Left Right
scrollTop top

Overpoortstraat in Gent wordt autovrij en cafés krijgen extra terrassen


Studenten bier café
© Shutterstock

Café-uitbaters in de Gentse studentenbuurt rond de Overpoortstraat mogen vanaf het begin van het nieuwe academiejaar extra terrassen plaatsen. Op die manier wil stad Gent ervoor zorgen dat de studenten toch veilig en coronaproof op café kunnen gaan.

Gent maakt zich op voor de start van het nieuwe academiejaar aan de universiteiten en hogescholen. Dan ontvangt de studentenstad zo’n 75.000 studenten. Om dat in tijden van corona allemaal veilig te laten verlopen, neemt de stad enkele maatregelen.

Overpoortstraat

Veel studenten in Gent trekken al jaar en dag ’s avonds en ’s nachts naar de bekende Overpoortstraat om er te gaan feesten. Door de coronacrisis leek deze gewoonte in het gedrang te komen. De meeste cafés in de Overpoort hebben namelijk zo goed als geen zitplaatsen, iets wat verplicht is in horecazaken om te mogen openen.

Om dat probleem om te lossen mogen cafés in de Overpoortstraat en het aangrenzende Stalhof vanaf het begin van het academiejaar extra terrassen plaatsen. Om daarvoor plaats te maken, wordt de straat afgesloten voor het verkeer. Er blijft wel een strook vrijgehouden voor hulpdiensten. De nieuwe richtlijn blijft minstens tot en met 15 november van kracht.

“Samenscholingen en kotfeestjes”

“Dankzij deze beslissing kunnen we ervoor zorgen dat de jongeren toch nog kunnen genieten van het studentenleven. Ik ben dus heel blij met de beslissing”, zegt Tim Joiris van de Gentse Tappers, de vzw van horeca-uitbaters uit de Overpoortstraat, aan VRT NWS. “De extra terrasruimte is nodig, want de meeste zaken in de Overpoortstraat hebben op dit moment zelfs geen zitplaatsen. Dankzij deze beslissing kunnen zij daar toch voor zorgen en blijft alles veilig.”

“De studentenbuurt is enorm belangrijk voor de jongeren. Het is hun uitlaatklep en hun leven. Jongeren en studenten moeten kunnen én leren leven. Op café gaan hoort daarbij. Er komen dit academiejaar zo’n 75.000 studenten naar Gent, dus we verwachten veel volk. We zijn blij dat we hen nu iets kunnen bieden. Dat moet, want als je hen niets biedt, dan krijg je toestanden die je niet wil zoals samenscholingen en kotfeestjes. We moeten de studenten bepaalde verantwoordelijkheden geven”, besluit Joiris.

Mondmaskers

Vorige week besloot stad Gent ook al om zijn mondmaskerplicht uit te breiden naar de studentenbuurt. Die geldt nu niet alleen meer in het winkelwandelgebied in het centrum, maar ook in de buurt van de Overpoortstraat.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  44.474.616
 • Aantal
  doden
  1.173.928
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  368.337
 • Aantal
  doden
  11.170