‘James Bond’-acteur Sean Connery overleden

Sean Connery is op 90-jarige leeftijd overleden. De Schot is wereldberoemd geworden doordat hij als eerste in de huid van James Bond kroop. Die rol vertolkte hij zeven keer. Daarna was ie nog in verschillende andere kaskrakers, zoals The Untouchables, te zien.

De hele wereld leerde Sean Connery kennen als 007 in de allereerste James Bond-film Dr. No uit 1962. De Schotse acteur was toen 32 jaar oud. Hij vertolkte de rol in zeven films: Dr. No, From Russia With Love, Goldfinger, Thunderball, You Only Live Twice en Diamonds Are Forever. Daarna gaf Connery de rol door aan George Lazenby en Roger Moore.

Oscarwinnaar

Na z’n tijd als James Bond bleef Sean Connery (die voluit Thomas Sean Connery heet) in langspeelfilms meespelen. Voor z’n rol als William van Baskerville in The Name of the Rose (1986) won hij z’n eerste BAFTA. Twee jaar later ging het nog een stapje verder en won ie z’n eerste (en enige) Oscar. Die prijs kreeg Connery voor z’n rol van Jimmy Malone in The Untouchables.

Sean Connery was ook te zien in onder andere The Rock, The Hunt For Red October en Indiana Jones and the Last Crusade.

Doodsoorzaak onbekend

Afgelopen augustus vierde Sean Connery nog z’n 90ste verjaardag. Hij zou al jaren aan Alzheimer hebben geleden. Voorlopig is de doodsoorzaak van de acteur nog niet bekend.

De reacties op Twitter stromen ondertussen binnen:

“Sir Sean Connery is overleden op 90-jarige leeftijd”, is te lezen op de officiële pagina van James Bond. “Hij was de eerste acteur die James Bond op het grote scherm vertolkte in Dr. No in 1962. From Russia With Love, Goldfinger, Thunderball, You Only Live Twice en Diamond Are Forever volgden.”

In een reactie op die tweet delen producers Michael G. Wilson en Barbara Broccoli hun gevoelens. “We zijn helemaal overdonderd door het nieuws over het overlijden van Sir Sean Connery. Hij was en zal altijd herinnerd worden als de originele James Bond, wiens onuitwisbare entree in de filmgeschiedenis begon wanneer hij die onvergetelijke woorden uitsprak: ‘the name’s Bond … James Bond‘.”

“Hij veranderde de wereld met z’n ruige en gevatte afbeelding van de sexy en charismatische geheim agent. Hij is zonder twijfel grotendeels verantwoordelijk voor het succes van de filmreeks, en we zullen hem daar voor eeuwig dankbaar voor zijn.”

“We vinden het zo erg om te horen over het overlijden van Britse acteerlegende Sir Sean Connery”, verscheen op het profiel van BAFTA. “Hij was een BAFTA-man, een BAFTA Special Award-winnaar en hij won een Hoofdrol-BAFTA in 1988 voor The Name of the Rose“.

“Ik groeide op met Sean Connery als m’n idool”, schreef Hugh Jackman. “Een legende op het scherm en ernaast. Rust zacht.” De twee acteurs hebben één en ander gemeen. Zo zijn ze allebei ooit verkozen tot Sexiest Man Alive van PEOPLE Magazine.

Meer
Lees meer...