De rechter heeft beslist: sandwiches van Subway zijn geen echt brood

De broodjes, die je kan krijgen in de Amerikaanse fastfoodketen Subway, mogen niet als echt brood beschouwd worden. Dat oordeelde het hooggerechtshof in Ierland. De reden: de ‘broden’, waartussen het vlees en de groenten gekwakt worden, bevatten teveel suiker.

De zaak kwam voor de rechter naar aanleiding van een geschil over de belastingen die in Ierland op de broodjes geheven worden. Een Iers filiaal van Subway beweert aan de fiscus geen btw te moeten betalen, omdat het een basislevensmiddel verkoopt, namelijk brood.

Daar gaf de Ierse rechter echter geen gehoor aan. Zo bevatten de broodjes volgens de rechtbank te veel suiker, wat wellicht niemand verbaast. De Ierse wetgeving bepaalt namelijk dat brooddeeg maximaal 2 procent suiker en vet mag bevatten. In de sandwiches van Subay zit maar liefst 10 procent suiker. Daarom moet Subway wel btw betalen, een tarief van 13,5 procent.

Lengte

https://www.facebook.com/cherrie.buraga/posts/10207011579166521

Niet zolang geleden was er nog een geschil over de lengte van de broodjes van Subway. Zo klopte het volgens veel mensen niet dat de foot-long een foot lang was (omgerekend 30,48 centimeter).

Het dreigde tot een rechtszaak te komen, maar die kon op het nippertje verhinderd worden. Zo nam de Australische Cherrie Anne Buraga de proef op de som. Ze is precies 1,53 meter groot, even lang als vijf foot-longs dus. Ze kocht voor 45 dollar (ongeveer 40 euro) vijf broodjes en legde ze neer op de grond. Hierna ging ze ernaast liggen en de lengtemaat bleek te kloppen. De broodjes van Subway zijn dus eindelijk zo groot als de keten belooft. Haar Facebookbericht werd maar liefst 76.000 keer gedeeld en heeft de bedenkelijke naam van Subway toch een beetje kunnen zuiveren.

Meer
Lees meer...