. In december 2020 kwam er al een eerste doorbraak in die gesprekken. Toen werd beslist dat “national treasures” twee jaar uitstel krijgen op hun legerdienst. Onder die “national treasures” werd toen BTS gerekend. Daardoor hebben ze dus tijd tot hun 30ste verjaardag om aan de legerdienst te beginnen.

Meer
Lees meer...