Rosé, witte of rode wijn: van welke krijg je nu eigenlijk de ergste kater?

Dat laatste glas wijn is er altijd net eentje te veel en de volgende dag zit je dan met een gigantische wijnkater. Wij hebben al hoofdpijn gehad van elke soort wijn: rode, witte en rosé. Maar … van welke wijn krijg je nu eigenlijk de ergste kater? 

Hoewel de wijnkaters van witte wijn niet te onderschatten zijn (door de natuurlijke sulfieten), kunnen die niet op tegen de katers die je krijgt van rode wijn. Jep … rode wijn is dé katerwijn bij uitstek.

Waarom is rode wijn zo barbaars? Om te beginnen heeft rode wijn meestal een hoger alcoholpercentage dan witte wijn. Bovendien bevat rode wijn ook ingrediënten die bepaalde toxische stoffen in je lichaam vrijmaken, waardoor je je vreselijk voelt. Maar dé reden waarom rode wijn je een vreselijke hoofdpijn bezorgt, is het tannine-niveau. Tannine is een stof die voorkomt in de schil van zowel witte als rode druiven, maar bij rode wijn komt die ook in het sap terecht omdat de schil van druiven mee wordt gegist voor de kleur en de smaak. Bovendien zorgt tannine ervoor dat je wijn langer kan bewaren en je ze dus langer kan laten rijpen. Kortom: alle dingen die rode wijn lekker maken geven je hoofdpijn. Leuk. Echt geweldig.

Van een béétje te veel witte wijn krijg je natuurlijk ook hoofdpijn

Giphy

En rosé doet ook vreemde dingen met ons

Giphy

Maar ja inderdaad, nu je het zegt … Die rode wijn geeft ons toch de zwaarste kater

Giphy

We zullen het in’t vervolg dan maar bij één glaasje houden zeker? 😉

Giphy

Cheers to that!

Giphy
Bron: The Daily Edge