Left Right
scrollTop top

Jambon (N-VA) kondigt versoepeling cultuursector aan: slechts één lege stoel tussen toeschouwers of bubbels in zalen


Versoepeling cultuursector Jan Jambon stoel tussen toeschouwer of bubbel
© EPA

Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) heeft een versoepeling van de coronamaatregelen in de cultuursector aangekondigd. Voortaan zullen zalen nog maar één stoel moeten vrijlaten tussen elke bubbel of aanwezige. Op die manier zou de capaciteit in zalen kunnen stijgen tot 60 procent.

Brussel

Tijdens de laatste Nationale Veiligheidsraad werd er beslist om de maximumcapaciteit voor cultuuractiviteiten te verhogen tot 200 aanwezigen voor indoor evenementen en 400 mensen voor evenementen buiten. De cultuur- en evenementensector reageerde destijds misnoegd en vroeg dat er rekening gehouden zou worden met de capaciteit van de zaal. Het concept van relatieve bezettingsgraden leek de sector logischer en daar geeft de Vlaamse regering nu gehoor aan.

De jongste week hebben Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA), virologen en de Crisiscel Cultuur de koppen (figuurlijk) bijeen gestoken om een betere kader uit te werken voor de zalen waarin culturele evenementen doorgaan. Ze kwamen tot een akkoord om een aantal versoepelingen door te voeren. Vanaf nu moeten zalen niet meer een rij tussen laten en hoeft er slechts één stoel tussen elke toeschouwer of bubbel leeg te blijven. Het publiek zal wel nog steeds een mondmasker moeten dragen.

(Ancienne Belgique zet samenwerking met meer dan 200 externe medewerkers stop.)

Crisiscel tevreden

De Crisiscel Cultuur reageert in de kranten van De Persgroep positief op het nieuws: “Deze maatregel en de geformuleerde voorwaarden zijn werkbaar voor ons. Bovendien zijn ze een gevolg van kortere lijnen tussen sector, virologen en de minister. Zo vermijden we verwarring en zijn maatregelen ook gedragen. Om deze crisis het hoofd te bieden, moeten we het voortaan zo aanpakken.”

(De Roma blijft heel 2020 gesloten om te kunnen overleven.)

Michael De Cock, een lid van de crisiscel, schrijft “Haleluja” op Twitter.

Viroloog Marc Van Ranst stelt dat deze nieuwe regels “meer werkbaar zullen zijn in de context van cultuurzalen”. Hij wijst er wel op dat “juiste ventilatie, crowd management, mondmaskers en hygiënemaatregelen even belangrijk blijven”.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.086
 • Aantal
  doden
  1.153.547
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810