Paul McCartney gebruikt artificiële intelligentie om oude demo The Beatles uit te brengen

In de loop van dit jaar komt er een nieuwe song van The Beatles uit. Die song is een vernieuwde versie van een oude demo waaraan zanger John Lennon werkte voor hij overleed. Die demo heeft Paul McCartney nu opnieuw opgevist. Dankzij artificiële intelligentie (AI) kan de zanger er opnieuw een volledig afgewerkte versie van maken mét de stem van de vier Beatles.

De 80-jarige zanger Paul McCartney werkt aan de allerlaatste single van The Beatles. Hoe die zal heten en wanneer die precies zal uitkomen, is niet bekend. Maar in een interview in de radioshow Best of Today op BBC vertelt hij wel hoe dankbaar hij is voor AI en de mogelijkheden die zich daardoor voordoen.

Oude demo

De nieuwe single zal een herwerkte versie van een oude demo zijn. Die oude demo is van de in 1980 overleden zanger John Lennon. De cassette waarop de song stond, werd door Lennons vrouw Yoko Ono bijgehouden na zijn dood. “Het was een opname van hem”, vertelt McCartney tijdens de radioshow. “Wij hebben het gewoon verder afgewerkt. Door AI kregen we de kans om Johns stem te nemen en daarmee aan de slag te gaan zoals bij een normale mix.”

“Er is ook iets engs aan natuurlijk, maar we zullen in de toekomst kijken hoe dat zal evolueren”, gaat hij verder. Naast de stem van John Lennon is op de demo ook nog een pianolijn te horen. Ook die blijft behouden. De rest is afgewerkt met nieuwe opgenomen zaken in de studio. Wanneer de song precies uitkomt en hoe die zal heten, is niet bekend. Al liet McCartney wel weten dat het nog voor dit jaar zal zijn.

Meer
Lees meer...