Reist NASA binnenkort sneller dan het licht met deze ‘warp drive’?

In 2012 kondigde ruimtevaartorganisatie NASA aan dat het aan een zogenaamde ‘warp drive’ bezig was, waarmee het sneller dan het licht zou kunnen reizen. Voorlopig heeft NASA zo’n toestel nog niet, maar een visueel concept voor het nieuwe ruimteschip is wel klaar.

Grafisch ontwerper Mark Rademaker ging samen met NASA-wetenschapper Harold White en zijn team aan het werk om een visuele representatie van het toekomstige ruimteschip te maken. Rademaker gaf newsmonkey toestemming om de afbeeldingen vanop zijn Flickr-profiel te publiceren, en ze zijn echt de moeite. De mockups tonen de IXS Enterprise, een naam die refereert aan zowel het ruimteschip uit Star Trek en de space shuttle van NASA zelf.

Het team van White hoopt om supersnel te kunnen reizen met zogenaamde Alcubierre-drives. Die zijn genoemd naar fysicus Miguel Alcubierre, en zouden in theorie moeten werken door ruimtetijd te vervormen. Door de ruimte achter het schip te vergroten, en die voor het schip samen te trekken, zou het ruimtetuig drastisch aan snelheid kunnen winnen. De reis van 4,3 lichtjaar naar Alpha Centauri zou zo amper twee weken duren.

Mark Rademaker

Het ruimteschip van Rademaker en White zou modulair opgebouwd zijn, en in de ruimte in elkaar gepuzzeld moeten worden. 

Mark Rademaker

Het concept combineert toekomstige technologie zoals de Alcubierre-drives met bestaande elementen, zoals deze zonnepanelen.

Mark Rademaker

Maar het ruimtetuig moet ook groot genoeg zijn om de reizigers wekenlang onderdak te geven. Zo moet er voldoende plaats zijn voor eten, drinken, zuurstoftanks en andere benodigdheden.

Mark Rademaker

Er is overigens ook ruimte voor een grapje: op het bord met logo’s is ook die van Weyland-Yutani zichtbaar, de fictionele megacorporatie uit de Alien-films.

Mark Rademaker

En uiteindelijk kom je dan bij een ruimteschip dat zo uit sciencefictionfilms geplukt lijkt.

Mark Rademaker
Maar zolang NASA geen grote doorbraak in de Alcubierre-drives aankondigt, zullen de concepten van Rademaker niet meer dan concepten blijven. 
Meer
Lees meer...