Left Right
scrollTop top

Quarantaine en coronatest niet meer aangeraden voor wie terugkeert uit zone met code oranje


Brussels Airport coronavirus
© Isopix

Reizigers die terugkeren uit een land, regio of stad met code oranje wordt niet langer aanbevolen om in quarantaine te gaan of een coronatest te ondergaan. Ze moeten wel extra waakzaam zijn op symptomen. Dat valt te lezen op de website diplomatie.belgium.be van de FOD Buitenlandse Zaken.

De kleurcodes van de overheid over reizen in tijden van corona blijven voor verwarring zorgen. Dat is zeker het geval nu FOD Buitenlandse Zaken de adviezen nog maar eens heeft aangepast.

Quarantaine

“Voor reizigers die terugkeren uit een oranje zone is geen quarantaine aanbevolen. Wel wordt hen gevraagd extra waakzaam te zijn op het verschijnen van symptomen. Als er zich symptomen ontwikkelen die kunnen wijzen op Covid-19 wordt hen gevraagd om hun huisarts te contacteren en de reisgeschiedenis te vermelden”, valt te lezen op de website van Sciensano.

Voor wie terugkeert uit een zone met code rood is zo’n quarantaine wel verplicht. Tot voor kort was dat voor een oranje zone ook aangeraden. Maar sinds gisteren worden terugkerende reizigers uit oranje zones worden niet langer als hoog-risico contacten beschouwd.

Coronatest

Ook een coronatest is niet langer aangeraden. “Reizigers die terugkeren uit oranje zones moeten enkel getest worden bij het ontstaan van symptomen die kunnen wijzen op Covid-19”, schrijft Sciensano.

Oranje zones zijn steden, gemeenten, districten, regio’s of landen waarvoor het transmissie-risico tussen 2 en 10 keer hoger ligt dan in België. Op de website van diplomatie.belgium.be kan je zien welke landen dat precies zijn. Elke dag om 16 uur wordt die site geüpdatet.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308