Puf! Hier zijn 8 tips om je huid te beschermen tegen de felle zon

Puf! Hier zijn 8 tips om je huid te beschermen tegen de felle zon

Het is snikheet buiten en de zon schijnt volle bak. Awesome om pauze te nemen tijdens de blok of een dagje naar zee te trekken, maar het is niet echt een cadeau voor je huid. Benieuwd wat je nog kan doen behalve je insmeren? Hier zijn 8 tips om je huid te beschermen tegen de zon. 

Het is supermooi weer, maar helemaal ongevaarlijk is dat niet. Zo stond de UV-index afgelopen weekend op zeven. Dat wil zeggen dat je al verbrandt na tien tot vijftien minuten onbeschermd in de zon te zitten. Je huid beschermen is nu dus key. Enkele tips:

1. Breng zonnecrème aan voor je buiten gaat

iStock

Je smeert je onbedekte huid best een halfuur in voor je de zon in gaat met een antizonnebrandmiddel. Dat is de tijd die de zonnecrème nodig heeft om je volledig te kunnen beschermen. Kies een beschermingsfactor die geschikt is voor jou, afhankelijk van je huidtype, en wees vooral niet bang om een te dikke laag te smeren. Als je even buiten moet zijn, kies je best voor minimaal factor 15. Gebruik minimaal factor 30 als je langdurig in de zon gaat zitten. Herhaal het insmeren elke twee uur.

2. Bedek jezelf (gedeeltelijk)

istock

Een nog betere manier om niet te verbranden en op lange termijn geen akelige kwaal op te lopen van de zon is jezelf bedekken. Tussen 10 uur ’s morgens en 4 uur in de namiddag schijnt de zon het felst. Als je dan onverwachts naar buiten moet en je hebt je niet ingesmeerd, kan je overwegen om een zonnescherm te gebruiken of om je lijf even te bedekken. De Amerikaanse Skin Cancer Foundation stelt ook dat hoofddeksels en kleren met veel donkere en tinten en/of gewezen materialen het ultraviolet licht van de zon meer absorberen dan modeartikels van katoen en/of in lichtere kleren. Lichte, zomerse outfits zijn dus een must.

3. Denk aan de gevoelige plekjes

iStock

Veel mensen vergeten om extra aandacht te besteden aan de gevoelige plekjes zoals hun oren, hun haarlijn, hun decolleté, hun neus en hun handen. Volgens de Skin Cancer Foundation komt ongeveer 80 procent van de huidkankers in de VS nochtans voor aan het hoofd, de nek en de handen. Smeer die plekjes dus zeker goed in en overweeg om tijdens de warmste momenten van de dag toch maar een hoofddeksel te dragen.

4. Je neus is écht superbelangrijk

istock

Je neus is in feite een horizontaal uitstulpsel midden op je gezicht. Geen zonnestraaltje dat dus gemist wordt door je ruiker. Heel wat mensen die voor hun beroep veel buiten zijn smeren hun neus in met zinkoxide zalf maar dat heeft een beschermingsfactor van amper 7. De zalf en zonnecrème vormen dus een ideale combinatie. Hetzelfde geldt voor je voeten als je geen (dichte) schoenen aan hebt.

5. Denk niet te snel dat je de zon te snel af bent

istock

Zelfs parasols, bomen en sommige afdakjes zullen nog een beperkte hoeveelheid ultraviolet licht doorlaten. Bovendien beschermen ze je niet tegen de stralen die gereflecteerd worden door zand, sneeuw, stenen en andere oppervlakten. Vergeet zeker ook niet onder je kin te smeren. Die plek op je gezicht is erg kwetsbaar voor gereflecteerd licht.

6. Smeer je ook in als je gaat zwemmen

istock

Ultraviolet licht wordt niet gereflecteerd door water, maar het kan water wel gemakkelijk doordringen.

7. Pas op met zonnen

istock

Niets heerlijker dan zonnebaden op van die warme dagen, maar de wetenschap is het erover eens dat dat eigenlijk niet gezond is. Er is niet zoiets als “gezond bruinen”. Zeker mensen met bleke huid riskeren om snel te verbranden.

Als je toch lekker in de zon gaat liggen, doe het dan rustig aan en laat je huid gradueel het pigment melanine opbouwen. Hoe doe je dat? Smeer je goed in en gebruik vooral geen zelfbruiner of olies die de effecten van de ultravioletstralen versterken. Ze zorgen ervoor dat je extra verbrandt en zijn bovendien erg ongezond. Volgens onderzoekers kan je even goed in een kookpot springen.

8. Ook als het weer wat minder lijkt, moet je opletten

iStock

Ook op koudere dagen met veel bewolking kan de zon je huid beschadigen. Zo houden wolken lang niet alle zonnestralen tegen, anders zou het wel erg donker zijn op bewolkte dagen. Doe dus ook op mindere dagen niet al té gek.

Veel plezier met het tropisch weer!

istock