Kleine, onbekende toeristische bestemmingen worden overspoeld na virale posts op sociale media


In het kort

  • Kleine bestemmingen worstelen met plotselinge pieken in bezoekers veroorzaakt door virale posts op sociale media.
  • Lokale autoriteiten moeten ingrijpen om de negatieve gevolgen van massatoerisme te beperken.
  • Individuele bedrijven kunnen ook overweldigd worden door trends in sociale media, vaak zonder tastbaar voordeel.

De invloed van sociale media op reizen is onomkeerbaar. Platformen zoals TikTok en Instagram zijn primaire bronnen voor reisinspiratie geworden en overtreffen traditionele reisgidsen en reisbureaus. Zelfs Parijs heeft zijn laatste fysieke toeristenbureau gesloten en schakelt over op sociale media voor bezoekersinformatie. Deze digitale revolutie wordt echter niet door iedereen omarmd.

Sociale media toerisme

De virale aard van content op TikTok en Instagram leidt vaak tot plotselinge bezoekerspieken. Terwijl grote steden deze toestroom kunnen verwerken, hebben kleinere bestemmingen moeite met de plotselinge drukte. Neem het Italiaanse skigebied Roccaraso: na een virale TikTok-video overspoelden busladingen toeristen het stadje. Op één zondag werden de 1.500 inwoners geconfronteerd met maar liefst 10.000 extra bezoekers. De gevolgen waren desastreus: verstopte wegen, zwerfvuil en zelfs branden op de pistes.

Bestemmingen met problemen

Lokale autoriteiten grepen in door het aantal bussen in het weekend te beperken tot 100 om de situatie te verbeteren. Elders hebben zich vergelijkbare problemen voorgedaan. Inwoners van Hallstatt in Oostenrijk – de vermeende inspiratiebron voor Disneys Frozen – plaatsten inwoners zelfs een hek om een populaire selfieplek te blokkeren vanwege de overlast. Hoewel de barrière later werd verwijderd na protest van het publiek, benadrukte dit de spanningen tussen toerisme en het welzijn van de inwoners.

Getroffen bedrijven

Zelfs individuele bedrijven kunnen overweldigd worden door sociale media-trends. Libreria Acqua Alta, een boekwinkel in Venetië die bekend staat om de regelmatige overstromingen, is een virale sensatie geworden. Influencers maken massaal foto’s tussen de ondergedompelde boeken, maar kopen zelden iets. Inmiddels hangen bordjes die bezoekers aansporen daadwerkelijk iets te kopen.

Meer
Lees meer...