Voormalige ‘Temptation Island’-deelnemer aangehouden in verband met grootste crystalmethlabo ooit in Nederland

Gianni van der B. (29), in een recent verleden nog deelnemer aan Temptation Island, wordt verdacht van betrokkenheid bij het grootste labo voor de productie van de drugs crystal meth dat Nederlandse politie ooit ontdekt heeft. Gianni meldde zich een week geleden samen met een andere verdachte zelf aan bij de politie. Nog drie anderen waren een week eerder al gearresteerd.

In juli 2021 ontdekte de Nederlandse politie in de gemeente Nederweert, niet ver van de Belgische grens, een gigantisch drugslaboratorium. Volgens het lokale 1Limburg zou heb lab de capaciteit gehad hebben om dagelijks zo’n honderd kilogram crystal meth te produceren. De handelswaarde van die dagopbrengst wordt op ongeveer 1 miljoen euro geschat.

De Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) sprak na de ontdekking volgens Crimesite over “de grootste en meest professionele productielocatie van crystal meth die ooit in Nederland is aangetroffen”. Omdat crystal meth in België en Nederland niet zo populair is, wordt ervan uitgegaan dat de drugs die in Nederlands Limburg werd gemaakt voor de export bedoeld was.

ANOM

Bij de ontdekking van het labo kon de Nederlandse politie enkel een aanwezige Pool arresteren. Door onderbemanning duurde het tot begin maart voor de eerste verdachten konden worden opgepakt. De rechercheurs kwamen die op het spoor omdat ze communiceerden via ANOM. Dat is een chatdienst die zogezegd versleutelde berichten verstuurt, maar door de politie zelf is opgezet.

Na het oprollen van de gelijkaardige applicatie Sky ECC iets meer dan een jaar geleden wordt er in criminele milieus druk gezocht naar een veilige manier om mt elkaar te communiceren. Van die wanhoop wist de Nederlandse politie nu dus gebruik te maken.

5 arrestaties in maart

Op 8 maart 2022 deed de politie de eerste arrestaties in verband met het ontdekte drugslabo. Het ging om de drie verdachten Frits R. (35), Hans R. (51) en Maikel L. (28) uit Weert. Die dag waren er ook invallen in de woningen en bedrijfspanden van Damien B. (31) en Gianni van der B. (29). Beiden bleken echter juist dan op reis te zijn naar Dubai.

Na die vakantie hebben Gianni en Damien zich op 14 maart zelf op het politiebureau in Venlo aangemeld, vergezeld door advocate Gitte Stevens. Zij beklemtoonde aan 1L dat haar twee cliënten enkel op vakantie waren in Dubai en dus niet op de vlucht.

Gianni en Melissa

Vaste kijkers van Temptation Island zullen zich Gianni nog herinneren van zijn kortstondige deelname aan het programma. In 2020 was hij met zijn vriendin (en schlagerzangeres) Melissa een van de vier koppels die naar Thailand vertrokken voor “de ultieme relatietest”.

Lang duurde het verbleef daar wel niet, want het koppel bleek elk een gsm meegesmokkeld te hebben om toch contact te kunnen houden. Maar ook twee jaar geleden bleken die chatberichten niet echt versleuteld, want na enkele dagen ontdekte de productie ze. Het koppel vloog vervolgens meteen terug naar Nederland en werd vervangen door Zach en Simone.

Sindsdien zijn Gianni en Melissa nog steeds samen. Begin december kreeg het koppel zelfs een eerste kindje samen, een zoontje met de naam Donder. Overigens wordt Melissa door de Nederlandse politie niet in verband gebracht met het gigantische drugslabo.

Meer
Lees meer...