‘True Crime Belgium’: Hans Van Themsche blikt terug op zijn terreurdaad

Op Play4 gaat vanavond, dinsdag 9 januari, een driedelige special van start van True Crime Belgium. Het is ongetwijfeld de meest spectaculaire aflevering van het populaire programma, want alles draait rond Hans Van Themsche. Die vermoorde meer dan zeventien jaar geleden twee mensen in Antwerpen en spreekt nu voor het eerst openlijk over die feiten.

True Crime Belgium is een docureeks die Belgische misdaden behandelt. In het verleden kwamen zo al heel wat bekende zaken aan bod, maar vanaf volgende week is het de beurt aan een van de bekendste en meest beklijvende terreurdaden uit ons land: de moorden van Hans Van Themsche.

Hans Van Themsche

Op 11 mei 2006, ondertussen al meer dan zeventien jaar geleden, schoot Hans Van Themsche met een jachtgeweer drie mensen neer in Antwerpen. Het ging om een Turkse vrouw, de 24-jarige Malinese au pair Oulematou Niangadou en de tweejarige Luna Drowart, waarmee Oulematou aan het wandelen was. Die laatste twee overleefden het niet. Bij zijn daden richtte Van Themsche zich bewust op allochtonen. Hij had een afscheidsbrief achtergelaten voor z’n ouders en had dus niet gepland om de daden zelf te overleven.

Hans Van Themsche werd kort na de feiten in de buik geschoten en opgepakt door de politie. Op dat moment was hij zelf amper 18 jaar oud. In 2007 werd Hans Van Themsche over de volledige lijn schuldig bevonden door een assisenjury. Daardoor kreeg hij een levenslange gevangenisstraf. In 2020 probeerde hij een mildere straf in de vorm van beperkte detentie of een enkelband te krijgen, maar dat verzoek werd al snel afgewezen.

True Crime Belgium: Hans Van Themsche

True Crime Belgium zal in een driedelige special inzoomen op de moorden van Hans Van Themsche. Daarbij zullen niet enkel nabestaanden van de slachtoffers, politieagenten en andere betrokkenen aan het woord komen, maar ook Hans Van Themsche zelf. Het is de eerste keer dat Van Themsche een interview geeft. 

In een korte preview van het programma horen we Hans Van Themsche voor het eerst spreken over zijn dodelijk schietpartij. In detail vertelt hij wat hem zover dreef en waarom hij deed wat hij deed.

Bekijk hier een fragment uit True Crime Belgium met Hans Van Themsche:

De special van True Crime Belgium over Hans Van Themsche gaat van start op dinsdag 9 januari. Op Streamz is de special al beschikbaar.

Meer
Lees meer...